Política

RUBÉN VIÑUALES

CANDIDAT A L’ALCALDIA DE TARRAGONA PER CIUTADANS

“No hi ha involució, som un país molt garantista”

“El 155 es va haver d’aplicar i els efectes tampoc han estat demoníacs”

“Pots defensar les teves creences amb fermesa però sent amable”

“A Tarragona cal potenciar els barris, solucionar el problema de la neteja i promocionar millor la ciutat”

Si es fes un referèndum, crec fermament que hi hauria de decidir tothom, tots els espanyols
Diuen que un 80% dels ciutadans volen un referèndum i jo encara estic buscant d’on surt la xifra
Tarragona ha de ser declarada municipi turístic, ara venen creuers en dies festius i tot està tancat

Com la majoria dels alcaldables de Ciutadans, Rubén Viñuales confessa que va arribar a la política “per casualitat”. Uns contactes el van posar en contacte amb Albert Rivera, el seu missatge li va quadrar i va acabar fent el pas, ara fa vuit anys.

Diuen de vostè que cau bé a tothom i el seu discurs és molt serè, tant que no sembla que sigui de Ciutadans.
M’ho diu molta gent. Crec que pots defensar les teves creences amb fermesa però sent amable, sense fer servir un to agressiu. Jo als companys dels partits independentistes els dic: “Vosaltres sou independentistes, jo no, això és clar; a partir d’aquí, parlem del que podem fer per la ciutat.” Ho tinc bé perquè faig política municipal, no crec que jo funcionés al Parlament o al Congrés.
Però se sent incòmode amb el to de la majoria dels seus companys de partit, molt més dur?
No. Hi ha companys que ho estan passant molt malament. A Tarragona no hi ha tanta crispació i això fa que visquem les coses d’una manera diferent, però en altres localitats, com ara Calafell, a la seu de Ciutadans li han fet de tot.
Quina és la solució al conflicte català?
A Catalunya hi ha un problema, i és que les institucions han estat dominades només per una ideologia encaminada a un únic fi, la independència. Són forces que no representen ni el 50% dels que van votar i haurien de treballar per a tots. L’educació també és un debat que genera molta tensió, però és una realitat que les aules també estan encaminades a una idea, que Catalunya no forma part d’Espanya o no hauria de formar-ne part. La solució és fer més pedagogia i un projecte d’Espanya més engrescador. Oferir una Catalunya millor dins d’una Espanya millor i una Europa millor. Cal almenys que els que ara ho pensen vegin que Espanya no és l’enemic.
Amb les càrregues de l’1-O o el 155, anem per mal camí per aconseguir-ho...
Ningú pot estar content de l’1 d’octubre, però quan tothom estira la corda, passen aquestes coses. Puigdemont i Torra l’han estirat tant que es creen situacions que no agraden.
La majoria de ciutadans estan a favor d’un referèndum. No hi ha crítica cap al paper de l’Estat, que s’ha enrocat i no vol ni parlar-ne?
Diuen que un 80% dels ciutadans volen un referèndum i jo encara estic buscant d’on surt la xifra. El referèndum és una figura prevista en la Constitució i no ens podem saltar la llei: hi ha unes normes i requisits per fer-lo. Crec fermament que hi haurien de decidir tots els espanyols.
El 155 ha estat una solució, una tireta o un càstig?
Que es declarés unilateralment la independència va ser un fet molt greu, per això es va haver d’aplicar el 155, i els efectes tampoc han estat tan demoníacs.
Se sent còmode retirant llaços de la via pública?
No és el meu somni anar a la Rambla per deixar-la com estava abans, però la via pública és de tots. No m’agrada que s’hi pintin llaços ni banderes d’Espanya ni de Kuala Lumpur. No es pot permetre la utilització unilateral de la via pública, si vols reivindicar tens moltes altres maneres.
L’any passat, durant el ball de Dames i Vells, un clàssic de Tarragona, es va cremar una fotografia del rei i es va simular tallar el cap a l’alcalde i un guàrdia civil. Vostè es va desmarcar de les crítiques dels seus companys de partit. Per què?
Amb bona intenció però amb una manca de context, es va malinterpretar la festa. Jo sempre defensaré el dret a la sàtira, forma part del nostre genoma. El ball és una tradició de 500 anys, s’ha fet en èpoques molt fosques. Ens pot fer més o menys gràcia el que s’hi diu, però hem de posar el llistó a l’altura justa; si no, és un perill.
I quan es porta a presó Valtonyc o gent que crema fotos del rei, què en pensa?
Estrasburg ja va dir que la crema de fotos no és delicte. Amb Valtonyc, si els jutges han decidit que sí que s’ha comès delicte de calúmnia i injúries, ho hem de respectar, igual que hi ha moltíssimes sentències absolutòries.
Però creu que Espanya viu una involució en drets com ara la llibertat d’expressió?
No. Jo soc advocat i crec que som un país molt garantista. Hauríem de fer un exercici de dret comparat: a Alemanya no poden existir els partits independentistes, són il·legals.
Tarragona té un gran problema amb la neteja. Com es pot afrontar?
D’una banda, cal atacar l’incivisme. S’ha de ser més dur, crear la figura dels agents cívics i aplicar la normativa que ja existeix: per cada 40 euros de multa, 4 hores de treballs en benefici de la comunitat. Pel que fa a la neteja, l’actual contracte es divideix en un 60% de recollida i un 40% de neteja, i s’han d’invertir els percentatges. I s’han de planificar actuacions urbanístiques en àrees especialment degradades.
A canvi de l’abstenció en els pressupostos del PSC van aconseguir que s’aprovés el seu pla de xoc de barris. En què consisteix?
Des de fa 7 o 8 anys hem anat recopilant les mancances de la ciutat. Hem fet el diagnòstic, hem decidit les actuacions necessàries, hem establert les prioritats i hem fet un calendari. En total tot suma 8 milions, tot i que alguna cosa hauria d’anar a part, com el barri del Port. El pla anual que s’ha aconseguit aprovar és de 2 milions, però s’ha fet molt poc.
Quines propostes té Cs per revitalitzar el comerç?
No hi ha una solució màgica, però volem mediar per aconseguir que la pujada del preu dels lloguers sigui progressiva, bonificacions fiscals per a emprenedors, modernitzar l’administració local i reduir la burocràcia i tenir llibertat d’horaris com a Salou o Vila-seca. Aquesta temporada ens arribaran 26 creuers en dies festius i s’ho troben tot tancat, fet que suposa perdre moltes oportunitats. Complim els requisits per ser declarat municipi turístic.
Per què no els hi han concedit?
Vam presentar la moció i només falten uns informes preceptius però no vinculants, però és al calaix de la regidora de Comerç.
Vostè ha dit que s’ha de promocionar molt més la ciutat. Com?
L’Ajuntament va fer fora 20 treballadors dels museus. El Circ Romà és enorme i a vegades només hi ha dos treballadors. Cal invertir més en personal, que són la cara visible, i apostar per formes més modernes d’explicar la història per arribar a nivells òptims de recaptació i poder fer que el 30 per cent vagi a promoció. El sistema ha de ser sostenible, tot i que també ens cal ajuda de la Generalitat.
Per què ha optat per una candidatura de perfil tècnic?
L’Ajuntament mou 221 milions de pressupost i té 1.200 treballadors, necessita gent preparada al capdavant de cada àrea. Ho volem fer bé i crec que tenim un projecte que pot agradar a tothom. Sé que aquí, a Tarragona, em voten independentistes..

Lluny de les “grans estridències”

Tarragoní de soca-rel, Rubén Viñuales compagina la feina a l’Ajuntament amb la d’advocat. Fa un any va deixar les classes a la universitat. No podia amb tot. Per això mateix va pensar-se molt si tornar a ser el cap de llista per Tarragona. Té una filla de tres anys i en venia una altra. “Soc humà i sentia que em perdia moltes coses”, confessa. Ara la petita té tres mesos i ell fa campanya. Pensa que Cs dona veu a les persones que, com ell, se senten catalanes i espanyoles alhora, “sense grans estridències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona