Política

El clam pel dret a l’autodeterminació omple Madrid

Unes 120.000 persones segons l’organització, i 18.000 segons la Policia Nacional, defensen el dret a decidir a la capital de l’Estat

L’ambient festiu i pacífic ha estat la tònica general de la marxa onvocada per l’ANC, Òmnium i diverses organitzacions d’àmbit català i estatal

Els organitzadors de la manifestació convocada contra el judici del “procés” i a favor del dret a decidir han xifrat en 120.000 els assistents a la protesta, mentre que la Policia Nacional ha comptabilitzat 18.000, d’acord amb la xifra facilitada a la delegació del govern espanyol.

Sigui com sigui, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ho ha presentat com un “dic de contenció” contra la intolerància i contra l’odi: “Si senyor fiscal, som un mur humà d’homes i dones que criden que ’no passaran’”.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i representants d’entitats d’àmbit estatal, han destacat que un dels grans èxits de la marxa és la demostració d’unitat de “tots els pobles d’Espanya” en defensa de la sobirania.

“Tot i no compartir la independència respecteu que tinguem la llibertat per decidir-ho a Catalunya. Gràcies per dir-ho!”, ha exclamat la líder de l’ANC.

La manifestació ha partit a les 18 hores des d’Atocha, al centre de Madrid, encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i bona part del govern.

“Autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir” són els lemes de la protesta, que ha finalitzat a la plaça de Cibeles, i a la que han arribat milers de persones procedents de Catalunya en prop de 500 autocars i una quinzena de trens AVE.

Els participants han acudit amb banderes estelades. També urnes transparents i cartells, la majoria amb lemes en català, amb missatge com “Som república, republic of Catalonia”, “No hi ha justícia” i “Llibertat presos i exiliats polítics”.

L’ambient festiu i pacífic ha estat la tònica general de la marxa, com ho ha estat en totes les mobilitzacions que s’han fet fins ara, tal com ha volgut subratllar Paluzie.

Una vegada la capçalera ha arribat a la plaça Cibeles, la periodista Patricia López ha obert les intervencions amb un minut de silenci per les víctimes de l’atemptat a Nova Zelanda. Després, ha afirmat: “No renunciarem mai al dret d’autodeterminació ni als drets socials. Democràcia és decidir”.

L’acte ha acabat milers de manifestants cantant plegats L’Estaca a Madrid .

Jordi Cuixart, als manifestants: “Mai ens confrontaran”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha dirigit un missatge als assistents a la manifestació de Madrid, per dir-los que “mai” es “confrontarà” entre ells als independentistes catalans i que la seva prioritat és “la resolució democràtica del conflicte”.

Cuixart, que està en presó preventiva encausat pel judici del procés a la presó de Soto del Real, ha enviat un missatge als manifestants que ha llegit el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, a l’acte central de la protesta, a la plaça de Cibeles.

“No passaran”, ha declarat Cuixart, que ha defensat que “cap moviment social pot ser perseguit per exercir drets fonamentals” i que la consulta de l’1 d’octubre del 2018 va ser “el major acte de desobediència civil d’Europa”.

El president d’Òmnium, que afronta 17 anys de presó per un delicte de rebel·lió, ha agraït “la solidaritat” dels “pobles” representats en la protesta, i els ha cridat a estar “units davant el feixisme”, que considera una “amenaça”.

Mauri ha denunciat que “hauria d’avergonyir qualsevol demòcrata” que a Vox no només no se “l’aïlli” sinó que, a més, “se li permeti actuar com a acusació particular en el judici” del procés català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona