Política

Cursa d’obstacles per tenir veu a l’Eurocambra

L’elecció de Junqueras i Puigdemont com a eurodiputats implicaria un llarg procediment per la condició de pres i exiliat

Els líders dels principals partits independentistes volen posar contra les cordes la Junta Electoral i els tribunals espanyols fent-los passar pel filtre de la Unió Europea. Apostant per ser caps de llista a les eleccions europees per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana respectivament, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han travat una estratègia que faci més visible el conflicte català a Europa, malgrat les previsibles dificultats que tindran per defensar els seus drets polítics.

Els comicis europeus es regeixen per la normativa de cada estat membre i, per tant, depèn de la Junta Electoral espanyola la decisió sobre atorgar l’acta d’eurodiputat. D’entrada, la situació de Junqueras com a acusat en ple judici podria implicar que la seva cursa d’obstacles fos menys complicada, si el deixessin anar a prometre el càrrec presencialment, tal com exigeix la Junta Electoral. Exiliat a Bèlgica, Puigdemont no podria fer això, però estaria en les mans de l’expresident denunciar una potencial negativa de les autoritats espanyoles a poder recollir l’acta d’eurodiputat i presentar-hi recurs. De moment, Puigdemont no ha aclarit quin pla té per fer efectiu el seu mandat si surt escollit. Tampoc qui podria agafar-li el relleu com a número 2 o 3 en la llista de JxCat a l’Eurocambra.

Si en aquesta carrera per arribar a Brussel·les Junqueras aconsegueix saltar la trava de l’acta, tindrà al davant un problema afegit que pot esdevenir un dilema. Ara com ara el Parlament Europeu no preveu cap procediment per permetre la delegació de vot i, per tant, o bé deixa l’escó buit, com fan per exemple les eurodiputades i eurodiputats que agafen la baixa de maternitat, o renuncia al seu càrrec en favor de Diana Riba, següent a la llista.

Tot i això, abans d’arribar aquí han de guanyar-se els vots des de la presó i l’exili. Tots dos ja van fer campanya pel 21-D en aquestes condicions, però ara tindrà una dimensió més europea. De fet, com a cap de llista del partit europeu de l’Aliança Lliure Europea, Junqueras s’haurà de reivindicar com a candidat a presidir la Comissió Europea en condicions d’igualtat amb personatges com Frans Timmermans o Manfred Weber.

LA XIFRA

4
eurodiputats
van obtenir ERC i CiU en les darreres eleccions al Parlament Europeu, ara fa quatre anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia