Política

Detenen per corrupció l’anterior president del Brasil Michel Temer

L’exlíder de l’MDB és el segon mandatari detingut per casos de la Lava Jato després de Lula

L’operació s’esperava així que l’exlíder perdés la immunitat

La policia federal brasilera va detenir ahir l’expresident Michel Temer (2016-2018) en un cas vinculat a la Lava Jato, nom de l’operació de combat contra la corrupció més gran de la història del Brasil i que va destapar un escàndol de desviaments de la petroliera estatal Petrobras. La detenció de Temer va ser ordenada pel jutge federal de Rio de Janeiro, Marcelo Bretas, que també va decretar l’arrest de l’exministre Wellington Moreira Franco, un important col·laborador de l’expresident i el seu correligionari en el partit Moviment Democràtic Brasiler (MDB), que va ser detingut en aquesta ciutat.

La fiscalia va sol·licitar dues vegades al Tribunal Suprem l’obertura de judicis per corrupció contra Temer, però el Congrés es va negar a autoritzar els procediments, per la qual cosa l’avenç de totes les causes contra l’aleshores president depenia del fet que perdés la immunitat així que s’acabés el seu mandat, cosa que va passar l’1 de gener passat. Els processos contra l’exmandatari van ser remesos a jutges de primera instància un cop Temer va perdre la condició d’aforat i, des de llavors ja s’esperaven mesures judicials en contra seu.

Temer s’ha convertit en el segon cap d’estat a ser detingut al Brasil per casos vinculats al Lava Jato, ja que Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) compleix, des de l’abril passat, dues condemnes de dotze anys de presó per corrupció i blanqueig de diners.

Temer, que era el vicepresident del país des del 2011 i va assumir la presidència el 2016 després que el Congrés destituís Dilma Rousseff per irregularitats en la presentació dels comptes públics, va ser detingut a casa seva, a São Paulo. L’expresident va ser traslladat a Rio de Janeiro aquest mateix dijous per comparèixer davant del jutge que en va ordenar la detenció preventiva. El més probable és que el recloguin a les cel·les de la superintendència de la Policia Federal a Rio de Janeiro.

La detenció de Temer va ser ordenada en una investigació per verificar suposades irregularitats en contractes signats per empreses ja condemnades per la Lava Jato i Eletronuclear. Les empreses que es van adjudicar els contractes amb Eletronuclear haurien pagat suborns per afavorir dirigents de l’MDB, la formació de Temer. Els contractes sospitosos es van firmar el 2016, quan Temer ja era el president del Brasil.

Denúncia a canvi de reducció de condemnes

La persecució contra Michel Temer arrenca de la denúncia feta pel propietari de l’empresa Engevix, José Antunes Sobrinho, que va acceptar col·laborar amb la justícia i delatar els seus còmplices en diferents corrupteles a canvi de la reducció de les seves condemnes. L’empresari va assegurar que va pagar suborns a petició del coronel de la reserva João Baptista Filma Filho, un amic molt pròxim de Temer, per a qui també van ordenar presó, per haver-se adjudicat un dels contractes en la construcció de la central nuclear Angra 3. Segons Antunes Sobrinho, el pagament de les comissions il·legals per afavorir l’MDB era sabut tant per Temer com per Moreira Franco, que va ser secretari general de la Presidència i secretari d’Aviació Civil en el govern de Temer, així com secretari d’Afers Estratègics de la Presidència en el govern de la presidenta Dilma Rousseff. L’expresident ha d’afrontar actualment deu processos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia