Política

Denuncien que certs comandaments que declaren tenen un passat de tortures i maltractaments

International Trial Watch critica que Marchena permeti que els policies s’allarguin però talla les defenses

International Trial Watch ha denunciat aquest dilluns que alguns dels comandaments que declaren al judici de l’1-O al Tribunal Suprem tenen “un passat policial fosc sobre el que planegen casos de tortures, maltractaments, mort de detinguts o justificació de les actuacions anteriors”. El relat d’aquest tipus de testimonis és el que després marca, segons els observadors, l’explicació de policies i guàrdies civils, que acaba sent “pràcticament idèntica”, tot i la prohibició de no contaminació entre testimonis. “Cadenes de declaracions que poden haver estat contaminades en origen per funcionaris implicats en fets ben ombrívols”, conclou ITW. D’altra banda, també critica que el president de la sala, Manuel Marchena, permeti que les explicacions dels testimonis acusatoris s’allarguin, especialment quan recreen escenes de manifestants, i talli la defensa quan els intenta fer entrar en contradicció.

Els observadors han fet referència al testimoni d’aquesta passada setmana d’un comandament de la Guàrdia Civil processat per un delicte de tortures i condemnat en primera instància. Va ser absolut pel Suprem, incloent dos membres de la sala actual, però el Tribunal Europeu dels Drets Humans va acabar condemnant l’Estat per aquest cas.

Pel que fa a l’actuació de Marchena, ITW constata que es reafirma la seva tendència d’afavorir que els testimonis acusatoris s’allarguin, i en canvi “limita les intervencions de les defenses quan els pretenen fer entrar en contradicció per allò declarat”. Un exemple és quan una defensa va preguntar a un agent de policia si va veure com els agents perseguien i colpejaven manifestants. Marchena, continuen els observadors, “no va permetre seguir l’interrogatori en considerar que el lletrat no podia preguntar al testimoni el que el mateix lletrat creia que el testimoni hauria d’haver vist”. “Recargolat argument, gens convincent” i menys tenint en compte que el president no permet veure els vídeos, ha remarcat ITW.

També continuen veient “preocupant” que les parts no puguin conèixer el calendari complet el judici i l’ordre dels testimonis, el que “entorpeix la preparació dels interrogatoris i debilita l’exercici del dret de defensa”.

Els observadors sí que veuen positiu que els acusats puguin seure al costat de les seves defenses lletrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona