Política

El bloc europeu s’encara amb el gegant asiàtic i li exigeix accés als seus mercats

La UE vol un nou acord d’inversió amb la Xina que “ajusti” les seves relacions

Brussel·les es queixa que la competència amb els xinesos “no és justa”

Brussel·les no vol que els xinesos li prenguin més el pèl. Mentre continuen les converses comercials entre el gegant asiàtic i el nord-americà, el Vell Continent es comença a posar les piles en la seva relació amb la Xina en un context geopolític cada cop més competitiu. Espantat pel creixement sense fre i l’expansionisme del règim proteccionista xinès, el club europeu ha donat un cop sobre la taula per revertir la situació de desigualtat en què creu que es troba respecte als xinesos.

Des del punt de vista europeu, hi ha una “asimetria” en la relació econòmica entre els dos blocs, ja que consideren que, mentre que les companyies estatals xineses –en situació d’avantatge pel suport governamental– poden accedir al seu mercat “obert”, les seves empreses tenen molts més problemes per entrar al seu territori. A més, a la capital europea cada cop estan més preocupats pel control que pugui adquirir la Xina en certs sectors estratègics en què ha concentrat la seva inversió. Per contra, el gegant asiàtic es queixa de la fixació europea per imposar-li mesures antidúmping.

En aquest terreny d’estira-i-arronsa, els líders europeus van voler marcar ahir un nou rumb en les relacions proposant un nou acord d’inversió amb Pequín que les pugui “ajustar”. “La competència entre la UE i la Xina no és justa”, es va queixar ahir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons ell, la República Popular de la Xina és “un soci, però també un rival”, perquè la UE no té prou “accés” per invertir i fer negocis al país. “Els mercats xinesos no són suficientment oberts als productes europeus”, va alertar.

Visita de Xi a Itàlia

Així, de cara a la cimera entre la UE i la Xina de principis d’abril, Juncker té previst reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, la setmana que ve a París, juntament amb el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, per discutir sobre aquesta qüestió. Però abans, Xi Jinping va iniciar ahir la seva gira per Europa a Itàlia. Una primera parada significativa tenint en compte els darrers moviments de Roma cap a Pequín, atreta per la suculenta butxaca xinesa.

El govern italià ha fet enfadar un cop més els seus socis europeus per la seva intenció d’afegir-se al megaprojecte de reconstrucció de l’antiga ruta de la seda i d’una via marítima paral·lela del règim a partir de fortes inversions en infraestructures. Una iniciativa coneguda com el pla Marshall xinès que és vital per a l’estratègia politicoeconòmica exterior de Xi Jinping, a còpia de finançar i construir infraestructures. S’espera que avui el primer ministre italià, Giuseppe Conte, signi un acord per cooperar amb la Xina en aquest projecte, malgrat les reticències expressades per alguns líders europeus que prefereixen una posició comuna de tots els membres de la UE a l’hora de mercadejar amb la gran potència asiàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia