Política

Avís de batalla legal per la immunitat de Puigdemont

Els lletrats del Parlament europeu, a petició de Tajani, adverteixen que cal recollir l’acta a Madrid per ser eurodiputat

Borràs anuncia que portaran aquest “nou atac” al tribunal de Luxemburg

Junts per Catalunya presentarà batalla legal per la situació de Carles Puigdemont si el Parlament europeu no li concedeix la immunitat, a la qual la formació considera que té dret si un cop es proclamin els resultats el president a l’exili obté escó a l’Eurocambra. Així ho va avançar ahir la número dos de la candidatura de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, en un acte electoral al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.

A mitja tarda arribava la notícia que els serveis jurídics del Parlament Europeu havien emès, a petició del president Tajani, un informe en què assenyalaven que “un candidat amb una ordre de detenció nacional a Espanya pot ser candidat”, però afegia que la seva “presència a Madrid” és necessària per jurar o prometre la Constitució i “ser inclòs a la llista de diputats que les autoritats espanyoles comunicaran a l’Eurocambra.

Durant el míting, Borràs denunciava un “atac sistemàtic” a Puigdemont. Minuts abans, el diputat Albert Batet atribuïa aquests atacs al fet que Puigdemont “representa totes les victòries de l’1-O”, inclosa la declaració simbòlica d’independència. “ Tajani, aquest senyor que va dir que (Benito) Mussolini va fer coses bones, ha dit que Puigdemont no tindrà immunitat si no va a Madrid a recollir l’acta, que és tant com dir que el vol a la presó, i això no ho podem permetre”, va replicar l’exconsellera i ara candidata. Per Borràs, serà el Tribunal de Luxemburg qui haurà de dirimir la situació en què trobarà el president a l’exili si és escollit eurodiputat. L’advocat Gonzalo Boye va desmentir la versió dels lletrats europeus en una entrevista anit a Catalunya Ràdio, i assegurava que la immunitat s’activa des del moment en què el candidat és elegit a les urnes. “Estem absolutament tranquils”, va reblar. En aquest sentit, afirmava que qui hauria d’estar donant explicacions hauria de ser Tajani per “maniobrar” i fer un ús indegut dels serveis del Parlament Europeu.

L’informe dels serveis jurídics de la cambra europea va provocar les reaccions de la resta de candidats. La número u del PSC, Meritxell Batet, compartia el dictamen. “És la interpretació que nosaltres fèiem de la legalitat vigent”, va indicar. El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, qualificava el candidat de JxCat a les eleccions europees, de “fàbrica de notícies falses” i denunciava que “una altra vegada ha mentit” sobre el seu futur.

Durant l’acte a Vilanova, JxCat continua mirant de reüll els republicans per esgarrapar-los vots i els tornava a retreure la manca de línies vermelles per investir president Sánchez. Borràs va erigir la formació que representa com garant de la unitat, la transversalitat i la pluralitat del país. Ja al matí, la candidata Míriam Nogueras havia etzibat als republicans: “Això no va de dretes ni d’esquerres, va de país, i aquí estem alguns que prioritzem el país i no el partit”, va reivindicar.

LES FRASES

Dir que ha d’anar a Madrid és dir que el vol a la presó; no ho podem permetre
Laura Borràs
Candidata de jxcat al congrés
Puigdemont representa les victòries que hem tingut des de l’1-O
Albert Batet
portaveu de jxcat al parlament

D’amnistia a infraestructures

ERC vol derogar la llei d’amnistia del 77

Des del castell de Montjuïc, el republicà Gabriel Rufián va proposar ahir la derogació de la llei d’amnistia del 1977, o almenys modificar-la a fi de poder dur “torturadors feixistes davant els tribunals”. ERC vol parlar-ne amb totes les forces progressistes al Congrés, igual que de la necessitat d’un “front comú” contra la “política regressiva dels aparells de l’Estat” i una extrema dreta que ataca “drets que semblaven guanyats”.

JxCat vol abordar les infraestructures

Traspàs de Rodalies, xarxa viària de Tarragona, el desdoblament de carreteres, gestió de ports i aeroports i l’eurovinyeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA