Política

L’assemblea occitana exigeix l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats

El ple del Consell Regional aprova una moció que reclama una solució política al conflicte

L’excandidat presidencial socialista defensa l’autodeterminació

L’assemblea del Consell Regional d’Occitània, la macroregió administrativa francesa que inclou la Catalunya del Nord, ha aprovat una moció que reclama “l’alliberament dels presos polítics catalans”, el retorn dels qui van ser “forçats a exiliar-se”, lloa els mètodes no violents dels catalans i els seus representants i fa una crida a trobar una solució política negociada en el marc de la Unió Europea. El text, que ha tirat endavant amb 94 vots a favor i 46 en contra, denuncia que no hi va haver recurs a la violència el 2017 i, per tant, no es pot imputar rebel·lió als nou presos que estan sent jutjats, i que la malversació “sembla impossible” per la gestió directa de Madrid dels comptes catalans en aquell període. També constata la retirada del Codi Penal del delicte d’organització o promoció de referèndums.

Sota el títol Catalunya: per l’alliberament dels presos polítics catalans, la resolució, celebrada a Twitter pel president de l’assemblea del Consell Regional i exvicepresident del Parlament Europeu Gérard Onesta, deixa clar que no pretén pronunciar-se a favor o en contra de la independència de Catalunya, però subratlla que “en democràcia, fer un acte de votació no violent és un dret i no un delicte”. La institució saluda “la sang freda i la solidaritat” que ha mostrat Catalunya “malgrat les provocacions” i exigeix la implementació ràpida d’un mecanisme de mediació en l’àmbit europeu per resoldre el conflicte.

Suports veïns

El pronunciament occità és el tercer suport recent que reben els presos i exiliats provinent de l’Estat francès, després del manifest signat per 41 senadors en contra de la “repressió” espanyola i de les declaracions, dijous, de l’excandidat presidencial pel Partit Socialista, Benoît Hamon, que va reivindicar el caràcter “inalienable” del dret a l’autodeterminació.

Hamon visitarà dilluns a Madrid els presos polítics. “Actualment no es pot pretendre defensar les llibertats polítiques a Europa i desinteressar-se del que passa a Catalunya”, va defensar a l’agència Efe l’actual líder del moviment Géneration.s, fundat per ell mateix. “No soc independentista català”, va explicar, però va justificar el gest perquè “hem de ser els guardians dels drets fonamentals, també dels que no estan d’acord amb nosaltres”.

Segons Hamon, que va ser ministre amb François Hollande, va guanyar les primàries socialistes a Manuel Valls i va deixar el partit el 2017, es tracta de presos polítics perquè “van intentar organitzar un referèndum que buscava una solució política a un conflicte polític”. “No hi ha hagut mai un conflicte polític que es resolgui als tribunals”, i “això ho saben Rajoy, Sánchez i el rei”, va reblar.

Activada l’oficina del català a Perpinyà

L’Estat francès ha donat el vistiplau a l’Oficina Pública de la Llengua Catalana a la Catalunya del Nord i ha desencallat el projecte, que cuejava des del 2016. Segons l’ACN, la presidenta de la Regió d’Occitània, Carole Delga, ha confirmat l’aportació estatal de 100.000 euros. L’oficina obrirà al juny a la Universitat de Perpinyà. Delga detalla que han hagut de modificar alguns aspectes dels estatuts, aprovats el 2017, i atribueix el retard al centralisme francès. La presidenta admet que la pressió al territori ha ajudat desencallar la iniciativa. L’espai promourà la llengua, però també la cultura catalana en general i els llaços històrics que uneixen el nord i el sud de la frontera imposada. A part de l’aportació dels ministeris de Cultura i Ensenyament, el Departament dels Pirineus Orientals i la Regió hi posaran 100.000 euros més cadascun i Perpinyà, 25.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia