Política

Puigdemont, Comín i Ponsatí es poden presentar a les eleccions europees

Es deixa sense efecte la decisió de la Junta Electoral Central d’excloure’ls

Arriba després de la resolució d’aquest diumenge del Suprem

El jutjats contenciós-administratiu número 2, 9 i 21 de Madrid han dictaminat aquest dilluns finalment que el president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí es poden presentar a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. Una decisió marcada pel criteri expressat aquest diumenge pel Tribunal Suprem i per la línia argumental de la Fiscalia que, en el seus escrits de diumenge i de divendres, respectivament, donaven la raó a la defensa i asseguraven que el veto imposat per la Junta Electoral Central (JEC) vulnerava els drets fonamentals de tots tres. Els jutjats deixen sense efecte ara aquella decisió de la Junta i estableixen en una sentència idèntica que els seus noms es podran inscriure a les paperetes de Lliures per Europa (Junts).

Els jutjats de Madrid han emès una decisió d’acord a la línia marcada pel Suprem, que segons recull la pròpia sentència “ja ha determinat per aquest procés concret que la situació de rebel·lia no impedeix als recorrents presentar-se a les eleccions europees”.

En aquest sentit la sentència recull el criteri del Suprem que només es poden excloure les persones que incompleixin les premisses establertes a la Llei Orgànica del Règim Electoral General i entre aquestes no hi figura el fet de trobar-se en rebel·lia. A més, recullen també a jurisprudència del propi suprem que estableix que cal fer una interpretació de l’ordenament jurídic “en el sentit més favorable a l’exercici dels drets fonamentals d’especial rellevància al procés electoral”.

La sentència recorda –com la Fiscalia- que tots tres consten al cens electorals i per tant en el sistema actual són també elegibles. “Està clar que mentre no s’adoptin els acords pels òrgans competents per donar de baixa del padró d’habitants [els tres candidats] ha de mantenir-se la inscripció no només perquè tot ciutadà té dret a ser escoltat en qualsevol procediment que s’afecti, sinó perquè el document oficial acredita l’alta a un municipi”.

Per tant, segons la sentència, “cal estimar el recurs en els termes que s’indiquen” i per aquest motiu anul·la l’acord de la JEC perquè “no és conforme a la llei”. A més, declara “el dret dels actors a formar part com a candidats del partit Lliures per Europa (Junts) per les eleccions del Parlament Europeu 2019”.

Per últim, ordena a la JEC que “dugui a terme la publicació de la candidatura incloent-hi els actors”. La decisió s’ha notificat al Ministeri Fiscal, a les defenses de Junts i a la Junta Electoral Central.

La decisió definitiva sobre el cas arriba després d’un periple que es va iniciar el passat dilluns, quan la Junta Electoral Central va decidir –sense unanimitat i amb el vot particular en contra del seu president, de la vicepresidenta i de dos vocals- donar la raó a un recurs que havien presentat PP i Cs i excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les eleccions europees.

Ho feia primer sense exposar els motius de la seva decisió, i després adduint que Puigdemont, Comín i Ponsatí no són elegibles perquè no resideixen a l’Estat i, a més, no podrien recollir la seva credencial d’eurodiputats.

Tots tres van recórrer aleshores davant els jutjats del contenciós-administratiu de Madrid 2, 9 i 21, adduint que es vulneraven els seus drets al sufragi passiu, i divendres la Fiscalia va presentar un escrit on els donava la raó i criticava l’exclusió per part de la JEC.

El contenciós-administratiu de Madrid va provar aleshores de traslladar el cas al Tribunal Suprem, que es va reunir aquest diumenge i va emetre una resolució en dues direccions: retornava el cas al contenciós i establia, però, que tots tres s’haurien de poder presentar.

Finalment el contenciós ha hagut d’emetre aquest dilluns una resolució d’acord als criteris de la Fiscalia i del Tribunal Suprem favorable a que tots tres es puguin presentar a les llistes per Europa.

Ho han fet també en els termes que proposaven els advocats dels tres polítics exiliats, que reclamen que no només que reconegui a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a “accedir als càrrecs públics en condicions d’igualtat”, sinó també que anul·lés els acords de la Junta que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms.

A més, la defensa reclamava que es fes marxa enrere a les actuacions fins al moment anterior a l’acord de la JEC i que es publiqui al BOE la llista de Junts incloent-hi els noms de tots tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona