Política

CatComú nega cap escissió pel suport d’EUiA i expulsa Nuet

Demana l’escó a qui qualifica de “persona que s’aferra a la cadira després de 28 anys en càrrec públic”

Adverteix ERC que “promovent el transfuguisme” s’allunya d’un pacte a Barcelona

El grup parlamentari de Catalunya en Comú va decidir ahir per unanimitat expulsar el diputat i membre de la mesa durant el referèndum Joan Josep Nuet perquè es presenta a les llistes al Congrés d’ERC. “És incompatible la seva decisió personal de presentar-se a les llistes d’ERC amb continuar al nostre grup parlamentari i el mínim que podria fer és lliurar l’acta de diputat”, sentenciava ahir en compareixença al Parlament la presidenta del grup, Jessica Albiach.

Els comuns carreguen durament contra ERC i Nuet per treure importància al que qualifiquen de “pas personal” tot recordant que EUiA ha ratificat el seu acord amb Catalunya en Comú malgrat que Joan Josep Nuet encara n’és –segurament per no gaire temps més– el coordinador general.

El grup parlamentari de Catalunya en Comú prenia la decisió ahir després que l’executiva del partit hagués acordat la vigília suspendre Nuet de militància “per la seva decisió unilateral”.

Albiach va tenir ahir paraules dures tant per a ERC com per a Nuet, als quals va acusar de col·laborar en una mateixa “pràctica immoral”, que va comparar amb els casos de corrupció on hi ha un “corruptor” i un “corrupte”. En aquest sentit, Albiach va deixar clar que perquè hi hagi “transfuguisme cal un partit que el promogui i una persona que s’aferri a la cadira després de 28 anys en un càrrec públic,” en una referència molt crítica a la continuïtat de Joan Josep Nuet en la primera línia de la política.

Albiach adverteix els republicans i el mateix Nuet que “s’equivoquen” perquè promouen “pràctiques de la vella política” en comptes de “principis, valors i ètica”, segons ella. Després de recordar a ERC que també Ciutadans està integrant “trànsfugues” a les seves llistes electorals, la presidenta del grup parlamentari va reivindicar l’ideari i els projectes col·lectius i de país “per damunt de projectes personals”. El grup parlamentari no havia comunicat a Nuet la seva expulsió abans d’anunciar-la en compareixença al Parlament, però va argumentar que l’encara coordinador general d’EUiA “fa tres setmanes que no assisteix a les reunions del grup” de la cambra. Malgrat que ERC i la plataforma Sobiranistes de Nuet han confirmat negociacions obertes per a la candidatura de Barcelona amb la possibilitat que l’excomuna Elisenda Alamany faci tàndem amb Maragall, Albiach va negar l’existència de cap escissió al partit i, a preguntes dels periodistes, tampoc es va atrevir a acusar ERC i Sobiranistes de dur a la pràctica una estratègia prèviament pensada per fer-ho possible: “No sé què tenen al cap els dirigents d’ERC, però actuen en contra dels valors progressistes i regeneradors promovent transfuguisme com Ciutadans.”

Per refermar l’acusació que la sortida d’Alemany i ara de Nuet és fruit d’ambicions personals, el grup parlamentari recorda que aquest mandat no hi ha hagut cap votació diferenciada al si del grup.

Avís postelectoral a ERC

Tot i no tancar la porta a un pacte amb ERC, Albiach va deixar clar ahir que Ada Colau i Catalunya en Comú surten “a guanyar Barcelona i qui s’està allunyant de possibles aliances àmplies és ERC”. En darrer terme, els comuns no entren a valorar si temen un cost electoral pel fet que es mobilitzi un vot de solidaritat amb els presos polítics i exiliats que encapçalen les llistes de JxCat i ERC al Congrés però també a Europa: “L’anomalia excepcional és el judici polític.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia