Política

El PP i Cs apunten a Cunillera si el llaç groc no és retirat

Ábalos alerta Torra que “no és voluntari”

Els comuns posen el cas de l’Ajuntament de Barcelona com a exemple

La resistència de Quim Torra a l’hora de no cedir davant l’ordre de retirar els llaços grocs i les estelades dictada per la Junta Electoral Central va enervar ahir el PSOE i sobretot el PP i Ciutadans. El polític més vehement va ser el líder del PP, Pablo Casado, que no va parlar dels edificis públics, sinó del llaç groc en general per exigir que “es deixi de fer propaganda amb el diner dels contribuents amb un emblema que insulta la democràcia i l’estat de dret”. Tant el PP com Cs, però, apunten a Pedro Sánchez i sobretot a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, com a corresponsables del manteniment del llaç groc al balcó de la Generalitat en període electoral.

El president del PP no hi veu un símbol de solidaritat amb la situació dels presos preventius sense condemna, sinó que, segons ell, els llaços volen dir moltes més coses. “Aquests llaços diuen que Espanya no és una democràcia i que no es respecta l’estat de dret. Sánchez ha permès que Torra vagi a La Moncloa amb un llaç groc, que etiquetin els domicilis particulars de l’oposició amb aquests llaços com en les dictadures, perquè necessita aquests vots per estar al poder i ja ha dit que tornarà a comptar amb ells si els necessita”, va dir Casado sobre el torcebraç entre Torra i la JEC. I va reblar el clau retratant Torra com “el mateix llunàtic que apostava per la solució eslovena; és a dir, la guerra civil. El mateix personatge que diu que els espanyols som víbores, carronyers i hienes”.

D’obligat compliment

Davant la pressió de la dreta per una pretesa inacció, el ministre de Foment i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va endurir el to advertint Torra que l’acord de la JEC sota avís d’incórrer en responsabilitats penals com ara la desobediència és “un mandat” i “no és voluntari” i “s’ha d’executar”. A les crides que li fa l’oposició per judicialitzar el cas amb un prec a la fiscalia, Ábalos hi va respondre aclarint que, “en cas que no s’obeeixi, es procedirà a l’execució de la decisió”. “No cal anar a la fiscalia perquè l’execució s’ha de fer i ja està”, va raonar el ministre i número dos del PSOE.

Personal i intransferible

Mentrestant, el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va reclamar a Torra que “no s’amagui darrere dels seus consellers”, ja que el requeriment de la JEC perquè tregui els llaços és “personal i intransferible”. Carrizosa considera que, després d’incomplir el primer termini de 48 hores per retirar els llaços, Torra ja està “en el terreny de la desobediència penal”, però preferia esperar a veure com actuava la delegada Cunillera abans d’emprendre més accions. “Exigirem al Parlament que compleixin i, si convé, als tribunals”, tancava.

Símbols en campanya

En la mateixa línia, la portaveu del PSC-Units per Avançar, Eva Granados, recordava que el Parlament ja va demanar que es garanteixi la “neutralitat” de les institucions. Granados creu que Torra, a qui retreia la falta de lideratge per haver delegat la decisió final, té l’obligació de complir el requeriment.

Marta Ribas, portaveu adjunta dels comuns, es nega a “col·laborar” a fer que el debat en campanya se centri “només en els símbols”, i posava com a exemple l’Ajuntament de Barcelona, que els ha retirat a exigències de la JEC. “Si se’ns vol agafar com a exemple seria fantàstic”, subratllava Ribas.

LES FRASES

Sánchez permet que etiquetin els domicilis particulars d’opositors amb aquest llaç, com en les dictadures
Pablo Casado
president del pp
En cas de no obeir, no cal anar a cap fiscalia perquè l’execució s’ha de fer i ja està
José Luis Ábalos
ministre de foment
Torra té l’obligació de fer el possible perquè les campanyes es facin amb pulcritud en els processos
Eva Granados
portaveu adjunta psc-units
Els qui només parlen de símbols són els que no tenen respostes polítiques per resoldre el conflicte de fons
Marta Ribas
portaveu adjunta cat-ecp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia