Política

Miquel Iceta s’allunya del Senat

JxCat i ERC confirmen que avui votaran no a la designació del diputat del PSC com a senador autonòmic pel “menysteniment” demostrat a la cambra i Cs i el PP s’abstindran

Els socialistes no descarten portar el vet al Constitucional

El PSC demana vot secret amb papereta i la mesa ho descarta

Designació fallida i futur incert per a una legislatura a les Corts espanyoles que és a punt de començar i que havia de reconstruir ponts i retornar el diàleg. La substitució de José Montilla, senador per designació autonòmica en mans del PSC, pel diputat i primer secretari del partit, Miquel Iceta, proposat per Pedro Sánchez per presidir el Senat, no tirarà endavant avui després que els grups de Junts per Catalunya i ERC confirmessin ahir el seu vot contrari i Ciutadans i el PP, l’abstenció. El PSC, amb 17 diputats, només ha obtingut el vot afirmatiu dels 8 diputats dels comuns, en total 25, mentre que JxCat, ERC i la CUP en sumen 65 de negatius. Si aquest matí no hi ha cap canvis d’última hora, la substitució de Montilla quedarà bloquejada en espera d’un pròxim pas del PSC, tot i que les formacions independentistes ja han avançat que Iceta no és el problema.

El context en què té lloc la designació, al bell mig d’una campanya electoral, els impediments a la participació de Junqueras en debats televisius i entrevistes i les declaracions d’Iceta a favor de votar un altre cop el 155 quan Montilla s’hi va oposar no han ajudat gens a redreçar una situació que ja es preveia conflictiva des del moment que Pedro Sánchez va anunciar a la premsa que Iceta seria el president del Senat obviant que el tràmit requeria que abans el Parlament el designés senador. El “menysteniment” de la cambra catalana demostrat per Sánchez és un dels arguments que els independentistes van exposar ahir de manera majoritària per tombar-ne la substitució. L’absència de negociació i de gestos del socialisme han acabat per reblar el no a Iceta.

JxCat i ERC van prendre una decisió inèdita. Els socialistes apel·laven a la cortesia parlamentària i a la tradició de la cambra de designar senadors autonòmics sense l’oposició de la resta de partits. Les formacions independentistes, però, recordaven l’actual context polític. “Que ningú ens parli de cortesia perquè quina cortesia va tenir el PSC quan fa una setmana no va voler ni acordar la proposta, i quan van aprovar el 155?, i amb els presos?”, etzibava el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià. “Que no fingeixin normalitat quan aquesta no existeix”, hi va afegir. “El Parlament és sobirà, no súbdit, Sánchez no pot prendre una decisió en nom de la cambra; si vol repartir cadires, que respecti la institució i el vot dels diputats”, els va retreure.

Uns arguments que compartia la formació de JxCat, un cop conegut el sentit de vot dels republicans i després d’una jornada de reflexió interna amb alguna diversitat de criteri entre els membres. El president del grup, Albert Batet, resumia la posició del partit fent una diferència entre “els del 155, que van suspendre l’autonomia del Parlament” i on va situar al PSC, i “els del 135”, el nombre de diputats de la cambra catalana, la sobirania de la qual “cal defensar”.

Arran del vot contrari, i en un intent de desbloquejar la situació, el PSC va reclamar a la mesa del Parlament que la votació secreta per designar el senador, en lloc d’electrònica fos mitjançant paperetes, un sistema que no permet el vot contrari, ja que tot allò que no fos el nom de la persona proposada seria declarat nul i, per tant, la proposta d’Iceta no podria quedar rebutjada. Aquest sistema no s’ha fet servir en aquest tipus de designació i els lletrats de la cambra tampoc hi van donar suport, així que finalment la sol·licitud del PSC va ser rebutjada per la mesa amb els vots de JxCat i ERC després d’una reunió de dues hores. El PSC podria portar el vet al Constitucional.

La situació de bloqueig provoca ara un futur incert pel que fa a possibles escenaris de diàleg entre independentistes i socialistes. “Aquí no s’ha trencat res perquè no hi havia res”, lamentava Sabrià. Pels republicans, la proposta de fer senador Iceta té més a veure amb “màrqueting electoral” i molt poc amb el fet de trobar solucions polítiques al conflicte. “Nosaltres volem un diàleg sincer, som el soci més fidel i no renunciarem mai a allargar la mà, volem construir, però així no es fan les coses”, reiterava el republicà.

LES FRASES

Volem una solució política seriosa, que el PSC deixi de fer màrqueting electoral
Sergi Sabrià
president del grup d’erc
El vet implica l’incompliment de l’Estatut i la vulneració d’un dret fonamental del grup del PSC
Eva Granados
portaveu del psc
El Parlament representa la sobirania de Catalunya i no és el pati privat de Sánchez
Ernest Maragall
Candidat d’erc a barcelona
Demano a JxCat i ERC una reflexió, trencant ponts no és com construirem el futur
José Montilla
expresident de la generalitat
  • 10:06 El resultat de la votació : "25 vots favorables, 65 en contra i 39 abstencions". Queda rebutjada la proposta de Miquel Iceta com a senador. S'aixeca la sessió
  • 10:05 Torrent s'ha equivocat. Torna a començar la votació
  • 10:04 Comença la votació
  • 10:04 La votació per designar Miquel Iceta senador es fa per via electrònica i és secreta
  • 10:04 Torrent crida a votació.
  • 10:03 Torn de la votació. Es farà de forma electrònica i secreta
  • 10:02 Iceta: "Sigui quin sigui el resultat de la votació, no em restarà un bri de voluntat per trobar solucions acordades, a partir del diàleg, la negociació i el pacte"
  • 10:02 Iceta: "Dimarts es constituirà el Senat d'Espanya i hi faltarà un representant, el del grup socialista"
  • 10:01 Iceta intervé per "al·lusions".
  • 10:01 Carrizosa: "El fracàs d'avui l'ha de fer reflexionant, senyor Iceta, sobre l'acord amb els partits separatistes. Ens abstendrem perquè és l'únic posició lògica davant la política catalana"
  • 09:59 Carrizosa: "No podem votar un sí simbòlic perquè ho vam saber per la premsa i perquè va ser desginat a dit pel senyor Pedro Sánchez"
  • 09:59 Carrizosa: "Senyor Iceta, no podem votar ni tan sols un 'sí' perquè depenen dels seus socis que els han deixat tirats. Vostès ja van triar els seus socis"
  • 09:58 Torn de Ciutadans. Parla Carlos Carrizosa: "El separatisme, el grau de normalitat s'aludeix dia a dia. Com ahir que el president va estar declarant davant el TSJC per vulnerar les normes que regeixen els processos electorals"
  • 09:57 Miquel Iceta demana la paraula per "al·lusions" . Torrent li diu que és "normal" que s'al·ludeixi a Iceta si se l'ha de votar com a senador.
  • 09:56 Batet: "Va ser incapaç de girar-se i mirar la cara dels familiars dels polítics presos en aquest Parlament"
  • 09:55 "La cortesia parlamentària és que en el Parlament de Catalunya hi pugui haver 135 diputats i diputats exercint els seus drets"
  • 09:54 Batet: "Mai han tingut voluntat de diàleg. Quan era el diàleg quan s'ha vulnerat drets de forma flagrant? Estem cansats de la farsa retòrica del diàleg "
  • 09:54 Batet: "No hi ha voluntat de diàleg de debó. Perquè on era el diàleg quan es van vulnerar drets de diputats i diputades? El dia 1 d'Octubre amb els ciutadans... "
  • 09:53 Batet: "No pertoca al Parlament decidir qui és el president del Senat"
  • 09:52 Torn d'Albert Batet, de JxCat. "Ningú posa en dubte que el PSC té dret a designar un senador i a substituir un senador. Però ningú posa en dubte que li toca al Parlament de Catalunya votar un senador o no"
  • 09:51 Sabrià: "De lliçons de cortesia, de dignitat i de parlamentarisme, a nosaltres, cap"
  • 09:50 Sabrià: "Conseqüències? No ens amenaci senyor Iceta. Quantes amenaces més rebrem per no fer-lo president del Senat. Tenim els nostres companys a la presó"
  • 09:49 Sabrià: "En tots aquests mesos de foscor i de vergonya hem après moltes coses. No funcionarà amb xantatges, ni venint a Barcelona canviant el nom de l'aeroport. No acceptem xantatges paternalistes"
  • 09:49 Sabrià: "No renunciarem a parlar amb tothom. El diàleg per bandera"
  • 09:48 Sabrià: "Van voler imposar la designació del senador a cop de titulars". "Som en una situació excepcional. El no d'ERC cau pel seu propi pes. No ens parlin de cortesia. On és cortesia amb els companys que estan a la presó. Eren companys seus d'escó. On és la cortesia amb la família dels presos i exiliats?"
  • 09:46 Torn de Sergi Sabrià, d'ERC: "ERC avui diu que no. Han tornat sotmetre les institucions catalanes, una altra vegada. Que se sotmetès a un repartiment de cadires del PSOE. El nostre no d'avui ha estat inevitable"
  • 09:45 Granados: "El seu comodí és una falta de respecte a la ciutadania de Catalunya. A l'octubre de 2017 Miquel Iceta va fer tot el possible per evitar la situació d'avui". "És hora de ser valents. Catalunya no s'ho mereix"
  • 09:44 Granados: "Vetar Miquel Iceta és anar en contra del diàleg". "Què guanya Catalunya impedint que Miquel Iceta sigui designat senador, president del Senat?". "Senyors i senyores d'ERC i JxCat és moment de demostrar valentia"
  • 09:42 "Ho estan tornant a fer, estan vulnerant els drets. És un dret. Un cop més la majoria volen trepitjar les minories. El bloqueig per part dels grups independentistes estan vulnerant drets fonamentals. Van en contra dels votants que van votar socialistes i contra el meu grup parlamentari"
  • 09:42 Granados: "Votar contra Iceta és votar en contra de la pluralitat de Catalunya". "Mai en aquest Parlament s'havia vetat la proposta d'un partit a senador"
  • 09:41 Torn del PSC, Eva Granados: "Avui amb aquesta votació decidim entre obrir portes o tancar-les. Entre apostar per les solucions o continuar amb el bloqueig". "I vostès ho tornen a fer, tornen a vulnerar drets"
  • 09:39 A Albiach la sorprèn que ERC i PSC estiguin "enfangats" en la designació d'un senador autonòmic. "Està molt bé que el president del Senat sigui una persona de Catalunya, però si les seves paraules no ajuden, ens és igual que el president del Senat sigui de Catalunya o no"
  • 09:38 Albiach acusa Iceta de fer "declaracions incendiàries sobre el 155"
  • 09:37 Albiach: "Estan atiant més gasolina al foc i a més no ha mostrat cap humanitat cap als presos i preses polítiques. Per això no entenc la situació que s'està vivint aquí. Certament hi ha una situació d'excepcionalitat, però fa un any estàvem sotmeses a l'aplicació del 155. Demanem que abandonin la gesticulació. "
  • 09:35 En nom del grup En Comú Podem, Jessica Albiach. "El que fins ara era un simple tràmit, ara ens trobem que alguns grups estan utilitzant una estratègia de bloqueig per la situació que s'està vivint a Catalunya"
  • 09:34 Vidal Aragonès es dirigeix a ERC i JxCat. "No entendríem que avui es fes una votació i en unes setmanes es canviés el sentit de la votació. No ho entendríem. El nostre vot és també per al futur". Acaba la seva intervenció
  • 09:33 "Mantindrem l'element de coherència del programa de la CUP de no enviar cap representant català a Madrid. Recordem que si el PSOE vol tornar a aplicar el 155. Vostè, senyor Iceta, representa el que continuarà sent el règim del 78. No comptarà amb els nostres vots"
  • 09:32 Torn de Vidal Aragonès, de la CUP. "S'ha de votar si aquest Parlament se sotmet a allò que decideix la direcció del PSOE"
  • 09:31 Alejandro Fernández critica el PSC per haver "trencat la unitat del constitucionalisme per a res"
  • 09:28 Comença el debat. Comença el subgrup del PP, Alejandro Fernández.
  • 09:28 Comença el ple del Parlament que ha de votar la designació de Miquel Iceta com a senador. La votació, després de la intervenció dels grups, serà secreta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri