Política

Luengo i Amelló, caps de llista dels comuns i Cs per al Congrés

El candidat de Catalunya en Comú, que encara s’ha de confirmar de manera oficial, alerta del perill d’un govern amb els partits més dretans

El de Ciutadans veu els comicis com l’oportunitat de posar fi al nacionalisme i el populisme

Dues formacions més han desvelat els noms dels seus caps de llista per la circumscripció de Girona en les eleccions estatals del 28 d’abril. Pels comuns ho serà molt probablement Joan Luengo, mentre que per Ciutadans ho serà Hèctor Amelló. En el cas del primer, la designació definitiva està pendent del tancament de les negociacions amb Podem.

Drets i llibertat

Joan Luengo Sala, que en els anteriors comicis va ser el número dos de la llista, rere Marta Sibina, és el regidor d’ICV a l’Ajuntament de Banyoles. Militant d’aquest partit i de Catalunya en Comú, té 30 anys i està al capdavant d’una empresa de serveis educatius. Luengo es considera independentista. “però no pas radical –matisa–, i si l’Estat oferís un bon model federalista, se’n podria parlar”. El fet de poder ser diputat a Madrid és, per a ell, “una responsabilitat gran” per la situació del país. El fet que s’hagi diluït una mica el bipartidisme –opina el representant ecosocialista– fa que d’aquestes eleccions en puguin sortir tres escenaris: un front progressista; la combinació de Cs i el PSOE, que no faria variar gaire la situació actual, i “el trio de Colón” (PP, Cs i Vox). “Això últim seria el pitjor i implicaria un perill molt gran”, considera. Del programa, n’avança els trets principals: en l’àmbit general, la lluita pels drets i les llibertats i la defensa de la classe treballadora (preus del lloguer, condicions laborals, etc.) i en clau gironina, una política ecologista pensant en la protecció de la Costa Brava, per exemple.

“Posar fi al populisme”

La missió d’aconseguir per primer cop un diputat al Congrés per Girona, Ciutadans la confia a Héctor Amelló, regidor de Figueres i diputat al Parlament. Amelló, que en els darrers comicis estatals va formar part de la llista al Senat, considera que és un “gran repte” personal per a ell, alhora que una oportunitat per a l’Espanya lliberal i progressista de “posar fi al nacionalisme i populisme”.

LES FRASES

Un govern estatal a mans del trio de Colón seria el pitjor i implicaria un perill molt gran
Joan Luengo
catalunya en comú
Aquestes eleccions són una gran oportunitat per posar fi al nacionalisme i populisme
Héctor Amelló
CIUtadans
Si un partit ha sabut entendre i explicar la Constitució en les seves polítiques, ha estat el PSC
Ferran Camas
PARTIT DELS SOCIALISTES

Ferran Camas, del PSC, al costat de la Constitució

La llista gironina del PSC al Senat, l’encapçalarà el catedràtic de dret del treball de la UdG Ferran Camas. El partit el va presentar ahir en un acte en què el candidat va posar l’accent en la defensa de la Constitució. “Si algú ha interpretat bé la Constitució, si algun partit l’ha sabut entendre i l’ha explicat en les seves polítiques, aquest ha estat el Partit dels Socialistes”, va afirmar, i va mostrar-se obert a canvis en la carta magna: “Si una constitució queda rígida, el primer terratrèmol la pot enfonsar; en canvi, si té instruments de reforma es mantindrà i es consolidarà.” Quant al programa electoral, Camas va considerar que s’ha de treballar per aconseguir “una sanitat d’alta qualitat, una educació a què pugui accedir tothom, un treball de qualitat i amb uns salaris justos, que les persones puguin tenir un mínim de seguretat econòmica i un treball en què les relacions laborals entre empresaris i treballadors estiguin equilibrades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia