Política

El PDeCAT aposta per la marca JxCat al Congrés i a Europa

El Partit Demòcrata i la Crida Nacional sotmetran a votació de les bases respectives com afrontar el 28-A

ERC rebutja la configuració d’una llista unitària també en el cas de les eleccions espanyoles

El 2016 es van presentar per primera i única vegada com a CDC. Abans ho havien fet com a Democràcia i Llibertat i, anteriorment, amb les sigles CiU. El 28-A el Partit Demòcrata aposta per concórrer com a Junts per Catalunya, la marca amb què van imposar-se a ERC al Parlament i amb què es presentaran també a les municipals. El president del partit, David Bonvehí, va explicar ahir, després de la reunió de la direcció executiva, que són partidaris de la fórmula JxCat també per a les europees. El líder postconvergent en tot moment es va referir a la Crida Nacional que impulsen els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra i el cap de files de JxCat, Jordi Sànchez, com a “associació”. En una reunió ahir al vespre la Crida va decidir que consultarà els seus associats, adherits i fundadors sobre com afrontar el 28-A. Durant els pròxims dies es presentarà el text que se sotmetrà a votació telemàtica.

Bonvehí va assegurar que no ha pogut parlar amb els presos polítics sobre la possibilitat que algun d’ells encapçali la llista al Congrés, però que quan acabin les declaracions en el judici del Suprem anirà a la presó de Soto del Real per estudiar-ho. En qualsevol cas, espera haver presentat una proposta en el termini d’una setmana per a Madrid, Estrasburg i Barcelona. A la capital catalana es presentarà l’empresonat Quim Forn com a cap de llista, però la candidatura està pendent del salt que faci la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, d’una banda a l’altra de la plaça de Sant Jaume. El partit celebrarà dissabte una convenció municipalista a Vic amb els alcaldables de JxCat.

El PDeCAT sotmetrà la fórmula per al 28-A als mecanismes interns de decisió, primàries que permeten la presentació d’independents: “Mai seran un problema per fer més gran o més transversal la nostra candidatura.” Mentrestant, la direcció vol “escoltar” tot l’espai polític que representa, inclosa la Crida, i també ERC: “Escoltarem tothom abans de decidir quin és el millor moment per iniciar els processos democràtics interns.” El PDeCAT no renuncia a una llista conjunta al Congrés amb els d’Oriol Junqueras, si bé són conscients de les reticències dels republicans. Ahir mateix, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, tancava la porta a aquesta possibilitat, per “les mateixes raons” que la van rebutjar en altres eleccions: creuen que l’independentisme obtindrà més vots per separat, bo i mantenint la unitat d’acció a posteriori.

La direcció d’ERC, amb les enquestes a favor, encara no ha decidit qui encapçalarà la seva llista, si bé ja ha posat en marxa els mecanismes interns per elegir els candidats i aprovar el programa. El portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, pensa que ja no li “toca” tornar a ser candidat. “Estic a Madrid des del 2004. Afortunadament, en el nostre partit hi ha molta gent jove i preparada, hi ha nous lideratges... amb el partit decidirem què cal fer”, va subratllar dissabte en una entrevista a RAC1.

Mentrestant, el PSC votarà els seus candidats a les quatre demarcacions per al 28-A en un consell nacional extraordinari el cap de setmana del 2 i 3 de març, segons va acordar ahir la comissió executiva de la formació. El secretari d’organització, Salvador Illa, va lloar la feina feta per la ministra Meritxell Batet, que va ser la cap de llista per Barcelona.

Ciutadans decidirà els seus candidats en primàries el cap de setmana següent, tal com va anunciar ahir el seu secretari general, José Manuel Villegas.

I al PP no s’espera que repeteixi Jorge Fernández Díaz com a cap de llista per Barcelona.

Som partidaris de presentar-nos a les estatals amb un nom molt semblant al de les municipals
David Bonvehí
President del PDECAT
ERC és la millor opció per lluitar contra el feixisme i a la vegada evitar un pacte dels socialistes amb Cs
Marta Vilalta
Portaveu d’ERC
Soc a Madrid des del 2004. Afortunadament, al nostre partit hi ha molta gent jove i preparada
Joan Tardà
Diputat d’ERC al Congrés
El PSOE, sense les forces del canvi, és el partit de Susana Díaz
Joan Mena
Portaveu dels comuns
Amb partits que es fotografien amb Vox a la plaça Colón de Madrid no hi tenim res a fer
Salvador Illa
Secretari d’Organització del PSC
Cap vot que vagi a Cs servirà perquè Sánchez continuï com a president del govern [espanyol]
José Manuel Villegas
Secretari general de Ciutadans

Els comuns sospesen el nom de Pisarello per a Madrid

Gir de guió. El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, és un dels noms que els comuns estan valorant per encapçalar la candidatura per Barcelona el pròxim 28-A. Fonts del partit asseguren que no hi ha res tancat i que de moment s’està parlant del calendari de primàries, però el seu nom, entre d’altres, és sobre la taula. Fins ara Pisarello apostava per a les eleccions europees, però no s’havia concretat en quina posició aniria dins la llista de Podem i havia de competir amb l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun. D’altra banda, figures com ara Jaume Asens o Lucía Martín –que va substituir Xavier Domènech com a cara visible al Congrés– formen part de la candidatura per a les municipals que Ada Colau va presentar la setmana passada. En Comú Podem van guanyar amb Domènech les dues últimes eleccions espanyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona