Política

El Consell de Ministres té previst aprovar avui la impugnació al TC de la comissió sobre activitats de la monarquia

El govern espanyol en demanarà la suspensió automàtica

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d’investigació del Parlament sobre la monarquia, segons consta a l’ordre del dia de la reunió setmanal que mantenen el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els seus ministres. L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seves competències perquè crea una comissió per investigar activitats “delictives” o “irregulars” de persones vinculades a la família reial espanyola. La impugnació incorporarà la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit.

L’executiu espanyol actua després de sol·licitar l’informe preceptiu –però no vinculant- del Consell d’Estat sobre el recurs. La Moncloa addueix que presenta els recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dues ocasions anteriors, en què ha portat també al Constitucional la reprovació del rei Felip VI per part de la cambra catalana i una moció que refermava la declaració de novembre del 2015.

El recurs tindrà com a primer objectiu aconseguir una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional, que deixarà sense efecte l’acord per a la creació de la comissió. Ho fa introduint al recurs la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució que estableix que els textos autonòmics impugnats per l’executiu espanyol deixen queden en suspens –per un període inicial de cinc mesos- des del moment en què el TC admet a tràmit l’escrit.

Segons fonts de La Moncloa, el recurs argumentarà que el Parlament ha anat més enllà de les seves funcions en pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. “No és competent”, afirmen aquestes veus de l’executiu espanyol, que sostenen que l’argumentació serà similar a la que va constar al recurs contra la decisió del Parlament de reprovar Felip VI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà