Política

El Congrés desautoritza Trump i el força a usar el veto

El Senat inhabilita la declaració d’emergència nacional del president per construir el mur amb Mèxic

La cambra insta el mandatari a retirar el suport a l’Aràbia Saudita en la guerra del Iemen

El Congrés dels EUA va clavar ahir dos grans cops a la figura del president Donald Trump, d’una magnitud que l’obligarà, per primera vegada en el seu mandat, a utilitzar el poder de veto. Cap revés podia ser més fort que negar-li de forma directa i sense embuts la declaració d’emergència que va signar fa unes setmanes per accelerar en la construcció del promès mur a la frontera amb Mèxic.

La resolució aprovada ahir, per un ampli marge, revoca el decret presidencial, que buscava més de 5.000 milions d’euros per al mur. Si el text va triomfar al Senat va ser gràcies a la deserció de dotze senadors republicans. De res van servir les negociacions d’última hora per posar el partit a ratlla, ni les declaracions de Trump recordant que el més important és la seguretat a la frontera.

“Un vot a favor de la resolució per part de senadors republicans és un vot per als demòcrates del crim i les fronteres obertes”, va piular Trump a primera hora del matí.

Aprovada sense problemes a la Cambra de Representants, on els demòcrates van fer valer la majoria, el Senat necessitava que alguns republicans donessin l’esquena al president en un tema cabdal per a la Casa Blanca. El mur és una de les grans promeses de Trump de sempre i gran part del nucli en què vol basar la seva campanya de reelecció. La por que hi hagi un desajust en la balança entre branques de poder va ser determinant, així com el temor a crear un precedent en una nova forma de governar: mitjançant decret.

“Molt probablement ho vetaré. I no serà anul·lada [la declaració d’emergència]”, va anunciar Trump. El Senat no té els vots necessaris per revocar el veto presidencial –calen dos terços, 67 senadors–, cosa que deixa la resolució, a la pràctica, en un gest simbòlic. La lluita per aturar el decret també és al terreny judicial per la denúncia d’una vintena d’estats, la majoria governats per demòcrates.

Hores abans, la matinada de dijous, el Senat també va castigar el president en exigir-li que abandoni el suport que dona a l’Aràbia Saudita en la guerra al Iemen, un cop a la política exterior del president.

La resolució passa ara a la Cambra de Representants, on és molt probable que s’aprovi gràcies a la majoria demòcrata. Trump va advertir que també vetaria un text que el lligués de mans i peus en la relació amb el principal aliat al món àrab, un país al qual encara no ha condemnat de forma clara per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

El Congrés, també ahir, va exigir de forma unànime que faci públics els resultats de la investigació sobre la trama russa, que els rumors diuen que estaria a punt d’acabar.

LA XIFRA

67
vots
de 100 calen al Senat per revocar el veto presidencial, una xifra fora de l’abast dels crítics amb Trump.

Quinzè candidat demòcrata

El jove excongressista Beto O’Rourke es va convertir ahir en el quinzè demòcrata que aspira a derrotar Donald Trump en les presidencials del 2020 i es va afegir a un grup enorme de candidats que auguren un període de primàries extenuant. O’Rourke, originari d’El Paso (Texas), hàbil en les xarxes socials i exbaixista d’un grup punk, és una celebritat del Partit Demòcrata. Tot i perdre –per poc– la cursa per un seient al Senat contra l’ultraconservador Ted Cruz, l’energia que arrossega la seva figura, amb un carisma que podria recordar el del primer Barack Obama, el situa com una de les estrelles de la política actual. “Els reptes que afrontem són els més grans des que tenim memòria, i ningú els pot afrontar sol”, va dir en la presentació, en què va animar a crear un moviment social que recorda el que el 2016 va revolucionar els EUA per mitjà de Bernie Sanders, ara rival en la nominació demòcrata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia