Política

Puigdemont finta Tajani i entra a l’eurocambra

El president trepitja per primer cop el Parlament Europeu d’ençà del seu exili a Bèlgica

El líder de JxCat inaugura una exposició sobre el català amb Tremosa, Comín, Serret, Puig i Ponsatí

Sense previ avís ni garanties d’èxit, Carles Puigdemont es va plantar ahir a les portes del Parlament Europeu i va escolar-s’hi eludint els obstacles de la institució. Dues setmanes després de la fallida conferència amb el president Torra vetada pel president de l’eurocambra, Antonio Tajani, Puigdemont es va presentar per sorpresa a la institució fins ara hostil a ell per inaugurar una exposició de la Plataforma per la Llengua, en què sí que es preveia la participació dels exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí.

Un driblatge no només a Tajani, sinó també al PP, el PSOE i Ciutadans, que havien exigit la prohibició de la seva entrada anteriorment, però que ahir no van poder evitar la imatge de l’expresident dins la cambra. De fet, el vet a la conferència no mencionava que es prohibís l’accés de Puigdemont, que només podria impedir-se a través d’una ordre directa de Tajani.

Un quart d’hora abans de l’acte i amb molta tensió per la incògnita sobre si els equips de seguretat el deixarien passar, Puigdemont va creuar els controls amb els eurodiputats Ramon Tremosa (PDeCat), Josep-Maria Terricabras (ERC), l’irlandès Matt Carthy i el flamenc Mark Demesmaekert. Alertats per l’arribada del famós president català, els vigilants van fer la pertinent trucada als seus superiors i, després d’uns minuts retingut passat l’arc de seguretat, finalment el líder de Junts per Catalunya va travessar la porta i va trepitjar per primer cop l’eurocambra d’ençà que està exiliat a Bèlgica. Ja a dins, Puigdemont va acusar Tajani de mantenir un “doble estàndard” autoritzant l’acte de Vox però vetant la conferència que havia de fer amb Quim Torra. “Són molt valents prohibint que un representant dels catalans faci ús d’una sala, però són molt covards a l’hora de blocar les portes al feixisme i la ultradreta”, va dir, desafiador.

Per la seva banda, el PP i Ciutadans van criticar l’entrada de Puigdemont assegurant que aquest fet “denigra” i “humilia” les institucions europees. L’eurodiputat popular Esteban González Pons fins i tot va demanar explicacions a la cambra sobre les “circumstàncies” del fet.

Exposició polèmica

Rebut amb crits de “president!” i aplaudiments, Puigdemont va inaugurar l’exhibició, que en un primer moment no va ser autoritzada per l’eurocambra, que, finalment, es va fer enrere i va demanar alguns canvis en el seu contingut a canvi del llum verd. El líder de JxCat va avisar ahir que no “només” es tracta de reivindicar els drets lingüístics quan es tracta del català, sinó també de “lluitar per la llibertat”.

LA FRASE

Són molt covards a l’hora de blocar les portes al feixisme i la ultradreta
Carles Puigdemont
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Via lliure a Vox per entrar al PE

El partit d’ultradreta Vox podrà fer una conferència demà gràcies al vistiplau de la cambra. Pendent fins ahir d’obtenir el llum verd, l’acte va rebre l’autorització dels serveis de la institució, que el van considerar conforme als procediments i els terminis marcats, a més de no detectar-hi “problemes” de seguretat. A diferència de la conferència dels presidents Quim Torra i Puigdemont, l’acte d’extrema dreta ni tan sols va arribar a la taula de Tajani, perquè l’italià només es mira aquells casos en què hi ha “advertències” prèvies sobre seguretat. En el cas de Torra i Puigdemont, l’eurocambra no va autoritzar recentment el seu col·loqui en considerar que sí que generava una “amenaça” per a la seguretat de la institució.

Convidats pel partit d’ultradreta polonès, el secretari general de Vox, Javier Ortega; el portaveu a Catalunya, Jorge Buxadé, i la vicepresidenta de relacions institucionals a les Illes Balears, Malena Contestí, participaran en l’acte, que du com a títol Catalunya, una regió espanyola. Un col·loqui que serà introduït per l’eurodiputat del grup liberal ALDE i exmembre d’UPyD Enrique Calvet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA