Política

Torra assegura haver “acabat amb Iceta” amb el vet a la seva designació com a senador

Puigdemont també avisa la “cortesia socialista” que amb els resultats del 26-M ningú li podrà impedir exercir al Parlament Europeu

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat haver “acabat amb Iceta” després que JxCat hagi anunciat aquest dimecres que votarà en contra de la designació del líder socialista com a senador, perquè pugui ser nomenat president de la cambra alta.

“De cap manera el Parlament ha de permetre que el president del govern espanyol li digui qui ha de ser el president del Senat espanyol”, ha etzibat en un míting de Junts per Catalunya a Badalona. A l’acte hi ha intervingut també des de Bèlgica l’expresident Carles Puigdemont, que ha avisat la “cortesia socialista” que després del 26-M ningú li podrà impedir que exerceixi com a eurodiputat per “defensar la legitimitat i legalitat” del govern de l’1-O.

En aquest sentit, tant Torra com Puigdemont han fet una crida a concentrar el vot independentista en JxCat el 26-M, tant a les eleccions municipals com a les eleccions europees. “Hem de deixar muts els que ens amenacen i volen judicialitzar la política”, ha dit Torra, que assegura que amb un JxCat fort es pot forçar el PSOE al diàleg.

“Tenim el repte que Puigdemont, Comin i Ponsatí siguin eurodiputats”, ha afegit el president. En aquest sentit, Puigdemont ha fixat el repte dels 830.000 vots a les europees per “entrar amb força” a l’Eurocambra. Seria, diu, un vot “per cada minut de presó o exili” perquè la veu de l’1-O entri “per la porta gran” al Parlament Europeu. Puigdemont també ha avisat que igualment d’important és aglutinar el vot independentista a les eleccions municipals perquè el 26-M sigui vist a Europa com un nou 1-O: “El resultat serà llegit a Europa. Hi haurà dues urnes però una única papereta”. En funció d’aquests resultats, diu, pot “augmentar la pressió a l’Estat” perquè “abandoni la repressió i abraci el diàleg”.

Finalment, l’expresident també ha dit que amb una irrupció forta de JxCat al Parlament Europeu “ni González Pons, ni els senyors de Cs, ni els senyors de Vox, ni els de la cortesia socialista” impediran que pugui exercir com a eurodiputat.

En aquesta línia, el president Torra assegura que només després de la jornada d’aquest dimecres, amb la seva citació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, o la petició de la fiscalia per processar per organització criminal càrrecs del Govern, la cúpula de la CCMA i empresaris per l’1-O, el PSOE no pot demanar “cortesia parlamentària” amb el cas d’Iceta.

A l’inici del míting, el número 7 de JxCat a les eleccions europees, Àleix Sarri, ha pujat a l’escenari per reivindicar la seva acció al debat de TV3, on va abandonar el plató en senyal de protesta pels vetos de la JEC a la participació per videoconferència als candidats de JxCat i ERC. El candidat de la llista de Puigdemont ha assegurat que està “fart” de “blanquejar” els que justifiquen l’empresonament dels líders independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia