Política

Sánchez és acorralat amb l’indult en un tres contra un

El president es nega a dir sí o no a una futura mesura de gràcia als presos i renova el no a la consulta

Casado i Rivera pugnen en espanyolisme i Iglesias obté el silenci sobre un pacte PSOE-Cs

Després d’una setmana consagrada al debat sobre el debat, els candidats dels quatre partits estatals es van entregar al cos a cos televisiu en el primer dels dos debats programats a TVE i avui a Atresmedia. Amb el valor afegit del 30% d’indecisos que detecten les enquestes, el partit a quatre entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (Unides Podem) i Albert Rivera (Cs) va ser un tres contra Sánchez amb un duel soterrat a la dreta entre Casado i Rivera per qui dels dos seria el més precoç a l’hora d’etzibar-li al president espanyol la paraula “indult”, una insídia que implica donar per fet que els presos polítics jutjats al Tribunal Suprem seran condemnats sí o sí. “No hi ha ningú que digui abans d’una sentència què farà. No hi pot haver indult abans d’una sentència en ferm”, va esquivar Sánchez en ser acorralat.

Rivera li va guanyar a Casado el trofeu de la precocitat perquè tenia el primer torn per sorteig i no va desaprofitar l’ocasió als 45 segons de l’inici. “El senyor Sánchez vol indultar. Porta al front la paraula indult per indultar els seus socis separatistes que han fet un cop d’estat. Jo no vull indult, jo vull justícia i que es compleixin les sentències si són condemnats”, va dir el líder de Cs.

Rivera, que tenia el rol més difícil ja que s’ha casat electoralment amb Casado per tapar la fuga de vots a la dreta –al PP i a Vox– i ara es juga posar en relleu el valor del perquè votar Cs si l’aposta és investir el candidat del PP, va copiar Unamuno i va exhibir una foto de Sánchez amb Quim Torra a La Moncloa que duia emmarcada. “El dia de la DUI il·legal em saltaven les llàgrimes. A mi em dol Espanya i que es trenqui Catalunya”, va dir Rivera. I Casado va elevar l’aposta: “Em fa vergonya aliena veure Junqueras des de la presó dient que donarà suport a Sánchez a canvi d’indults i Sànchez de JxCat dient sí a Sánchez a canvi d’un referèndum”, se sumava Casado. “A mi em dol Espanya quan veig que som al capdavant en estadístiques de pobresa infantil”, rebatia Iglesias a les dretes.

Si Sánchez va esquivar el sí o no a l’indult, el silenci també va ser la resposta a la insistent pregunta d’Iglesias de si descarta un pacte amb Cs. “Prenc nota del silenci”, li va dir el cap de llista d’Unides Podem per foradar-li l’electorat.

Sánchez acudia ahir al primer debat de TVE amb l’estigma d’anar-hi arrossegat pels tres rivals, perquè la predilecció inicial –ideada pel seu estrateg i guru electoral Iván Redondo– era ignorar la cita de la televisió pública i anar a refugiar-se al debat a cinc amb l’ultradretà i extraparlamentari Santiago Abascal (Vox) que li oferia Atresmedia en contra dels criteris de la Junta Electoral Central. “Quin remei!”, va arribar a exclamar Sánchez quan ell va voler rectificar i va decidir acudir a la cita de TVE i a la d’Atresmedia aquesta nit. “Estem aquí de miracle! Sánchez fa una setmana que intenta no fer aquest debat i tant ell com Rosa María Mateo haurien de dimitir”, va dir Rivera. Sense tenir al davant la foto dels tres líders dretans de Colón per exclusió d’Abascal, Sánchez es va indignar pel to exagerat que escoltava. “Més que un detector de mentides haurem de posar un detector a veure si Casado i Rivera diuen alguna veritat.”

A l’hora de recitar el seu full de serveis de deu mesos de govern, Sánchez va necessitar llegir un full escrit per citar la recuperació de la universalitat de la sanitat pública, l’alça de les pensions amb l’IPC o la major oferta pública. “I amb 84 escons i amb PP i Cs en contra i bloquejant-ho tot”, va rematar.

Xoc sobre el feminisme

Sánchez va tenir un dels xocs àlgids sobre el feminisme arran del “vostès diuen sí, sí, sí fins al final?” de Cayetana Álvarez de Toledo. “Casado, digui als seus candidats i a les seves candidates que no és no. Perquè tenim les Manadas. I Rivera: digui als seus amics que el ventre d’una dona no és un taxi i no es lloga.” “Que decideix vostè per les dones? No sigui carca!”, rebatia Rivera.

LES FRASES

Jo soc conegut pel famós no és no. I amb un govern del PSOE no hi haurà ni referèndum ni independència
Més que un detector de mentides cal posar un detector a veure si Casado i Rivera diuen alguna veritat
Pedro Sánchez
president i candidat del PSOE
Fa vergonya aliena veure Junqueras des de la presó dient sí a Sánchez pels indults i Sànchez dient-li sí per un referèndum
Sánchez segueix sense dir si indultarà qui pot ser condemnat per rebel·lió o sedició, i els indultarà
Pablo Casado
president del PP
A mi em dol Espanya quan veig que som al capdavant en estadístiques de pobresa infantil
Pablo Iglesias
secretari general de podem
Sánchez va apujar l’SMI a 900 euros i ens va costar Déu i ajuda arrencar-ho. Si no és per nosaltres no l’apuja a 900 euros
El dia de la DUI il·legal em saltaven les llàgrimes. A mi em dol Espanya i que es trenqui Catalunya
Albert Rivera
president de ciutadans
Sánchez duu al front la paraula indult per indultar els seus socis separatistes que han fet el cop d’estat, vull justícia i no indult


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia