Política

La retirada de llaços per part dels Mossos crea malestar

La comunitat educativa i la presidenta de l’ANC critiquen l’excés de zel en la intervenció en alguns centres escolars

El conseller d’Interior anuncia que es “revisaran” les inspeccions policials

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va anunciar ahir que es “revisaran” les inspeccions que els Mossos d’Esquadra, a requeriment de la Junta Electoral Central (JEC), van dur a terme divendres per comprovar que no hi havia llaços grocs en 2.700 escoles públiques (que seran centres de votació el 28-A), després de rebre queixes que en algun cas “es podria haver actuat de manera inadequada”.

Des de la comunitat educativa, la intersindical CSC i la Ustec van denunciar excés de zel per part d’alguns agents de la policia catalana, ja que van entrar als centres en hora lectiva, van remenar armaris (segons el director de l’escola Planas i Casals) i en un cas fins i tot van fer treure llaços morats. A través de Twitter, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va criticar la JEC i la fiscalia i va exigir que es respectin els centres “com a espai de convivència”. Hi va afegir que, si “s’ha actuat de manera indeguda”, que la direcció del centre els ho comuniqui per “prendre les mesures pertinents”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va manifestar ahir que “el que va passar a les escoles amb l’entrada en horari lectiu dels Mossos, que van arribar a l’extrem d’esborrar amb pintura blanca un mural pintat per nens i nenes, és gravíssim i no s’hauria de tolerar”.

Per la seva banda, la candidata del PSC per Barcelona a les eleccions al Congrés, Meritxell Batet, va reclamar ahir als líders polítics sobiranistes que tinguin “coratge” per aparcar el debat dels llaços grocs i afrontar els “problemes reals” de la ciutadania. I la candidata del PPC a les eleccions espanyoles, Cayetana Álvarez de Toledo, va instar la fiscalia que els llaços grocs per donar suport als presos polítics es retirin “per sempre”, més enllà del període electoral, perquè simbolitzen l’“opressió de l’altra meitat de Catalunya”. Mentrestant, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va considerar que “és una victòria de Cs que ja no hi hagi simbologia separatista a la Generalitat”.

En un fil a Twitter, Buch va assenyalar que la policia catalana es va veure “obligada” a demanar la retirada dels símbols que demanaven la llibertat dels presos polítics, en totes les instal·lacions de la Generalitat. Segons el conseller, que fa una crida a no caure en “polèmiques internes”, els Mossos van haver de revisar milers d’espais públics, entre els quals els més de 2.700 centres docents de la Generalitat. Hi afegeix que han arribat al departament “queixes que en algun d’aquests centres, i de manera minoritària, es podria haver actuat de manera inadequada, a diferència de la professionalitat demostrada en els milers d’actuacions restants que els Mossos es van veure obligats a fer”, i que aquestes es revisaran.

En la instrucció enviada a les comissaries, el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, David Boneta, ordena als agents dirigir-se a tots els edificis públics i instar els seus responsables a retirar “banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o d’altres amb significat anàleg, fotografies de candidats o polítics com ara pancartes i cartells, i qualsevol altre símbol partidista”, segons Efe. A més, ordena als agents comprovar que es fa efectiva la retirada “en un termini de trenta minuts” i treure els símbols ells mateixos si la persona responsable del centre no ho fa, així com identificar-la.

LES FRASES

Els llaços no paguen factures, ni donen una salut pública de qualitat ni paguen les pensions
Meritxell Batet
candidata del PSC al congrés
La JEC i la fiscalia s’excedeixen en les seves funcions. Si s’ha actuat indegudament, prendrem mesures
Josep Bargalló
conseller d’educació
Els Mossos van actuar amb professionalitat als centres. Les queixes són una minoria
Miquel Buch
conseller d’interior

El president i el CDR de Sabadell

El president Quim Torra va protagonitzar ahir un cara a cara amb membres del CDR de Sabadell, que li van reclamar abans d’un acte de precampanya de Junts per Catalunya que faci realitat la República o dimiteixi. També li van retreure que hagi retirat els llaços a instàncies de la JEC. Torra, que els va recordar la querella anunciada per la fiscalia contra ell, va assegurar que els CDR i el govern no estan “en dos llocs diferents” i que comparteixen l’objectiu. “Jo soc el poble, no em pots dir que no soc el poble perquè soc aquí”, va reivindicar davant una trentena de persones.

D’altra banda, ahir un grup de persones, autoanomenades Els Segadors del Maresme, i que anaven totalment tapades amb escafandres de color blanc i ulleres de piscina, van buidar davant del Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, un munt de llaços grocs, que deien que havien retirat de diverses poblacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona