Política

El Tribunal de Comptes votarà dijous un informe del fiscal sobre l’acció exterior de la Generalitat

Si el ple aprova el document es podria obrir un nou procediment per responsabilitat comptable que s’afegiria al de l’1-O

El ple del Tribunal de Comptes votarà en el ple de dijous un informe elaborat pel fiscal en cap del tribunal, Miguel Ángel Torres, sobre l’acció exterior de la Generalitat en els darrers anys. L’informe parteix d’un encàrrec que li van fer les Corts Generals a finals del 2017. Ara, aquest avantprojecte està a punt i es sotmetrà a votació del ple dijous, tal com ha avançat ’El País’ i ha confirmat l’ACN. Si el ple aprova aquest informe, es podria obrir un nou procediment per responsabilitat comptable de la Generalitat, tal com confirmen fonts del tribunal. Aquest procediment seria paral·lel a un altra investigació que està oberta en el tribunal des del desembre sobre l’ús de fons públics en l’organització de l’1-O. El Tribunal de Comptes investiga Carles Puigdemont, disset exmembres del Govern i la interventora General, Rosa Vidal. A més, si l’informe observa indicis de responsabilitats penals es posaria en coneixement de la Fiscalia General de l’Estat.

Des del desembre, el Tribunal de Comptes investiga el president Carles Puigdemont, disset exmembres del Govern i la interventora General, Rosa Vidal, per suposada responsabilitat comptable per usar fons públics per fer l’1-O. També estan inclosos els exconsellers que van abandonar el Govern abans de l’1-O. El tribunal ja ha admès a tràmit les demandes presentades per Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució i un altra formulada pel fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres. En la primera, es reclama als investigats 2 milions d’euros mentre que en la de la fiscalia no es fixa cap quantitat. Encara està pendent que el tribunal nomeni un delegat instructor perquè practiqui diligències i tanqui l’acta de liquidació provisional. Serà llavors quan es coneixerà la xifra concreta i contra qui s’adreça la demanda. El departament que jutjaria el cas seria el de l’exministra del PP Margarita Mariscal de Gante, responsable també del cas del 9-N.

Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució han presentat aquest dilluns al·legacions davant del Tribunal de Comptes perquè es procedeixi a investigar les despeses que podrien haver impulsat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu equip de Govern per a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, i que situen ara en uns 90 milions. Recentment la Generalitat ha reclamat al Tribunal de Comptes l’arxiu de la causa i Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució han decidit presentar al·legacions en considerar que ha de ser investigada.

Ara, amb l’informe que ha acabat de fer Torres a petició de les Corts Generals, el tribunal de comptes haurà de votar en ple dijous si el dona per bo (ara és un avantprojecte). Si s’aprecien indicis de responsabilitat comptable en l’acció exterior de la Generalitat en els darrers anys, això podria donar peu a un altre procediment contra la Generalitat per responsabilitat comptable. El contingut de l’informe es donarà a conèixer el dijous, després de passar pel ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia