Política

Penes de presó per als líders de la Revolució dels Paraigües de Hong Kong

La sentència suposa un nou cop contra el moviment popular a favor de la democràcia

Amnistia demana l’alliberament dels presoners de consciència

Els principals líders de l’anomenada Revolució dels Paraigües van ser condemnats ahir a penes de fins a setze mesos de presó per càrrecs com ara incitació, conspiració i pertorbació de l’ordre públic, la qual cosa suposa un nou cop al moviment a favor de la democràcia de Hong Kong. Dos dels nou organitzadors del moviment (els professors Benny Tai i Chan Kin-man) van ser condemnats a setze mesos de presó, cosa que va provocar llàgrimes en el tribunal i càntics d’indignació per part dels centenars de simpatitzants que s’havien aplegat a les portes del jutjat.

A més, el jutge va condemnar a setze mesos en suspens Chu Yiu-ming, mentre que Raphael Wong i Shiu Ca-chun, que també van liderar les històriques manifestacions, van ser sentenciats a vuit mesos, i Eason Chung i Lee Wing-tat, a vuit mesos en suspens, és a dir, que quedaran lliures però compliran condemna en cas que cometin un delicte. El jutge del Tribunal de Kowloon Oest va dictar 200 hores de comunitat per a Tommy Cheung i va ajornar fins al 10 de juny la sentència de Tanya Chan, després que els seus advocats al·leguessin que té un tumor cerebral i necessita una operació urgent.

Els acusats estan condemnats per delictes com ara “causar disturbis a través de l’obstrucció il·lícita de llocs públics” i “incitar i mobilitzar manifestants” a alterar l’ordre públic quan van començar les protestes –que van durar 79 dies– per demanar més llibertats a Hong Kong. El jutge, Johnny Chan, va destacar que cap dels acusats van expressar penediment, cosa que haurien d’haver fet per “la inconveniència i afliccions” que van causar, però va valorar positivament el “bon caràcter” dels imputats. Els qui no van ser condemnats a penes de presó van sortir del tribunal abraçats, entre plors, i van ser rebuts al crit de “us estimem” pels simpatitzants, que portaven paraigües grocs i corejaven cançons de protesta.

Amnistia Internacional (AI) va demanar l’alliberament “immediat i incondicional” dels activistes, que considera “presoners de consciència condemnats per haver promogut la democràcia a Hong Kong”. “Han estat condemnats per les seves idees, no per cap crim que hagin comès”, va assenyalar en un comunicat Man-kei Tam, directora d’AI a Hong Kong, i hi va afegir que els càrrecs pels quals van ser encausats són “vagues i ambigus” i són “un precedent perillós per empresonar qualsevol manifestant”.

El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Geng Shuang, va declinar fer cap comentari sobre aquest “afer intern”. A principis d’aquest mes, Pequín havia mostrat el seu “ferm suport” a les autoritats de Hong Kong perquè “castiguin d’acord amb la llei els organitzadors d’aquesta activitat il·legal”.

Organitzacions com Human Rights Watch han denunciat que uns 200 manifestants han estat processats fins ara per la seva participació en el moviment.

LA XIFRA

16
mesos
de presó van rebre de condemna dos dels nou organitzadors del moviment de la Revolució dels Paraigües.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia