Política

L’ONU condemna ara a cadena perpètua Karadzic

El successor del tribunal per a l’antiga Iugoslàvia amplia la pena inicial de 40 anys de presó en no reflectir “la gravetat dels crims”

Els familiars de les víctimes reben amb alegria un veredicte “just”

El Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals (MICT, en anglès) va elevar ahir la condemna de l’exlíder serbobosnià Radovan Karadzic a cadena perpètua per la seva responsabilitat en els crims comesos en la guerra de Bòsnia (1992-1995). El jutge president del tribunal d’apel·lació del MICT, Vagn Prüsse Joensen, va dir que la sentència de primera instància, de quaranta anys de presó, “va reflectir de forma inadequada l’extraordinària gravetat de la responsabilitat de Karadzic en la comissió dels crims”.

Karadzic havia estat condemnat a quaranta anys de presó pel Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPII), però tant la fiscalia com els seus advocats havien apel·lat contra la sentència en primera instància. L’expresident de la República Srpska havia sol·licitat la repetició de tot el procés legal per suposats “errors de dret”, però els jutges del MICT van rebutjar els seus arguments.

Els magistrats van confirmar la culpabilitat de Karadzic pel genocidi de Srebrenica, cinc crims de lesa humanitat –persecució, extermini, assassinat, deportació i actes inhumans– i quatre crims de guerra –assassinat, terror, atacs il·legals a civils i presa d’ostatges–. La sentència considera que la fiscalia no va ser capaç de provar un càrrec addicional de genocidi pels assassinats en uns municipis de Bòsnia i Hercegovina, però creu que la sentència en primera instància de quaranta anys de presó “no era raonable” per la gravetat dels crims.

El veredicte, “just”, va ser rebut amb alegria per familiars de víctimes, que hores abans de la lectura de la sentència van posar fotografies dels seus sers estimats davant del tribunal, mentre que Karadzic es va mostrar immutable en tot moment. El veredicte és inapel·lable i els advocats de Karadzic només podrien intentar reobrir el cas si sortissin a la llum nous fets no exposats durant el judici. El fiscal general, Serge Brammertz, va qualificar aquesta possibilitat com a “molt hipotètica”.

La cadena perpètua de Karadzic no va ser ben rebuda pel president del Parlament de l’ens serbi de Bòsnia i Hercegovina, Nedeljko Cubrilovic, que va assegurar que la sentència té una “motivació política” i va afegir que el TPII pretén “declarar els serbis i els seus líders culpables exclusius de la guerra civil a Bòsnia i Hercegovina”. Segons l’advocat de Karadzic, el líder serbobosnià condemnat creu que “la política s’ha imposat a la justícia”, però va demanar als seus seguidors que no reaccionin amb violència. La Unió Europea, per la seva part, va demanar als dirigents de la comunitat internacional que no qüestionin el procés judicial ni el veredicte del tribunal de l’ONU.

Karadzic és, juntament amb el general Ratko Mladic, la figura més destacada dels condemnats pel TPII, després que l’expresident iugoslau Slobodan Milosevic morís el 2006 abans que s’emetés el seu veredicte. Mladic va ser condemnat a cadena perpètua, però els seus advocats han apel·lat.

LA FRASE

L’únic condemnat avui és Karadzic per la seva responsabilitat penal
Serge Brammertz
fiscal general del mict


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona