Política

Els alcaldes, clau per a un “país millor”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, agraeix la feina “transformadora” del municipalisme i l’encoratja a continuar construint el futur

Alcaldes.eu celebra un dinar homenatge amb batlles de tot Catalunya a El Born de Barcelona

“El món local no ha de tenir un paper subsidiari. Ha d’intervenir”
“Cal construir quelcom més que la individualitat de cada poble”

A poques setmanes de les eleccions municipals, l’acte d’homenatge a alcaldes i alcaldesses que va organitzar ahir a El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona la plataforma de comunicació Alcaldes.eu va servir per donar valor al paper clau i transformador del municipalisme. En un dinar amb 150 persones i al qual van assistir batlles de tots colors i ideologies, es van voler deixar de banda les pugnes ideològiques i es va fer un parèntesi premeditat en la campanya electoral per apoderar la tasca del món local. Aquest missatge, la idea que “ha arribat l’hora del municipalisme”, que moltes de les coses que passin al país dependran del que passi als pobles i ciutats, va quedar especialment clara en el discurs de cloenda del conseller d’Interior, Miquel Buch. “Catalunya serà només el que els catalans vulguin que sigui”, va dir Buch, per assegurar a continuació que “el municipalisme del futur serà el que els alcaldes vulguin que sigui” i, per tant, que el que cal fer és “debatre molt, discutir molt perquè el municipalisme és una peça indispensable per tenir un país millor”.

Buch va agrair la feina feta fins ara, però va insistir que 40 anys després de les primeres eleccions democràtiques, És “l’hora de mirar més enllà” i que els ajuntaments no es conformin només “amb la marca de la proximitat”, quan durant aquestes quatre dècades: “Hem transformat pobles i ciutats, hem acostat els serveis a la ciutadania, assumint fins i tot un 30% dels anomenats serveis impropis.” Buch va tenir paraules de reconeixement i agraïment a les “milers de persones que, independentment de pensar diferent, han deixat de banda feina, família i estones d’oci perquè el que els uneix és la voluntat de servei a la ciutadania”. Buch va parlar d’orgull “per la feina feta” i els va animar a afrontar el futur pensant precisament en tot el que ja han aconseguit.

El president de l’Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, també va insistir en el paper transformador del municipalisme. Entre els homenatjats d’ahir hi havia Valentí Riera, alcalde d’Aguilar de la Segarra (Bages), i que aquest any no es presenta a la reelecció després d’ocupar el càrrec des de l’any 1979. Saldoni va voler agrair especialment la seva aportació, i la de tants altres que “fa molts anys que es dediquen al servei públic” i que, en paraules de Saldoni: “Són gent que formen una anella més de la cadena democràtica de cada un dels seus municipis.” I una anella que “forma part d’un país que el que vol és poder escollir els seus representants per poder construir pobles i ciutats de qualitat”.

Saldoni va dedicar una part del seu discurs al reconeixement dels alcaldes que fa anys que treballen, però també a la gent que arriba ara, a “tota aquella gent que seran regidors, alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments de Catalunya” i als quals cal explicar, va subratllar, que “som aquí per intentar construir quelcom més que la individualitat de cada un dels pobles i ciutats”, perquè, tot i que cadascú té uns reptes propis, uns objectius propis, “el que cal és reivindicar la feina de la col·lectivitat”.

En aquest sentit, Saldoni va destacar la importància de la tasca d’Alcaldes.eu, una plataforma des de la qual és possible també “pensar el futur”, “imaginar com ha de ser el municipalisme del futur, que ben segur –va destacar– ens reclamarà a tots plegats el treball conjunt, l’esforç compartit, treballar amb complicitat amb altres pobles”. Perquè Catalunya, va insistir Saldoni, “és un país petit, amb diversitats municipals molt àmplies, però que, si sabem trobar les sinergies, podem fer grans coses”.

En la mateixa línia de reconeixement de la tasca transformadora es va pronunciar el president de la Federació Catalana de Municipis, Xavier Amor, que va apuntar que, després de 40 anys de “transformació”, ara cal energia i força “per afrontar els reptes que venen”. En un moment que Amor va definir de “convuls”, el president de la FMC va repassar les “diferents revolucions” que s’han fet en aquestes quatre dècades –la democràtica, la dels serveis, la dels equipaments i la del benestar– i va demanar “compromís” per afrontar la revolució pendent que és, a parer seu, la de “la convivència i la igualtat”.

Els alcaldes homenatjats ahir van ser Josep Poblet (Vila-seca i president de la Diputació de Tarragona), Miquel Arisa (Centelles), Josep Maria Corominas (Olot), Joan Costa Planes (Rajadell), Marta Felip (Figueres), Andreu Francisco (Alella), Valentí Riera (Aguilar de Segarra), Teresa Padrós (Palau Solità i Plegamans), Mireia Solsona (Matadepera), Marc Prat (Ribes de Freser), Jordi San José (Sant Feliu de Llobregat) i Lluís Tejedor (el Prat de Llobregat).

Josep Poblet: “És més difícil sortir que entrar”

La dotzena d’alcaldes que van ser homenatjats ahir representaven tots aquells que aquest any han anunciat que abandonaran l’activitat municipal quan acabi aquest mandat. Per a molts, especialment els que hi han estat bona part de la seva vida, no ha estat una decisió fàcil. Ho va explicar Josep Poblet, alcalde de Vila-seca durant 32 anys i president de la Diputació de Tarragona: “És una sensació estranya, sents un cert vertigen, són unes hores emotives i difícils...”, confessava Poblet, per afirmar amb rotunditat: “Costa més sortir que entrar.” En el seu cas, el que ha passat és que ha sentit “un petit rellotge interior” que li ha dit que “potser ja és l’hora de fer pas”. A d’altres, com és el cas de Valentí Riera, d’Aguilar de la Segarra, el rellotge l’ha avisat quan feia 40 anys que ocupava el càrrec. Ahir també va ser un dia emotiu per a ell. “He estat feliç fent el que he fet, he fet el que la consciència m’ha dictat”, resumia Poblet, que va desitjar a la gent que arriba ara al municipalisme que algun dia també puguin dir que “han estat feliços amb la feina per a la qual han estat escollits”.

Un altre dels alcaldes que ho deixa aquest any és Lluís Tejedor, que lidera l’Ajuntament del Prat de Llobregat des de l’any 1982. Ahir, Tejedor va fer un discurs en la mateixa línia d’apoderament del municipalisme. Primer va agrair l’experiència viscuda perquè “no hi ha cap privilegi més important que ser alcalde de la teva ciutat si l’estimes i tens vocació de servei públic”. Però de seguida va parlar amb la mirada posada en el futur. Va recordar que en l’últim congrés municipalista ja es va acordar que “Catalunya es fa dia a dia, barri a barri, ciutat a ciutat”, i en aquest sentit va assenyalar que “un país de qualitat necessita un municipalisme de qualitat”. I per Tejedor, com per la majoria dels alcaldes presents ahir a l’acte d’El Born, aquest tipus de municipalisme és el que ha de poder donar respostes a necessitats bàsiques dels ciutadans, com són la formació i educació, la feina i l’habitatge. “Jo no concebo que el món local tingui un paper subsidiari en relació amb aquestes necessitats. No ha de delegar, ha de voler intervenir per garantir els drets dels ciutadans.”

La jornada d’ahir va servir també per agrair la “saviesa i intel·ligència”, “l’atenció i vigilància les 24 hores del dia” i el foment de la “pau i la convivència” dels alcaldes i alcaldesses del Catalunya, tal com va indicar en la presentació de l’acte Joan Sala, president del donsell assessor d’Alcaldes.eu,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia