Política

Torra tornarà a assistir al judici del Suprem quan declarin Forcadell, Sànchez i Cuixart

Les conselleres Jordà i Vergés assistiran a la sessió d’aquest dimecres, on ja podria declarar Junqueras

La segona sessió del judici començarà amb la rèplica de les acusacions a les qüestions prèvies plantejades per les defenses

El president de la Generalitat, Quim Torna, preveu tornar a Madrid per assistir al judici de l’1-O que se celebra al Tribunal Suprem quan declarin l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de la Crida, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, segons han confirmat a l’ACN fonts de la Presidència.

Torra ha assistit aquest dimarts a la primera sessió del judici, que ha començat passat un quart d’onze del matí i ha acabat poc abans de les set de la tarda. El Suprem havia reservat aquest dimarts, per ser la primera sessió, tres places per al govern. En canvi, a partir d’ara i de cares als interrogatoris, només en tindrà dues. Com que el vicepresident, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent, (ambdós d’ERC) no poden entrar a la sala perquè són testimonis, la previsió és que ERC opti per designar les conselleres de Salut, Alba Vergés, i d’Agricultura, Teresa Jordà.

D’aquesta manera, dos membres de l’executiu estarien a la sala fent costat al president d’ERC i exvicepresident del govern, Oriol Junqueras, en cas que declari ja demà.

En la primera sessió del judici totes les defenses han plantejat les seves qüestions prèvies. La segona jornada començarà amb la rèplica de les tres acusacions –fiscalia, advocacia de l’Estat i acusació popular, exercida per Vox– que podrien impugnar tot allò plantejat per les defenses.

El tribunal haurà de decidir aleshores si resol aquestes qüestions prèvies in voce o continua ja amb les declaracions dels acusats i les resol en sentència, al final de tot el procediment. Si tot això es produeix de manera ràpida, Junqueras podria començar a declarar demà mateix. Aquest serà el primer interrogatori dels acusats i haurà de inicialment a les acusacions, després als advocats defensors que el vulguin interrogar i, per últim, al seu advocat.

No deixen a Mundó dinar amb els presos

En aquest primer dia de la vista, l’exconseller de Justícia ha sol·licitat al tribunal poder dinar amb la resta de presos, que tenen una sala reservada per menjar i per als recessos. Els magistrats, però, li ho han denegat i li han ofert que si volia podia menjar dins de l’edifici però no a la mateixa sala. Fonts del tribunal han explicat a l’ACN que els advocats poden demanar en qualsevol moment accedir en aquesta sala reservada per als presos.

Evitar imatges dels presos, que anaven sense manilles

En tot moment, el tribunal ha pres mesures per evitar que ni la premsa, ni el públic ni la resta d’assistents al judici veiés els presos per dins de l’edifici. La manera ha estat tancar la porta de la zona de premsa i situar el públic en un passadís, allunyat de la sala. Mitjançant unes mampares, s’ha evitat el contacte visual amb els presos. En tot moment, els nou presos han estat a la sala sense manilles.

Silenci dels acusats en llibertat

Els tres acusats que estan en llibertat provisional han evitat qualsevol declaració pública. Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila han acordat que no faran cap intervenció en mitjans de comunicació almenys fins que hagin declarat els 12 acusats. Com la resta, estan obligats a assistir a totes les vistes que es facin del judici, tot i que podrien al·legar algun motiu per evitar-se estar presents tots els dies assenyalats. Un extrem que no es plantegen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia