Política

La cursa electoral arrenca, amb el focus centrat en Catalunya i un altre 155

El PP amenaça d’aplicar i ampliar la suspensió de l’autonomia, si governa

 Podem culpa els independentistes de la convocatòria a les urnes de Sánchez

La campanya electoral del 28-A va començar a les deu del matí d’ahir amb el discurs del president socialista, Pedro Sánchez, i va continuar amb les intervencions de la resta de líders polítics espanyols. La crisi amb Catalunya, la unitat d’Espanya i les crítiques a les formacions independentistes van protagonitzar bona part de l’argumentari, avançant el que serà el pilar discursiu de la campanya.

El president del PP, Pablo Casado, va tardar poc més de mitja hora a aparèixer davant de les càmeres per, en roda de premsa, atribuir-se haver “tombat” el govern espanyol després d’haver-lo “enxampat” negociant amb el president Torra, segons va dir. La dreta espanyola, PP i Ciutadans, reben amb una gens dissimulada satisfacció la convocatòria electoral. El PP ja va advertir ahir que en aquestes eleccions es decideix l’aplicació de la suspensió de l’autonomia de Catalunya, a través de l’article 155. Aquest cop, Casado va prometre ahir que seria sense límit de temps, començaria pel nomenament de la Generalitat des del govern espanyol, i inclouria “tota l’amplitud competencial que faci falta”.

Des del Congrés, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que el seu objectiu és formar una majoria que torni el PSOE a l’oposició, “l’únic lloc des d’on rectificaran”. D’entrada, doncs, el partit descarta un pacte postelectoral amb els socialistes. Segons ell, les urnes han d’optar per “un govern Frankenstein II o un de constitucionalista”.

Podem parteix amb els deures fets, amb Pablo Iglesias com a candidat. Però el número u estava ahir de baixa paternal, que en principi no acaba fins al març. La número dos, Irene Montero, no va amagar ahir la decepció per la convocatòria electoral que emfatitza “els límits de governar en solitari” sense majories. Amb unes enquestes que no els afavoreixen, Montero va culpar els independentistes d’haver comès una “greu irresponsabilitat” en no haver aprovat els pressupostos. Ara bé, Podem continua defensant ponts de diàleg amb Catalunya.

LES FRASES

El PSOE i Sánchez han de passar a l’oposició; només rectificaran des de l’oposició
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
S’escull entre un front popular, que negociï amb Torra, o el que ja té preparat el 155 a Catalunya
Pablo Casado
PRESIDENT DEL PARTIT POPULAR
Catalunya no es pot canviar sense Espanya. I Espanya necessita Catalunya per canviar”
Irene Montero
PORTAVEU I NÚMERO DOS DE PODEM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia