Política

La JEC autoritza dues rodes de premsa de Jordi Sànchez també

Com Junqueras farà demà, el líderde JxCat parlarà avui i el dia 21, i Turull i Rull volen entrevistes a Lleida TV i El Punt Avui TV

El Suprem els nega contactes durant el judici

El candidat de JxCat per Barcelona a les eleccions al Congrés, Jordi Sànchez, oferirà aquest migdia, a dos quarts de dotze, una roda de premsa a l’agència Efe, oberta a tots els mitjans, via teleconferència des de la presó de Soto del Real. Així es va confirmar anit un cop la Junta Electoral Central va fer pública a última hora una resolució que ho autoritza, després que la candidatura ho demanés la nit anterior arran que la vigília se li va permetre fer-ho, en termes similars, al cap de llista d’ERC, Oriol Junqueras. Sànchez, a més, va demanar una segona cita amb els mitjans que també se li autoritza, en aquest cas diumenge a l’ACN, l’agència per a qui parlarà demà Junqueras. El número 2 d’ERC, Gabriel Rufián, ja va ser dilluns a Efe. Això sí, en cap dels dos casos, per motius de disciplina penitenciària, es permetrà a Sànchez que la cita s’allargui més d’una hora. En el cas de Junqueras, ahir es va confirmar que la seva serà demà a les 10 del matí, i es podrà allargar un pèl més, fins a un quart de dotze. TV3 ja ha anunciat que l’emetrà en directe, en lloc de l’entrevista que avui tenia prevista a Rufián. Tant el número 2 d’ERC com la de JxCat, Laura Borràs –que ja va anar a TV3 ahir– havien demanat que la JEC donés el mateix tracte a tots els presos candidats.

A banda, JxCat va presentar ahir a la tarda nous escrits a la JEC, que encara no s’hi ha pronunciat, en què demana que es puguin fer també entrevistes televisives als seus caps de llista a Tarragona, Josep Rull, i Lleida, Jordi Turull. En el primer cas, es voldria fer-la i emetre-la dilluns conjuntament entre Canal Terres de l’Ebre i El Punt Avui TV, ja sigui amb un equip presencial a la presó, o subsidiàriament, per via telemàtica. El mateix es va demanar per a Turull a Lleida TV, per ser emesa dimarts al vespre, si bé es podria enregistrar la vigília a l’hora que designi l’administració penitenciària. En les peticions s’al·ludeix a diversos precedents, com un recent pronunciament favorable del Defensor del Poble o fins i tot el cas d’un líder kurd empresonat a Turquia a qui van deixar participar en campanya.

Entretant, això sí, el Tribunal Suprem va denegar ahir al migdia el permís a Sànchez, Rull i Turull per sortir de la presó i anar a actes electorals, així com tenir contactes amb la premsa i enregistrar vídeos durant els recessos del judici que s’està fent al procés. El tribunal al·lega que la llei de règim penitenciari empara permisos extraordinaris en casos que afecten familiars o quan hi ha “importants i comprovats motius”, però considera que concórrer a unes eleccions “no és un esdeveniment inesperat o extraordinari”, sinó una decisió voluntària presa ja a la presó, de manera que poden preveure les restriccions que això els causa. Emprar les jornades al Suprem per fer campanya tampoc ho aprova perquè “la subjecció dels processats a l’acte del judici oral és integral”, i concedir-los la petició “convertiria el tribunal en una mena d’administració electoral paral·lela”. “El Suprem m’acaba de denegar contactes amb mitjans de comunicació per exercir amb plenitud els drets com a candidat. On és la igualtat d’oportunitats? Prou discriminació!”, denunciaven a Twitter tots tres afectats, en saber-se.

ERC, avui a les presons

Entretant, Rufián precisament avui al matí participarà en un acte amb altres presos al centre de Lledoners. Els caps de llista republicans per Tarragona, Jordi Salvador, i Girona, Montse Bassa, protagonitzaran igualment mítings a Mas d’Enric i Puig de les Basses, respectivament, on també van ser internades les preses polítiques. La població penitenciària en règim ordinari a Catalunya (exclosos els classificats en tercer grau, que poden sortir i anar a votar presencialment) és de 6.675 persones, segons dades de Justícia. D’aquestes persones, 3.675 tenen la nacionalitat espanyola i, per tant, el dret a votar per correu, per bé que només ho han demanat 349 (el 13%).

Investigaran els fets de la UAB

La fiscalia superior de Catalunya ha decidit obrir una investigació sobre la protesta que estudiants antifeixistes van protagonitzar l’11 d’abril a la UAB contra un acte del col·lectiu espanyolista S’ha Acabat, en què van participar la candidata del PP al Congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, i l’eurodiputada i candidata de Cs Maite Pagazaurtundúa. El ministeri fiscal, que atén així la petició de Cs, creu que els fets “descriuen conductes coactives i obstatives del legítim exercici per part de la ciutadania dels drets de reunió, manifestació i lliure expressió a l’espai públic”, fet que podria derivar en delictes contra els drets fonamentals i les llibertats públiques. El fiscal, això sí, rebutja per ara que el diputat de la CUP Carles Riera fes una crida a “rebentar” la conferència com denunciava Cs a l’escrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona