Política

ERC apel·la a l’Estat pel debat

Aragonès recorda que l’última paraula sobre la participació de Junqueras avui la té el Ministeri de l’Interior

Reclamen que “un pres polític” guanyi les europees, que a més és candidat a la CE

Si no volen caldo, dues tasses. ERC va demanar el vot ahir pel seu líder, Oriol Junqueras, perquè “un pres polític” guanyi les eleccions europees a Catalunya com a resposta als que volen vetar-ne la participació en el debat electoral d’avui a TV3, i per extensió “el voldrien tenir callat”. Davant d’unes 300 persones, a la cèntrica plaça Sant Domènec de Manresa, el vicepresident del govern, i adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, va denunciar que “hi ha qui vol impedir” la intervenció de Junqueras des de la presó de Soto del Real perquè no pugui interaccionar amb els seus rivals del 26-M, després que la junta electoral de zona deixés ahir en mans de les autoritats penitenciàries l’última paraula, però Cs ja anunciés un recurs a la Junta Electoral Central per bloquejar del tot aquesta possibilitat, fet que podria mantenir la incertesa fins a l’últim moment avui. “Llavors farem com el 28-A, que el que no volien veure guanyi les eleccions a Catalunya se’l trobin al Parlament Europeu”, proclamava Aragonès, que es mostrava “convençut” que ERC repetirà el 26-M la victòria electoral del 28-A. El vicepresident, en aquest sentit, lamentava que “per la porta del darrere” es pugui impedir la seva intervenció per videoconferència en el debat, i apel·lava a la voluntat política del Ministeri de l’Interior, de qui depenen directament les autoritats penitenciàries, perquè insti els responsables de Soto del Real a fer una excepció en les rutines habituals, i a les deu de la nit –ja fora de les hores de visita– deixin sortir Junqueras de la cel·la per poder-hi participar. RAC1 ja avançava ahir al vespre, de fet, que la presó denegarà aquest permís.

Aragonès, en tot cas, recordava ahir c om el candidat del PSOE, Josep Borrell, es va riure en públic de l’empresonament de Junqueras. “A veure si el pot mirar als ulls a partir del 26-M”, el reptava, quan entri al Parlament Europeu, “de la mateixa manera” que el dia 21 el líder empresonat prendrà possessió del seu escó al Congrés “i l’hauran de mirar als ulls Pedro Sánchez, Casado, Abascal i Rivera”. I no només això: el vicepresident subratllava que fins i tot se’l poden trobar a la Comissió Europea, ja que Junqueras és el candidat de l’Aliança Lliure Europea (ALE) a presidir-la, “el primer català de la història” que ho és, destacava, i per tant el candidat d’un grup que representa a Brussel·les no només els independentistes catalans, sinó també els bascos, els gallecs, els gal·lesos, els escocesos “i els d’arreu d’Europa”. “Molta gent d’altres nacions ens dona suport”, destacava Aragonès, que va obviar cap referència a JxCat, i va destacar, en canvi, l’aliança amb Bildu i el BNG, que tenen el 2 i la 5.

“L’Oriol no és només el candidat d’ERC, és el candidat de tots els independentistes, els de tot arreu. El de totes les nacions sense estat d’Europa a presidir la Comissió; és una oportunitat extraordinària”, subratllava igualment la número 3, Diana Riba. La parella de l’exconseller Raül Romeva va recordar que la repressió “no ha acabat”, i que aquests comicis suposen una nova oportunitat per “seguir-se enfortint” a les urnes. “Només hi ha un vot per desmuntar aquesta farsa de judici”, reivindicava, per concloure: “El proper 26-M entrarem encara amb més força a les institucions davant de tots els que ens volen vençuts.”

“Pas imprescindible”

El fet que les europees coincideixin enguany amb les municipals fa que els actes de campanya de facto siguin conjunts. Per això Aragonès va demanar ahir “entrar amb força als municipis”, i va reivindicar que aquests comicis han de “tornar a tenyir les urnes de groc” per “no deixar cap racó en mans de l’autoritarisme”, fet que ha de suposar un nou “pas imprescindible” cap a la república, igual que ho van ser els de l’abril del 1931. Per això ERC confia que, després d’haver estat ja la força que ha presentat més llistes, serà també la que assolirà més alcaldies, més regidors i més vots en les municipals. “Cap ajuntament en mans dels que volen perpetuar les desigualtats a casa nostra”, reclamava, abans de demanar també que ERC “torni a guanyar” les municipals a Manresa després de 80 anys. “Gestionarem l’Ajuntament com gestionem la Generalitat i la nostra representació al Congrés i al Senat, que és governant per tothom”, reblava el vicepresident.

ERC, que en l’últim mandat ha governat en coalició amb CiU, confia guanyar a la ciutat amb la il·lusió que el candidat Marc Aloy assoleixi l’alcaldia, després que el 28-A ERC ja hi guanyés amb més de 5.000 vots de diferència sobre JxCat i el PSC.

LES FRASES

Si no volen Junqueras en el debat de TV3 se’l trobaran al Congrés, al Parlament Europeu i a la Comissió Europea
Guanyar el 26-M serà el pas imprescindible per guanyar la república catalana com el 1931
Pere Aragonès
vicepresident del govern i adjunt
Fem que un pres polític guanyi les properes eleccions europees a Catalunya
Diana Riba
número 3 de la candidatura ara repúbliques

Consell de Cent metropolità

joan rueDA

El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, va proposar ahir la creació d’un Consell de Cent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), un nou òrgan que no substituiria els que ja té determinats per llei, sinó que uniria els alcaldes i un grups d’assessors experts que “discutirien sobre quin ha de ser el futur d’aquesta institució en determinats terrenys, com ara la seguretat, l’habitatge, la mobilitat, el turisme, els residus, la mobilitat”. Fonts d’ERC van concretar que es tractaria que aquest òrgan fes propostes sobre el futur de la institució i la col·laboració entre els 36 ajuntaments que la formen, i que després els òrgans de la mateixa àrea que preveu la llei li donessin forma.

Maragall, acompanyat de la número 2 de la seva candidatura, Elisenda Alamany, i la majoria dels candidats del seu partit als municipis d’aquest espai, va defensar que “s’han perdut 30 anys sota el tòpic conservador que l’AMB era un contrapoder a la Generalitat, quan els alcaldes d’aquests municipis es trenquen la cara pels seus ajuntaments però també pel país”. El líder republicà, que va fer la presentació al “parc central metropolità”, a la serra de Collserola, va defensar que els ajuntaments, el de Barcelona el primer, han d’anar cedint competències a l’àrea, tot i que no va concretar si això vol dir que el seu president ha de ser escollit directament o ha de ser, com ara, l’alcalde de Barcelona. El candidat va defensar que la idea s’havia d’atribuir a Oriol Junqueras, “entestat a construir la realitat metropolitana des de Sant Vicenç dels Horts”.

Tot i que Maragall va tornar a defensar que el pacte que prefereix és “el del 80% o el de la llibertat i la democràcia”, és a dir, amb els comuns o JxCat, ahir va obrir la porta a governar en solitari, amb pactes puntuals “si ningú s’hi posa bé”. Maragall es va mostrar molest amb el to de la número 2 de la llista de JxCat, Elsa Artadi, en el debat de Barcelona Televisió, tot i que també va dir que “això forma part del joc de les eleccions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia