Política

l'altra cara del judici

LES VÍCTIMES

La prova dels centenars de ferits de l’1-O

L’exdirector del Servei Català de la Salut David Elvira va rebatre ahir al Suprem una de les mentides més argumentades des de l’unionisme: la suposada inexistència de ferits en les càrregues de l’1-O. Elvira va exposar un informe en què es comptabilitzen 1.066 atencions mèdiques, 991 d’elles el mateix 1-O i 75 entre els dies 2 i 4 d’octubre. Entre aquestes, 12 membres dels cossos policials. La consellera de Salut, Alba Vergés, va assistir a la sessió en suport a les víctimes.

LES FRASES

“Vaig veure com agafaven persones pels cabells, les llançaven a terra, les colpejaven” SANTI VALLS Votant de l’1-O a l’escola Nostra Llar de Sabadell “Vaig veure com un policia va aixecar la porra a una àvia que estava asseguda en una cadira. Van trencar la vidriera, portes de diverses classes, fins i tot de P3. Es van emportar material escolar, disfresses i joguines. Però no el material electoral” PILAR CALDERÓN Votant de l’1-O a l’escola Nostra Llar de Sabadell “La policia, tal com ens empenyia, ens pegaven al fetge i, als més alts, quan baixaven de dolor els obrien el cap. Recordo perfectament el soroll de les porres quan obrien un cap” JOAN PAU SALVADÓ Votant a Sant Carles de la Ràpita “Vaig sentir un guàrdia civil que va dir no estic segur si rates o gossos, i també que ens pegarien fins al DNI” FERRAN SOLER Votant a l’escola Castell de Dosrius

LES FRASES

“La gent es va pensar que venia Puigdemont, però no venia ell, sinó un exèrcit de la Guàrdia Civil” MARC PUIGTIÓ Alcalde de Sant Julià de Ramis “No vaig utilitzar la meva filla com a escut. He estat a moltes manifestacions i allò era Walt Disney” JORDI SALVADOR Diputat d’ERC “Els policies donaven cops de peu a una senyora d’uns 65 anys que era a terra i els vaig dir que paressin, que estaven bojos. La vaig protegir i em van tornar a pegar” RAMON ANTONI FORTEZA Votant de l’1-O a Lleida “Vaig mirar per la finestra. Estaven pegant a la gent. Llavors va arribar Antena 3 i van deixar d’agredir” Jordina FREIXANET Votant de l’1-O a Alcarràs “Els Mossos vam ser els que més col·legis vam tancar. No enteníem per què ningú ens defensava” PERE GARCIA Secretari general SAP dels Mossos

LA CARA I LA CREU

Irromp al Suprem la veu de la ciutadania
Després de moltes setmanes d’escoltar la versió de les forces de seguretat de l’Estat, ahir van poder declarar en el judici del Suprem les víctimes de les seves càrregues policials. Alguns dels ciutadans que van protagonitzar l’1-O van descriure la brutalitat amb què la policia espanyola va actuar aquell dia. Fins i tot en algun cas, com el de Joan Pau Salvadó, amb visible emoció. Aquest ciutadà va relatar amb veu trencada la brutalitat de les càrregues policials a la Ràpita, on hi va haver nombrosos ferits.
Escarafalls al tribunal contra els testimonis
El jutge Varela va perdre els papers manifestant evidents escarafalls de desaprovació per la declaració de l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, que relatava les amenaçadores maniobres d’un helicòpter policial. L’advocat Van den Eynde va haver de fer un silenci pronunciat per la ingerència i mostra de parcialitat. Josep Rull va fer fins i tot una piulada: “Una de les coses més impactants del judici són els escarafalls del magistrat Varela per condicionar testimonis i advocats de la defensa. Inaudit i reiterat.”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona