Política

ERC reclamarà una “llei d’emergència democràtica”

Es proposa eliminar tota l’empara legal a la persecució de drets bàsics

Presentarà una dotzena de mesures, com ara despenalitzar les injúries a la corona i castigar l’enaltiment del franquisme

ERC presentarà una proposició de llei “d’emergència democràtica” al Congrés amb una dotzena de punts per posar fi a tot el que entén que són abusos emparats per la legislació actual contra drets civils, socials i polítics fonamentals. Així ho va anunciar ahir Gabriel Rufián, número 2 de la llista el 28-A, en un simbòlic acte de campanya davant la seu de la conselleria d’Economia a Barcelona, el primer que hi munta el partit des de la mobilització del 20-S que fan servir d’excusa per tenir els Jordis a la presó.

Després d’haver avançat ja la setmana passada que presentarà una proposta similar només iniciar-se la legislatura per aixecar totes les causes obertes contra el procés, ERC situa l’anunci d’ahir, amb què busca altre cop pressionar el PSOE malgrat que admet que té “poques esperances” que s’hi avingui, en un segon esglaó de l’escala de prioritats, a fi de defensar “llibertats individuals i col·lectives” davant un Estat “policial i de dubtosa qualitat democràtica” en què, segons Rufián, s’han fet servir canvis legislatius “per normalitzar regressions de drets” i facilitar la “lògica repressiva” dels poders estatals, en especial el judicial. L’anunci va coincidir amb el dia que es feia a Madrid la vista oral, a la qual no li va caldre assistir, prèvia a un judici a què Rufián està sotmès arran de la demanda que el fill del ministre franquista José Utrera Molina, que va signar la pena de mort a Salvador Puigantich el 1974, va interposar contra ell per haver-ho denunciat en una piulada. En concret, li demana 30.000 euros d’indemnització per un suposat atemptat contra l’honor.

Entre l’àmplia bateria de mesures que volen incloure al text legislatiu, els republicans reclamen que s’incorpori al Codi Penal un delicte d’apologia i enaltiment del franquisme, el feixisme i el nazisme, a més de la seva banalització, i també la reforma parcial de la llei d’amnistia del 1977 “per treure’n els torturadors feixistes”. En aquest sentit, també reclamen una recuperació del concepte de “justícia universal” per “revertir la tendència restrictiva de les últimes reformes”, segons Rufián, que ha impedit que tribunals de l’exterior hagin pogut jutjar els crims del franquisme.

ERC proposarà igualment la despenalització dels delictes d’injúries a la corona i ultratge a Espanya per garantir que es puguin expressar “idees sense censura”. A més, reclama que es derogui la reforma del TC impulsada el 2015 pel PP, que li atorga competències executives per sancionar i qüestiona el paper del Consell d’Estat. També exigirà, en aquest sentit, la derogació de la reforma del Consell General del Poder Judicial, per evitar que el PSOE i el PP es puguin continuar repartint els nomenaments.

Contra la persecució

Entre els textos legals que proposa suprimir, això sí, destaca la coneguda com a “llei mordassa”, que entén que dona cobertura legal a la persecució policial de la protesta. A més, ERC vol que la policia no pugui dur a terme les funcions de jutge que ara li atorga el Codi Penal. En el mateix sentit, reclama que es derogui la llei de seguretat nacional que “de facto legitima l’estat d’excepció” i permet que el govern espanyol pugui tenir el comandament de tots els cossos policials de l’Estat sense que ho hagi de ratificar el Congrés. A més, reclama la derogació de la presó permanent revisable introduïda el 2015 pel PP, que “amaga de facto la recuperació de la cadena perpètua”. Altres mesures que proposa el partit són l’eliminació dels retorns en calent d’immigrants, la despenalització del dret de fer vaga, perquè ara es pot dur els piquets als tribunals, i la modificació de la llei d’enjudiciament criminal per evitar limitar amb terminis la investigació de casos de corrupció.

LES FRASES DE GABRIEL RUFIÁN

Presentem una alerta antifeixista, una llei que devem a les generacions anteriors, que es van jugar la vida per les llibertats
El PSOE ens diu que no som de fiar... Doncs té una oportunitat enorme per dignificar la democràcia i ser un partit d’esquerra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia