Política

Tajani es disculpa per les declaracions sobre Mussolini

“Com a antifeixista convençut demano perdó als que s’han ofès”, afirma

El president de l’Eurocambra diu ara que “en cap cas” pretenia “minimitzar un règim totalitari”

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, s’ha disculpat a través d’un comunicat per les polèmiques declaracions en una entrevista en què afirma que Mussolini “va fer coses positives”. “Com a antifeixista convençut demano perdó a tots aquells que s’han pogut ofendre pel que vaig dir, que en cap cas pretén justificar o minimitzar un règim totalitari i antidemoràtic”, assegura. En el comunicat, fet públic arran de les peticions de rectificació -en alguns casos també de dimissió- de grups parlamentaris com els Verds, els socialistes i l’Esquerra Unitària, Tajani lamenta “profundament” que “alguns puguin sentir que triaria ser indulgent respecte el feixisme”.

“Sempre he destacat que Mussolini i el feixisme van ser el capítol més fosc de la història del segle passat, sense cap distinció”, continua el text.

Per últim, conclou assenyalant que “Europa es va construir sobre la derrota del feixisme i és el baluard més fort contra qualsevol forma de totalitarisme”

Les declaracions

Tajani va defensar dimecres que el dictador Benito Mussolini “abans de declarar la guerra seguint a Hitler i d’aplicar lleis racistes” va fer “coses positives” com “construir infraestructures” o “reclamar” territoris per a Itàlia. En una entrevista al mitjà italià Radio 24, Tajani assegurava que “no ha sigut mai un feixista”, però que “sent honest, Mussolini va construir carreteres, ponts, edificis, centres esportius i va reclamar moltes parts” d’Itàlia. “Des del punt de vista dels fets concrets, no es pot dir que no aconseguís res”, va dir.

Així, preguntat sobre si s’hauria de salvar alguna cosa del feixisme, Tajani va respondre: “Certament sí, no va ser un defensor de la democràcia però va fer algunes coses i sempre hem de dir la veritat”.

En aquest sentit, defensava en l’entrevista que “quan algú fa un judici històric ha de ser objectiu”. Tanmateix, Tajani afirmava que les lleis racials van ser “un disbarat” i que la declaració de guerra “va ser un suïcidi”. “Això són coses inacceptables”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia