Política

Brussel·les ho té tot a punt per a un divorci no pactat

Considera que el ‘Brexit’ dur és l’escenari “cada vegada més probable”

Avisa els britànics que hi haurà més temps d’espera per creuar la frontera

A Brussel·les tot està a punt per si, de Londres, arriba la notícia més temuda. “Com que és cada cop més probable que el Regne Unit abandoni la UE sense un acord el 12 d’abril, la Comissió ha completat la seva preparació per a l’escenari del no-acord”, va indicar ahir en un comunicat l’executiu comunitari.

La nova data límit del 12 d’abril la va concedir la UE perquè, si no aconsegueix que el Parlament voti el seu acord de retirada, el govern britànic expliqui quins passos vol fer, és a dir, si vol una pròrroga més àmplia i participar en les eleccions europees del maig, o prefereix sortir de la UE sense acord. En previsió que s’acabi produint aquest últim escenari, el del divorci desordenat, els equips de la Comissió han mantingut “àmplies discussions tècniques” amb els governs dels Vint-i-set sobre la preparació general i en sectors específics.

En àrees com ara els serveis de duanes, fonts comunitàries asseguren que s’està preparant la contractació de personal “de manera massiva” en països directament connectats al Regne Unit: unes 700 persones a França, entre 300 i 400 a Bèlgica i més de 900 a Holanda.

També s’han creat vint nous punts de control a l’Estat espanyol, Dinamarca, Irlanda, França, Bèlgica i Holanda per als nous controls sanitaris i fitosanitaris que caldran per als productes que travessin la frontera. Tot i les previsions i els preparatius, la Comissió admet que la sortida no acordada de Londres crearà “necessàriament” problemes, ja que les coses no poden ser tan senzilles amb un país tercer com ho eren amb un estat membre. “Això és claríssim, sobretot veient l’enorme quantitat de controls que haurem de fer.” Entre aquests inconvenients, citen més temps d’espera per a l’entrada de ciutadans i béns britànics en territori comunitari. En aquest sentit, Brussel·les va confirmar ahir que, en cas d’un Brexit dur, els britànics podran viatjar sense visat per la UE per un període màxim de 90 dies, si Londres admet la mateixa situació per als ciutadans comunitaris. “El vostre passaport serà segellat quan entreu i quan sortiu de la UE” per tal de poder calcular els 90 dies lliures de visat.

La Comissió també avisa que els viatgers britànics perdran el dret a accedir als sistemes de salut de la UE amb la targeta sanitària europea. Un altre canvi en cas d’un Brexit sense acord afecta les companyies telefòniques, que no estaran obligades a eliminar els càrrecs per itinerància per als usuaris britànics.

LA XIFRA

90
dies
podran viatjar per la UE sense visat els ciutadans britànics en cas d’un ‘Brexit’ sense acord, i viceversa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona