Política

Nou intent de Rull, Sànchez i Turull per poder fer campanya

Demanen fer servir les pauses del judici per contactar amb la premsa

S’apel·la al dret de participació política

Els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, caps de llista de Junts per Catalunya en les pròximes eleccions, han demanat al tribunal del procés que els concedeixi permisos per sortir de la presó i anar a actes de campanya o, si més no, que els permeti oferir rodes de premsa i gravar vídeos electorals al Suprem.

La petició que dirigeix el seu advocat, Jordi Pina, a l’alt tribunal en un escrit es formula després que aquesta instància judicial els denegués la llibertat provisional en considerar que els seus drets polítics i de defensa estan garantits encara que estiguin a la presó.

Després d’aquesta negativa, el lletrat busca una nova fórmula i demana que el tribunal concedeixi permisos als tres acusats, que estan en presó preventiva, “per poder acudir als actes electorals. Pina exposa que no s’oposa que acudeixin, degudament custodiats per les forces de seguretat de l’Estat, als actes de campanya de les seves candidatures, inclosos aquells debats electorals als quals siguin convidats pels mitjans de comunicació”.

L’obsessió del Suprem per la vigilància dels processats es fa evident els dies del judici en el cas de Jordi Turull, a qui en els descansos se li concedeix anar a fumar a un pati interior de la seu judicial on acudeix vigilat permanentment per dos policies de paisà

La petició que fa l’advocat Pina persegueix el propòsit que se’ls permeti “intervenir en condicions de màxima igualtat amb els restants candidats en la campanya electoral”. Tots tres són caps de cartell per JxCat en diferents circumscripcions: Sànchez, per la de Barcelona; Turull, per la de Lleida, i Rull, per la de Tarragona.

En cas de no atendre la principal petició, els tres encausats sol·liciten al tribunal una alternativa, que consisteix en el fet que els permetin concedir entrevistes als mitjans, gravar anuncis electorals o fins i tot realitzar rodes de premsa durant la campanya en els recessos del judici o abans de l’inici de les sessions “des de la mateixa seu del Tribunal Suprem”. Cada dia, el judici s’atura a l’hora de dinar i una estona breu durant les sessions de matí i tarda, que podrien ser aprofitades per a aquest propòsit.

En el seu escrit, el lletrat argumenta que el dret de participació política és “indissociable” de la possibilitat d’exposar públicament “les raons” que motiven les candidatures dels seus representats i la “petició del vot al conjunt dels ciutadans”.

A més, el lletrat Pina argumenta la seva petició “conforme al principi de proporcionalitat”, atès que permet conjugar els fins de la presó preventiva amb el legítim exercici dels drets polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia