Política

Pronunciament internacional

“El silenci d’Europa és vergonyós”

Intel·lectuals italians impulsen un manifest per denunciar la passivitat de les institucions de la UE davant el “judici polític” al procés català

Entre els signants, hi ha l’alcalde de Nàpols i l’eurodiputada Barbara Spinelli

Fa temps que segueixen amb atenció què passa a Catalunya, però la passivitat “vergonyosa” d’Europa davant el “judici polític” al procés els ha empès a fer un pas més. Així, un grup heterogeni d’italians –tres professors universitaris i un sindicalista– han impulsat, amb èxit, un manifest per denunciar la situació d’“anormalitat democràtica” que es viu a l’Estat espanyol i exigir “l’excarceració immediata dels presoners polítics catalans”. Són Gennaro Ferraiuolo, professor de dret constitucional; Rossella Selmini, professora de criminologia; Patrizio Rigobon, professor de literatura catalana i espanyola, i Cesare Minghini, sindicalista de la CGIL.

El manifest explica de què s’acusa els presos polítics i denuncia la presó preventiva. Desmunta l’acusació de rebel·lió i explica que “l’única violència fins ara demostrada és la de les forces de l’ordre espanyoles”. Es fa ressò de l’“A por ellos” i de les càrregues policials contra votants pacífics durant el referèndum del 1-O. També denuncia la situació dels exiliats, “ciutadans lliures a tota Europa”.

“Si la Unió Europea accepta la criminalització de la protesta pacífica i la desobediència civil a Espanya, no només es veuen amenaçats els drets dels catalans, sinó els dels espanyols i els de tots els europeus”, asseguren.

300 adhesions

El manifest, publicat a la revista italiana Left, té ja gairebé tres-centes adhesions, moltes del món acadèmic i polític d’esquerra i del centreesquerra. Entre els signants més destacats hi ha l’alcalde de Nàpols, Luigi di Magistris, i les eurodiputades Barbara Spinelli i Eleonora Forenza, el filòsof Massimo Cacciari i el rector de la Universitat per a Estrangers de Siena, Pietro Cataldi.

“Els progressistes espanyols i europeus no poden cedir al xantatge de la dreta espanyola més reaccionària”, explica a El Punt Avui el professor Gennaro Ferraiuolo. “El socialisme europeu no ha afrontat la qüestió amb diàleg. I és per coses així, també –per mirar cap a una altra banda–, que triomfen els Orban i els Salvini”, hi afegeix el sindicalista Cesare Minghini. Amb el manifest, els impulsors volen, també, “informar els italians que només tenen la versió espanyola dels fets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia