Política

El Suprem ordena custodiar els presos fins al seu escó

Els denega la llibertat i mana conduir-los el 21 de maig en furgons al ple i retornar-los “sense dilació”

ERC i JxCat volen que els diputats puguin fer activitat parlamentària i rodes de premsa

Els quatre diputats electes que estan presos a Soto del Real no podran arribar fins al seu escó al Congrés en llibertat. En l’esperada resolució, que arriba a una setmana del ple inaugural de les Corts, el Tribunal Suprem denega la llibertat als diputats Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) i al senador Raül Romeva (ERC) per poder anar pel seu propi peu al ple inaugural del 21 de maig i ordena conduir-los “degudament custodiats” en furgons de la Guàrdia Civil camuflats aquell matí fins al seu escó i retornar-los “sense dilació” tan aviat com es doni per acabada la sessió. La sala penal del Suprem, presidida pel mateix jutge que presideix el tribunal que jutja el procés, Manuel Marchena, no suspèn ni atura tampoc el judici perquè rebutja la sol·licitud dels presos d’haver de demanar un suplicatori a les Corts.

La pauta que Marchena ha establert per als presos preventius amb escó és la d’acudir a jurar o acatar la Constitució per esdevenir diputat de ple dret –“actes indispensables per a l’adquisició de la condició” de diputat o senador, en diu ell– i tenir més tard un paper passiu. El Suprem deixa en mans de la presidència de les dues cambres –Congrés i Senat– el manteniment de la seguretat de tots cinc, però hi ha una complicació afegida en totes dues. El mandat d’Ana Pastor com a presidenta del Congrés expira el 20 de maig i el 21 de maig l’autoritat recaurà inicialment en la mesa d’edat –amb el diputat del PSOE per Burgos Agustín Javier Zamarrón previsiblement de president, perquè té 73 anys davant dels 71 del militar franquista de Vox Agustín Rosety– fins a tenir la nova mesa electa.

Llibertat dins l’hemicicle

Davant del paper delimitat que el Suprem deixa als electes a l’hora d’ocupar l’escó i d’aixecar-se a votar els integrants de la mesa (el president, quatre vicepresidents i quatre secretaris), ERC i JxCat pretenen que els presos puguin tenir una activitat parlamentària plena el 21 de maig: des de participar en reunions del grup fins a poder oferir rodes de premsa a l’escriptori del Congrés. Ara per ara, l’únic espai de llibertat que el Suprem obre als presos és el seu moviment dins l’hemicicle, on s’asseuran amb els seus en el lloc que puguin: el primer dia no hi ha un seient assignat i seure en un escó visible depèn de l’astúcia del primer que arriba més que de la cortesia. El dispositiu policial que està preparat al Congrés –i al Senat per a Romeva– preveu que tant l’entrada com la sortida la facin des del soterrani de l’edifici, on es farà el canvi de custòdia de la Guàrdia Civil a la policia, que és la que vetlla per la seguretat a les cambres, de tal manera que no hi hagi imatges dels presos ni entrant ni tampoc sortint de l’hemicicle. Si el Suprem interpreta la resolució com un permís de caràcter “excepcional”, els advocats Andreu van den Eynde i Jordi Pina presentaran recurs davant del tribunal per fer valer que el dret del parlamentari és molt més ampli que el fet de seure, jurar o acatar la Constitució i triar la mesa abans de tornar a la cel·la.

Recollir l’acta ‘in situ’

En el cas de Junqueras, la seva defensa ha presentat també un recurs en què exigeix que pugui ser el líder d’ERC qui reculli l’acta de diputat in situ abans del 21 de maig. És un tràmit que el Congrés no exigeix que sigui presencial –ho pot fer un funcionari per delegació–, a diferència del Senat, on cada senador electe ha de recollir la seva pròpia credencial abans del primer ple. Amb la decisió de no concedir la llibertat ni el suplicatori, el Suprem permet que la vista oral segueixi el seu curs i que el judici només s’aturi un dia, el 21 de maig.

Romeva necessita anar al Senat

L’únic senador que està en presó preventiva al penal de Soto del Real, el republicà Raül Romeva, té una situació particular respecte als seus companys empresonats que són diputats. D’acord amb l’article 1 del reglament del Senat, el senador electe ha d’acreditar la seva condició de nou senador de ple dret “mitjançant entrega personal a la secretaria general de la cambra de la credencial” que ha expedit la JEC.

La disparitat reglamentària entre el Congrés i el Senat implica que el Tribunal Suprem hauria de permetre que Romeva surti de la presó abans del 21 de maig per poder recollir la credencial, un tràmit que en el cas dels diputats Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) es pot fer per delegació. La resolució feta pública ahir pel Suprem, curiosament, no fa cap distinció entre la situació dels quatre diputats i de l’únic senador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona