Política

Lloveras assegura al Suprem que l’AMI no va tenir “res a veure” amb la convocatòria ni amb l’organització de l’1-O

L’expresidenta diu que van donar suport “polític” al referèndum però no va demanar als ajuntaments que cedissin locals

L’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha desvinculat aquest dimecres al Tribunal Suprem l’associació que va presidir de la convocatòria o l’organització de l’1-O. Lloveras ha assegurat que el 6 de setembre, dia que es va aprovar la Llei del referèndum al Parlament, uns 700 ajuntament van fer una “manifestació pública política, sense cap efecte jurídic, de suport al referèndum que havia convocat el Govern”, però que l’AMI no va tenir “res a veure” ni amb la convocatòria ni amb l’organització de l’1-O. De fet, ha assegurat que des de l’AMI no van demanar als ajuntaments associats que facilitessin espais públics per al referèndum, sinó que va ser el Govern qui va enviar una carta preguntant “si estarien disponibles els mateixos locals que en altres ocasions”.

Lloveras ha estat citada com a testimoni per l’acusació popular exercida per Vox i ha explicat al tribunal que va ser investigada en aquesta causa i per una querella per desobediència al TSJC, però que en els dos casos es va arxivar.

L’expresidenta de l’AMI –càrrec que va ocupar d’abril al 2016 al gener del 2018- ha recordat que aquesta associació, “legalment constituïda”, té gairebé 800 ajuntaments associats per acord del ple per majoria absoluta, i l’ha qualificat “d’espai de debat polític d’ajuntaments” sobre la “realitat” que a Catalunya hi ha “una part de la ciutadania que voldria la independència”.

L’advocat de Vox Juan Cremades ha preguntat a Lloveras si des de l’AMI es va demanar als ajuntament que facilitessin espais públics per a l’1-O. “L’únic que vam fer va ser proposar als ajuntaments que fessin una declaració política de suport al referèndum, però que no que facilitessin locals”, ha assegurat.

Lloveras ha explicat que va ser el Govern qui va enviar un comunicat als ajuntaments preguntant “si estarien disponibles els mateixos locals que en altres ocasions”, fet que alguns ajuntaments van confirmar, però ha remarcat que “són coses separades”, ja que des de l’AMI i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) “només parlàvem de suport polític”. A preguntes de la fiscalia, ha afegit que al cap d’uns dies van rebre una carta de la delegació del govern espanyol a Catalunya avisant-los que no podien cedir locals. També, ha assegurat que ni l’AMI ni ella mateixa van participar en cap reunió d’organització de l’1-O.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú també ha explicat que van participar en diverses convocatòries de l’ANC i Òmnium Cultural perquè els donaven “totes les garanties que sempre eren respectuoses, pacífiques i ben organitzades”. En resposta a una pregunta de l’advocat de l’equip de defensa de Jordi Cuixart, Benet Salellas, ha assegurat que “mai” Òmnium ni ANC els va plantejar fer alguna protesta que no fos “de naturalesa íntegrament pacífica”.

20-S: “Ambient tranquil”

Vox també ha preguntat a Lloveras si va estar present a la concentració del 20 de setembre del 2017 davant del Departament d’Economia pel registre judicial que s’estava fent. Lloveras ha explicat que aquell dia es va desplaçar a Barcelona per declarar a la fiscalia “precisament pel document d’intenció política del 6 de setembre” en el marc de les diligències obertes pel ministeri públic a centenars de batlles, i quan va acabar va passar per Economia amb els ciutadans de Vilanova i la Geltrú que la van acompanyar.

“L’ambient que hi havia era tranquil, hi havia un passadís entre Economia i la gent per on es podia circular i es podia arribar perfectament a la porta”, ha dit. Lloveras també ha explicat que va veure “fotògrafs i càmeres” pujats en algun lloc que posteriorment algú li va explicar que eren cotxes.

En aquest punt, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha tallat les preguntes de Vox perquè considera que Lloveras no estava cridada com a testimoni per parlar del 20-S i perquè ja n’han parlat altres testimonis. De fet, Marchena tampoc ha permès a la fiscalia preguntar a Lloveras sobre la jornada de l’1-O a Vilanova i la Geltrú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona