Política

El mosso de Lleida, font de la fiscalia per l’1-O, identificat

L’agent, fins ara testimoni protegit, haurà de declarar en el judici al Suprem

Va acusar els seus caps de fer vigilar què feien agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil

Agent dels Mossos, destinat a Lleida i amb vint anys d’experiència a la policia catalana. Són les primeres dades del policia que la fiscalia i un jutjat de Lleida van qualificar com a testimoni protegit amb la clau “1-O”, després d’haver alertat per WhatsApp un “amic de la Guàrdia Civil” que els seus caps van ordenar vigilar-los durant el referèndum d’autodeterminació de l’1-O. El Tribunal Suprem va acceptar la setmana passada aixecar el secret sobre la identitat d’aquest agent, testimoni de la fiscalia, per tal que els independentistes catalans puguin exercir el seu dret de defensa.

El president de la sala, el magistrat Manuel Marchena, però, va indicar que, tal com recull la llei orgànica 19/1994, sobre la protecció de testimonis, es vetllarà perquè no se’n difonguin dades personals. I per protegir la seva imatge, segurament, quan declari en el judici, la càmera no l’enfocarà. El Punt Avui ha tingut accés a la declaració que l’agent va fer al jutjat d’instrucció 4 de Lleida, que investiga tres comandaments de la comissaria de Ponent per desobediència, i que també està inclosa en la causa de l’Audiencia Nacional contra la cúpula dels Mossos. La magistrada Carmen Lamela, però, no va voler assumir la imputació del comissari en cap de Lleida, Xavier Monclús, ni dels inspectors Xavier Salvador Ribelles i Roderic Moreno, ja que va considerar que la Guàrdia Civil no va trobar cap vincle amb els principals acusats: el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; l’exdirector de la policia Pere Soler, i l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig. Amb tot, l’alerta d’aquest agent va permetre que el cos armat entrés a la comissaria de Lleida, el 17 d’octubre i el 2 de novembre del 2017, i revisés 8.836 converses telefòniques dels Mossos.

En la declaració judicial, del 15 d’octubre del 2017, el mosso assegura que va escoltar per l’emissora de ràdio que els caps ordenaven que “es comuniqués tot moviment” dels agents de la Guàrdia Civil, que anomenaven “banderins”, i els de la policia espanyola, “escuts”. I hi havia una furgoneta i agents de paisà vigilant la comandància de la Guàrdia Civil, sense saber-ne dir la finalitat quan el jutge li preguntava.

Pel que fa a l’1-O, la instrucció, segons l’agent, va ser “no entrar per la força” als centres, com també sostenia la instrucció 4/2017 del secretari d’estat de Seguretat. Amb tot, l’agent admet que “no va anar a cap escola” perquè en el servei del 30 de setembre i l’1 d’octubre era a la unitat de seguretat que vigilava la Fira de Sant Miquel. Però hi va afegir que agents de la policia espanyola van enregistrar “la passivitat” dels Mossos.

LA XIFRA

3
comandaments de Lleida
són investigats pel jutjat d’instrucció 4 de la ciutat, acusats de desobediència l’1-O.

LA FRASE

L’inspector Roderic té una estelada penjada al despatx
Agent dels Mossos protegit. Clau: “1-O”
declaració al jutjat de lleida el 15-10-17

“Caps vinculats a l’ANC o Òmnium?”

El mosso de Lleida, testimoni de la fiscalia, va declarar al jutjat que després de l’1-O “hi ha molta tensió”, que ell tenia “pintat” l’armariet on guarda les seves coses i que, “fins que no es relaxi l’ambient, els agents no parlaran”.

En l’interrogatori al jutjat, el fiscal pregunta a l’agent: “Algun comandament té vincles directes amb l’ANC o Òmnium?”, criminalitzant el moviment associatiu i la llibertat d’associació, tal com el fiscal Cadena va preguntar a l’exconseller d’Interior Quim Forn la setmana passada. “L’inspector Ribelles és un activista, surt a totes les concentracions i va gestionar l’11 de setembre”, va respondre l’agent, i hi va afegir: “L’inspector Roderic té una estelada al despatx.” Un total de 72 agents i càrrecs dels Mossos són investigats per l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona