Política

El Vaticà expulsa del sacerdoci un excardenal per abús sexual a menors

L’exarquebisbe de Washington és la figura catòlica de més rang amb aquesta condemna

La mesura es pren en vigílies d’una reunió sobre pederàstia

El Vaticà va anunciar ahir l’expulsió del sacerdoci de l’excardenal i arquebisbe emèrit de Washington Theodore McCarrick, acusat d’abusos, una decisió que arriba en vigílies de la cimera històrica sobre pederàstia que s’ha de fer del 21 al 24 de febrer, convocada pel papa Francesc.

El Vaticà va informar en un comunicat que la decisió l’ha pres la Congregació per a la Doctrina de la Fe en considerar McCarrick, de 88 anys, culpable d’abusos a menors i a adults amb l’agreujant d’abusos de poder. Per això li ha imposat la pena de la reducció a l’estat laïcal, que preveu la prohibició d’administrar els sagraments, vestir-se com un sacerdot i la suspensió de qualsevol tipus de sou. Es tracta del màxim càstig previst en el dret canònic i McCarrick es converteix en la figura catòlica de més rang que rep una condemna d’aquest tipus en els últims temps.

La sanció contra l’excardenal va ser signada pel papa Francesc i és inapel·lable, segons va confirmar el Vaticà en la nota oficial, que afegeix que McCarrick va ser informat d’aquest fet divendres.

McCarrick (Nova York, 1930) va ser ordenat cardenal per Joan Pau II i va participar en el conclave de l’abril del 2005 en el qual va ser triat pontífex Benet XVI. Va ser arquebisbe de Washington entre el 2000 i el 2006 i es va convertir en un dels homes més influents de l’Església Catòlica als Estats Units, però des de l’any passat pesaven sobre ell acusacions d’abusos sexuals contra menors i de comportaments indeguts amb joves sacerdots.

El juliol passat un home va assegurar al diari The New York Times que l’excardenal havia abusat d’ell quan era menor d’edat i que la situació s’havia prolongat durant dues dècades. A aquestes acusacions d’uns fets que segons el testimoni van tenir lloc en la dècada dels setanta, se n’hi van afegir més. El papa Francesc va ordenar llavors una investigació sobre el cas, va apartar l’arquebisbe del col·legi cardenalici i li va ordenar que es mantingués allunyat de les seves funcions i reclòs fins que s’aclarissin, en un judici canònic, les acusacions d’abús sexual contra ell.

La pèrdua de la porpra per un cardenal només ha tingut un precedent en la història de l’Església. Va ser el setembre del 1927 i no tenia relació amb els abusos sexuals: el cardenal Louis Billot havia donat suport al moviment antifeixista i antisemita Action Française, condemnat per Pius XI, i després de ser rebut pel papa, va deixar el càrrec.

LES DADES

4
dies
falten perquè comenci una reunió de l’Església sobre pederàstia convocada pel papa Francesc
88
anys
té Theodore McCarrick, l’excardenal i arquebisbe emèrit de Washington acusat d’abusos sexuals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA