Política

López Obrador demana al rei d’Espanya que es disculpi per conquesta de Mèxic

Aquesta petició es dóna només tres mesos després que Felip VI va acudir a la investidura de López Obrador

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha revelat aquest dilluns que va demanar per carta al rei d’Espanya Felip VI i al papa Francesc que es disculpin pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta de l’actual Mèxic. “Vaig enviar ja una carta al rei d’Espanya i una altra al papa perquè es faci un relat de greuges i es demani perdó als pobles originaris per les violacions al que ara es coneix com a drets humans”, va dir a través d’un vídeo publicat en xarxes socials.

El mandatari mexicà va asseverar que la conquesta “es va fer amb l’espasa i la creu” i va recriminar que va haver-hi “matances”, “imposicions” i “es van construir esglésies damunt dels temples” prehispànics.

“És temps ja de dir que ens reconciliarem però primer demanem perdó”, va dir el president mexicà, qui va asseverar que ell també es disculparà en nom de l’Estat mexicà per “la repressió als pobles originaris” que va haver-hi després de la independència del país.

En 2021, es commemorarà els 700 anys de la fundació de Tenochtitlan, actual Ciutat de Mèxic, els 500 anys de la caiguda de Tenochtitlan en mans dels espanyols i els 200 anys de la independència de Mèxic.

Per a López Obrador, aquesta “conquesta o descobriment” va ser en realitat una “invasió”. “I es van cometre moltes arbitrarietats. Es va sotmetre als pobles, la qual cosa ara coneixem com la nostra Amèrica. Tot el continent nou, acabat de descobrir. Va ser una invasió”, va considerar.

En la roda de premsa matutina d’aquest dilluns a palau Nacional, el president va asseverar que en l’acte de commemoració d’aquesta batalla es donarà a conèixer “la postura del Govern de Mèxic” quant al “rescat de la nostra memòria històrica”.

Aquesta petició es dóna a penes tres mesos des que Felip VI va acudir a la investidura de López Obrador i a dos mesos de la trobada que van mantenir el mandatari mexicà i el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez.

En aquesta reunió, que va tenir lloc en el Palau Nacional, a la Ciutat de Mèxic, López Obrador i Sánchez van estrènyer llaços entre tots dos governs i van reconèixer el paper que van tenir per al desenvolupament de Mèxic els exiliats republicans de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia