Política

“Reformes més humanes”

Macron fa certes concessions als ‘armilles grogues’ però manté el rumb neoliberal

Abaixarà l’impost sobre la renda, augmentarà pensions i facilitarà referèndums i iniciatives ciutadanes a àmbit local

Cacofonia macronista? El president francès, Emmanuel Macron, va prometre ahir disminuir l’impost sobre la renda i deixar de congelar les pensions, com a resposta al “gran debat nacional” i la crisi dels armilles grogues.

En una esperada roda de premsa, ajornada la setmana passada a causa de l’incendi de Notre-Dame, el dirigent centrista no va sorprendre, més aviat va decebre. La majoria de les mesures anunciades havien estat filtrades la setmana passada. En una llarga intervenció, de més de dues hores, Macron va demostrar que és un orador brillant, però que s’aferra a unes conviccions neoliberals que només li permeten aportar respostes menors a un moviment social que s’ha perllongat durant més de cinc mesos.

“Hem d’aturar-ho tot? Ens hem equivocat de direcció? M’he fet aquestes preguntes. Però crec que cal tot el contrari”, va assegurar Macron. El jove president va mostrar-se ferm en la voluntat de persistir en la seva bateria de reformes neoliberals, però va insistir en la necessitat d’un enfocament més “humà” d’aquestes mesures.

A diferència dels seus comentaris classistes expressats en el passat, que tant malestar van generar entre els francesos, va mostrar-se comprensiu amb el “profund sentiment d’injustícia fiscal, territorial i social” que va desembocar al novembre en el moviment dels armilles grogues.

Després d’haver impulsat al gener un “gran debat”, en què es van celebrar fins a mitjan març 9.000 reunions públiques, va aportar les seves solucions. Mesures que van resultar poc ambicioses en matèria social i una mica més pel que fa a la reforma de les institucions i la participació ciutadana.

Com ja s’havia filtrat a la premsa la setmana passada, Macron va anunciar la voluntat de disminuir l’impost sobre la renda per a les classes mitjanes. En concret, preveu una reducció d’uns 5.000 milions d’euros. També va confirmar que es deixaran de congelar les pensions de jubilació inferiors a 2.000 euros i que aquestes augmentaran en funció de la inflació.

Menys despesa pública

A més, va prometre que “no hi haurà més tancaments d’escoles ni d’hospitals fins al final del mandat”, previst per al 2022. També es va mostrar disposat a abandonar el seu objectiu de suprimir 120.000 places de funcionaris. No obstant, va advertir que finançarà la disminució de l’impost sobre la renda –a la qual cal afegir una important baixada de l’impost de societats del 33% al 25%– a través d’una disminució de la despesa pública. Es poden mantenir els avançats serveis públics francesos al mateix temps que es disminueixen els impostos? Sembla difícil. Encara més si es té en compte l’oposició de Macron, reiterada ahir, a recuperar l’impost sobre la fortuna i augmentar el dèficit públic. Aquestes mesures representen concessions, més aviat menors a les exigències dels armilles grogues contra la injustícia social i la pèrdua de poder adquisitiu. En canvi, davant de la reivindicació de crear un sistema de referèndums d’iniciativa ciutadana, el dirigent centrista va oposar-s’hi, però va proposar “simplificar les normes” i disminuir el nombre de firmes necessari per organitzar referèndums d’iniciativa compartida, un mecanisme creat al 2008 però que des d’aleshores ha resultat gairebé impossible d’utilitzar a causa de les exigents condicions. També va prometre establir un “dret d’interpel·lació dels representants locals”, que permetrà impulsar peticions ciutadanes a àmbit municipal i regional. Aquestes mesures formen part de la reforma constitucional que el líder centrista espera que sigui votada per l’Assemblée Nationale el proper estiu.

En vista de les importants fractures territorials franceses, Macron va defensar una major descentralització de l’administració francesa, que permeti adaptar a cada territori les mesures en matèria d’habitatge, transport i ecologia. “La nostra política ha estat percebuda com massa freda, llunyana i tecnocràtica”, va reconèixer.

A més, va reafirmar-se en una de les mesures més iconoclastes filtrades la setmana passada: la supressió de l’Escola Nacional d’Administració (ENA), la incubadora de les elits franceses. “Els nostres alts funcionaris s’assemblen a la societat? La resposta és no”, va assegurar. Amb aquests anuncis, Macron espera donar un nou impuls al seu mandat, empantanat des de l’estiu passat. El “gran debat nacional” va servir com una eficaç campanya de comunicació per al president, que va recuperar la iniciativa.

Va disposar, a més, d’una participació notable, amb més de 9.000 reunions i unes 350.000 persones que van respondre a un qüestionari a internet. Tanmateix, els anuncis d’ahir van resultar poc sorprenents. Seran suficients per calmar la indignació dels armilles grogues? La resposta no sembla gens clara.

LES FRASES

Hem d’aturar-ho tot? Ens hem equivocat de direcció? M’he fet aquestes preguntes. Però crec que cal tot el contrari
La nostra política ha estat percebuda com massa freda, llunyana i tecnocràtica
No hi haurà més tancaments d’escoles ni d’hospitals fins al final del mandat
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS

Els principals anuncis del president

Redacció

IRPF més baix

Reducció de l’impost sobre la renda per un valor de 5.000 milions d’euros.

Pensions i inflació

S’ajustaran a la inflació les pensions inferiors als 2.000 euros.

Impost dels més rics

Negativa a restablir l’impost sobre la fortuna i a augmentar el dèficit públic.

Escoles i hospitals

No es tancaran més escoles o hospitals sense l’acord del municipi afectat, d’aquí al final del quinquenni, el maig del 2024.

Funció pública

S’estudia la renúncia a la supressió de 120.000 llocs de funcionaris.

Institucions

S’introduirà una part d’elecció proporcional (20%) a l’Assemblée Nationale, es reduirà el nombre de parlamentaris i es descarta el referèndum d’iniciativa ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia