Política

Sant Sebastià surt al carrer contra el “judici a la democràcia”

Milers de persones marxen per la capital guipuscoana amb paraigües grocs en solidaritat amb els processats

Montserrat Puigdemont, germana del president, intervé en l’acte polític al final de la manifestació

Milers de persones amb paraigües grocs s’han manifestat aquest diumenge pels carrers de Sant Sebastià, convocades per la plataforma Gure Esku Dago, per expressar el seu suport als independentistes catalans jutjats al Tribunal Suprem per l’1-O.

La marxa ha arrencat passat el migdia des de la plaça de Catalunya rere una pancarta amb el lema Solució, democràcia, llibertat. En la mobilització, en la qual s’han corejat consignes de llibertat, s’han exhibit centenars de paraigua grocs sota el sol que aquest diumenge lluïa a Sant Sebastià i han onejat estelades i banderes d’Euskadi.

Quan la manifestació ha passat per l’avinguda de la Llibertat, poc abans d’arribar al final del recorregut al Boulevard, mitja dotzena de joves amb la cara coberta amb màscares han exhibit una pancarta en basc i català amb el lema Ens jutgen a tots, mentre sortia al costat d’ells abundant fum de color groc.

La manifestació ha acabat amb un acte polític en el qual ha intervingut Montse Puigdemont, germana del president Carles Puigdemont, que ha denunciat que s’hagi volgut “silenciar la dissidència”. Montse Puigdemont ha titllat de “polític” el judici del procés i ha opinat que en aquesta causa “no només es jutja uns representants del poble català sinó a tota la democràcia”.

“És preocupant que no es vulgui resoldre un conflicte polític amb diàleg i eines polítiques” ja que el contrari “està condemnat al fracàs”, ha advertit.

Segons ella, en aquest “moment històric” és necessària la implicació ciutadana en la “defensa dels drets civils i polítics”. Puigdemont ha defensat les mobilitzacions i denúncies “pacífiques” com una manera de “construir”.

Entre els assistents estaven nombrosos representants de la plataforma Gure Esku Dago i d’EH Bildu, entre ells els parlamentaris bascos Maddalen Iriarte, Pello Urizar, Nerea Kortajarena i Jasone Agirre, així com la diputada al Congrés Marian Beitialarrangoitia i el candidat a diputat general de Guipúscoa, Juan Karlos Izagirre.

El secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, ha secundat també aquesta protesta, en la qual han pres part representants del PNB com el diputat Joseba Agirretxea i la portaveu en les Juntes Generals de Guipúscoa, María Eugenia Arrizabalaga. També han acudit representants de sindicats com ELA i LAB.

El portaveu de Gure Esku Dago, Ángel Oiarbide, ha subratllat que “votar no és delicte, que el dret a decidir no és delicte i que el dret a l’autodeterminació no és delicte en una democràcia establerta”. “El que s’ha assegut a la cadira dels acusats a Madrid no són dotze sobiranistes sinó la democràcia en si”, ha denunciat.

La dirigent del PNB María Eugenia Arrizabalaga ha subratllat, en declaracions als periodistes, que aquest és un “judici contra la pròpia democràcia”. A judici seu, si “la democràcia espanyola fos homologable avui mateix hauria de deixar sense validesa” aquest procés judicial i posar “els presos polítics al carrer”. “El que avui estan fent contra Catalunya demà ho podran fer igualment contra Euskadi”, ha advertit.

La portaveu d’EH Bildu al Parlament Basc, Maddalen Iriarte, ha cridat a la mobilització contra la “involució democràtica” que s’està produint a l’Estat i que “posa en perill les consecucions polítiques, socials i econòmiques que aquest país ha aconseguit durant dècades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona