Política

Llaços grocs pendents del síndic

BALCÓ

Torra els deixa posats, en espera de l’informe vinculant que ha de redactar Rafael Ribó

La JEC no accepta prorrogar el termini ja caducat per treure’ls

La Moncloa avisa que la junta ja pot ordenar-ne la retirada als Mossos

La pugna que manté el president de la Generalitat, Quim Torra, amb la Junta Electoral Central (JEC) per la retirada dels llaços grocs i les estelades dels edificis públics podria quedar resolta en les properes hores, però estarà en mans del síndic de greuges veure si pot tenir conseqüències més enllà d’una sanció econòmica per incompliment del termini o si s’acaba aplicant el Codi Penal. El president va decidir no fer cas per segona vegada de l’ordre de la JEC de retirar-los, que va expirar a les 14.30 hores, i va preferir mantenir el camí de la desobediència i deixar en mans de l’informe de l’organisme que dirigeix Rafael Ribó la decisió final.

L’estratègia de Torra d’anar esgotant al màxim els temps de pròrroga sobre la primera ordre de la JEC, de l’11 de març, perquè retirés els llaços i estelades, sembla que ja s’ha exhaurit. Ahir, l’encara portaveu i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, informava després de la reunió de l’executiu, a la una de la tarda, de la decisió del president, i hi afegia que estaven a punt d’enviar un nou escrit de reconsideració a la JEC perquè suspengués el segon ultimàtum de 24 hores, termini que s’acabava a les 14.30 hores, que va ser just quan van fer arribar l’escrit per correu certificat a l’organisme que regula els processos electorals. En l’argumentari reiterava la impossibilitat tècnica de complir el requeriment per les diverses tipologies de gestió dels edificis i autonomia funcional –empreses públiques, cessió a empreses privades, institucions, entitats, etc.–, a més d’informar que havien demanat l’opinió del síndic. La resposta de la JEC, però, va ser immediata, i poc abans de les quatre de la tarda ja tenien la negativa a la suspensió del termini, amb el retret que Torra que no havia identificat els edificis ni “havia ofert raons jurídiques demostratives” per les quals no podia complir l’ordre.

La Moncloa avisa

Amb el termini de 24 hores ja esgotat, també va entrar en acció el govern espanyol, que mitjançant un comunicat llançava el primer advertiment de la més que possible actuació dels Mossos per treure els llaços si els ho ordenava la JEC. La Moncloa havia donat instrucció a la delegació del govern a Catalunya perquè a partir de les tres de la tarda informés l’organisme electoral de si hi havia llaços grocs o no “amb un escrit i una sèrie de fotografies dels edificis públics més representatius que depenen de la Generalitat”. Amb la informació, la JEC, com a òrgan competent, podia decidir portar els fets a la fiscalia o ordenar la retirada dels llaços als Mossos. I cap a quarts de set de la tarda, La Moncloa ja informava que la delegació del govern havia enviat l’informe amb una mostra de fotos del Palau de la Generalitat i les conselleries de Governació i Relacions Institucionals; Cultura; Territori i Sostenibilitat; Empresa i Ocupació; Interior; Economia i Coneixement; Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Salut, a més de seus territorials de Girona, Lleida i Tarragona, on hi havia penjats llaços grocs. Quant a la intervenció dels Mossos, Artadi ja va deixar clar abans que el cos policial “farà el que ha de fer”, amb independència de decisions polítiques, després de lamentar que sempre se’ls posi al mig de les polèmiques.

La decisió de la JEC va provocar que a partir de les sis de la tarda desenes de persones assistissin a la concentració de l’ANC a la plaça Sant Jaume per fer costat al govern en la determinació de mantenir els llaços grocs.

L’executiu de Torra tampoc dona per esgotada cap via, però no ha estudiat un escenari alternatiu per si tot plegat acabés amb la inhabilitació del president. Mentrestant, ha decidit mantenir els llaços i símbols als tretze edificis que són seu de les conselleries. La decisió no és fruit de cap ordre donada per Torra, ni de cap acord de l’executiu, sinó del debat que es va produir entre els consellers, amb la “voluntat” de donar una imatge de “coordinació” i “estalviar soroll innecessari” d’un entorn que vulgui mostrar desavinences al govern, va assegurar Artadi, que hi afegia que són inexistents. Amb tot, ahir a la tarda es va retirar el llaç de l’entrada del Departament d’Empresa i Coneixement, tot i que la consellera, Àngels Chacón, no va donar l’ordre. El president dona llibertat als funcionaris que puguin rebre algun requeriment d’alguna junta electoral perquè actuïn com ells creguin convenient. De fet, l’únic cas fins ahir al matí en què Artadi tenia constància que s’havia rebut un requeriment que no anava adreçat a Torra va ser el dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental. Però, com informava l’ACN divendres passat, ja s’havien tret els sis llaços grocs ubicats a la façana de l’edifici de la Gran Via de Sabadell, que estaven enganxats per dins.

Pronunciament del síndic

El síndic de greuges ja es va pronunciar sobre la utilització de llaços grocs en l’informe anual de l’any passat, en què assegurava que “les administracions públiques poden fer servir les façanes, les balconades i altres elements com a altaveus per exposar diversos símbols” que s’identifiquin amb el suport o el compromís per “la defensa dels drets fonamentals o de minories vulnerables”. També “per difondre missatges amb càrrega ideològica àmpliament acceptats per majories polítiques”, encara que no sigui de manera unànime, i en un moment i un context determinats. I en les dues planes que destina al tema explica que el suport a “les causes concretes de defensa dels drets i els valors democràtics” ha estat “una pràctica acceptada per la població”.

Artadi va explicar que faran cas del dictamen de Ribó perquè consideren que és la màxima representació d’una institució independent que es dedica “a vetllar pels drets i les llibertats” a Catalunya.

LES FRASES

Tenim dos membres de la JEC que jutgen els presos polítics i un partit fent-se un espot electoral continu
Elsa Artadi
PORTAVEU DEL GOVERN
En l’escrit rebut no s’identifiquen raons jurídiques que siguin demostratives de la impossibilitat de complir l’ordre
Junta Electoral Central
La JEC és l’ens competent per remetre els fets a la fiscalia o ordenar als Mossos la retirada dels llaços
Nota de La Moncloa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia