Política

Xoc entre Maragall i Forn per un hipotètic govern amb Colau

ERC proposa un tripartit “del bloc democràtic” i JxCat només vol sentir a parlar de “canvi”

Agre debat a l’ANC

“El millor govern possible és el govern del que podríem anomenar el bloc democràtic amb un compromís per la llibertat i la democràcia, un govern amb ERC al capdavant i que pugui aplegar també els comuns i Junts per Catalunya (JxCat)”. Aquesta va ser la proposta que va llançar ahir el candidat a l’alcaldia de Barcelona per ERC, Ernest Maragall, en una entrevista a RAC1. Maragall va argumentar que aquesta proposta no es podia, ara, “aplicar als socialistes”. “La CUP també, si entra i admet aquesta fórmula, però amb la CUP és més complicat, tenim massa experiències repetides en què decideix quedar-se fora del seu acord global de governació”, va sentenciar Maragall. El candidat hi va afegir que proposaria a l’alcaldessa i candidata a la reelecció per Barcelona en Comú, Ada Colau, anar a Soto del Real per comentar la proposta amb Forn.

No farà, però, falta aquest desplaçament, perquè ahir mateix el candidat de JxCat a l’alcaldia de Barcelona, Joaquim Forn, desoïa la proposta, amb una piulada: “Volem fer el canvi i no falcar Colau al govern. No hi pot haver pacte amb qui ha fet perdre quatre anys a Barcelona a còpia de sectarisme, moratòries i paràlisi”.

A voltes amb la unitat

Aquesta, però, no va ser l’única discrepància entre ERC i JxCat del dia. A la nit, en el debat organitzat per les territorials de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Barcelona, el número 4 de JxCat, Ferran Mascarell, i el número 3 d’ERC, Miquel Puig, van discrepar obertament sobre la necessitat d’una candidatura unitària. Mentre que Mascarell va defensar que “un govern fort requereix d’una unitat prèvia”, Puig va assegurar què veia “cert postureig” en aquesta reivindicació, i que “no es tracta de tancar-se a resistir, sinó de sortir a guanyar i a convèncer el 80% que pensa que la solució és votar”.

En el seu torn, Jordi Graupera, l’únic cap de llista que va assistir a l’acte, per Barcelona és Capital, va assegurar que “la unitat de despatx, com ara la que ens va oferir Alfred Bosch per no fer primàries o ara Mascarell [en la seva primera intervenció] no porta enlloc; la nostra proposta era anar junts de manera adulta i decidir qui era el cap de llista i quines les prioritats del programa en unes primàries”. Graupera va anar més enllà en qualificar de “xantatge” la forma com JxCat “cerca la unitat” i defensar que ERC, “amb la seva proposta, en rebaixar postulats, amplia la base dels altres”. Al seu torn, Jordi Magrinyà, número 2 de la CUP, va assegurar que “hi va haver un moment què la gent va empènyer cap a la unitat, però els partits van trair la gent”. “Ara demanar unitat és una fal·làcia”, va sentenciar. De fet, aquestes són les eleccions municipals amb un major nombre de llistes independentistes, quatre, ben lluny del que els organitzadors del debat, l’ANC, demanaven.La resta del debat es va organitzar per blocs temàtics. Pel que fa a la mobilitat, tots quatre van coincidir en la necessitat de reduir el pes del vehicle privat a la ciutat. Puig va defensar que “els nous ginys baixin, tots, de la vorera” i no es va posicionar sobre la unió de les xarxes del tramvia: “s’ha d’estudiar”. Graupera, que jugava clarament a casa pel que fa al suport del públic, va defensar el peatge tipus Londres per reduir la congestió i la contaminació, proposta que va xocar amb Mascarell, que es va mostrar partidari “de millorar el transport públic existent”. Magrinyà, de la seva banda, va posar l’accent en el preu del transport, “que ha de tendir a la gratuïtat” i el rescat de la llicències de taxi.En l’apartat seguretat, JxCat va defensar un augment i modernització de la Guàrdia Urbana i la recuperació de la policia de barri mentre Puig va indicar que una gran part del problema és judicial, “en no poder comptar amb una justícia de proximitat per, per exemple, els furts”. La CUP va reflexionar sobre el fet que molts dels delictes es produeixen en “zones turístiques, zones on s’ha destruït el teixit social del barri, el que abans donava solucions” mentre Graupera va assegurar que és el moment per canviar de dalt a baixa la Guàrdia Urbana, gràcies a les jubilacions, però també va apostar per millorar l’enllumenat i fer polítiques urbanístiques de prevenció.

LES FRASES

Les primàries seran el futur, però ara o anem junts o no governarem Barcelona
Ferran Mascarell
Número 4 de Jxcat
Governarem per a tothom, de manera inclusiva i competent per al 80% que anem a buscar
Miquel Puig
Número 3 d’ERC
Anar junts amb qui no compartim projecte polític no suma
Jordi Magrinyà
Número 2 de la cup-capgirem barcelona
Artadi i Maragall no han vingut perquè no volen que la veu la tingui la gent
Jordi Graupera
cap de llista de barcelona és capital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona