Política

El Parlament rebutja la designació d’Iceta per 65 vots en contra, 25 a favor i 39 abstencions

ERC i JxCat retreuen al PSC que parli de “cortesia parlamentària” i de “vulnerar drets” quan no han tingut respecte ni cortesia pels presos i exiliats ni pels seus familiars

El PSC considera que amb el no dels grups independentistes s’estan vulnerant “drets fonamentals”

Iceta: “El resultat de la votació no em restarà un bri de voluntat per trobar solucions acordades, a partir del diàleg, la negociació i el pacte”

La previsió s’ha complert. El Parlament de Catalunya ha rebutjat la designació de Miquel Iceta com a senador, pas previ perquè el líder del PSC es convertís en president del Senat, tal com volia el president espanyol, Pedro Sánchez. El Parlament ha rebutjat la proposta del PSC de designat Iceta per 65 vots en contra (JxCat, ERC, CUP), 25 vots a favor (PSC i Comuns) i 39 abstencions (Cs i PP).

En el debat, ERC i JxCat retreuen al PSC que parli de “cortesia parlamentària” i de “vulnerar drets” quan no han tingut respecte ni cortesia pels presos i exiliats ni pels seus familiars.

“El nostre no és rotund i nítid.”, ha assegurat Sergi Sabrià, d’ERC . “Han intentat sotmetre les institucions catalanes, una altra vegada, pretenien que el Parlament es subordinés, que els diputats claudiquessin a Pedro Sánchez, a un repartiment de cadires i de càrrecs”. “Per això, ni passem ni passarem. El nostre no és rotund i nítid i es contraposa a uns moviments, els seus, que són molt tèrbols. El nostre no d’avui ha estat inevitable”.

“Parlem de cortesia? Doncs parlem de cortesia quan es banalitza el dolor dels presos i exiliats, quan se’n fa mofa, quan se’n riu”, ha dit Albert Batet, en nom de JxCat. “Parlem de cortesia parlamentària quan es menysprea l’exili, quan hi ha actituds que ofenen, com l’actitud que hi va haver aquí en aquell ple, amb en Jordi Turull, l’endemà de la presó, quan hi havia els familiars i va ser incapaç de girar-se i mirar-los a la cara. Això és una falsa cortesia parlamentària. Senyor Iceta, vostè no ens pot demanar cortesia parlamentària. Vostè, no.”

Des de la CUP, Vidal Aragonès ha recordat que “no oblidem que va estar a favor de l’aplicació del 155” i que “l’octubre del 2017 va anar a capçaleres de manifestacions amb l’extrema dreta” i que, pel seu grup, Iceta “representa el que va ser, ha estat i continuarà sent el règim del 78”. “No comptarà amb els nostres vots”, ha assegurat.

Des del PSC, Eva Granados ha acusat els grups independentistes de “vulnerar drets” per votar en contra de la designació d’Iceta. “Tornen a vulnerar drets, tornen a tombar ponts”. “Tornen a vulnerar els drets de les minores”.

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha assegurat que no podien votar ni un “sí simbòlic” al PSC perquè “vostès depenien dels seus socis i els seus socis els han deixat tirats. Vostès ja van triar els seus socis i van tombar la unitat del constitucionalisme”.

Jessica Albiach ha lamentat que els grups independentistes estiguin al·ludint a situacions d’excepcionalitat a Catalunya per justificar una estratègia de bloqueig. “I em pregunto si fa un any quan JxCat i ERC van votar a favor perquè la portaveu de Cs, Lorena Roldán, fos designada com a senadora autonòmica no hi havia discrepància ni una situació d’excepcionalitat. La portaveu de Cs, la força política que ha tret més rendibilitat del conflicte que s’està patint a Catalunya”. En Comú Podem han votat a favor de la designació de Miquel Iceta.

Per la seva banda, des del PP, Alejandro Fernández, ha criticat el PSC perquè considera que els independentistes han “necessitat només dues setmanes per demostrar que és el diàleg, que és només xantatge, xantatge, xantatge. Fins i tot han sigut de dir que havien d’alliberar els polítics empresonats perquè vostè pogués ser designat. De veritat valia la pena de trencar la unitat del constitucionalisme?”.

Al final del debat, Miquel Iceta ha demanat intervenir per “ al·lusions directes”. Iceta ha lamentat que dimarts quan es constitueixi el Senat hi “faltarà un representant de la Generalitat i un representant del grup socialista català”. També ha assegurat que“sigui quin sigui el resultat de la votació, per dolorós que pugui semblar, no em restarà un bri de voluntat per trobar solucions acordades, a partir de l’únic camí que tenim, que és el diàleg, la negociació i el pacte”.

Votació electrònica i secreta

Finalment, la votació s’ha fet mitjançant vot electrònic secret tot i la petició dels socialistes que volia que es fes a través de paperetes. Un sistema que hagués impedit que els independentistes votessin en contra d’Iceta.

  • 10:06 El resultat de la votació : "25 vots favorables, 65 en contra i 39 abstencions". Queda rebutjada la proposta de Miquel Iceta com a senador. S'aixeca la sessió
  • 10:05 Torrent s'ha equivocat. Torna a començar la votació
  • 10:04 Comença la votació
  • 10:04 La votació per designar Miquel Iceta senador es fa per via electrònica i és secreta
  • 10:04 Torrent crida a votació.
  • 10:03 Torn de la votació. Es farà de forma electrònica i secreta
  • 10:02 Iceta: "Sigui quin sigui el resultat de la votació, no em restarà un bri de voluntat per trobar solucions acordades, a partir del diàleg, la negociació i el pacte"
  • 10:02 Iceta: "Dimarts es constituirà el Senat d'Espanya i hi faltarà un representant, el del grup socialista"
  • 10:01 Iceta intervé per "al·lusions".
  • 10:01 Carrizosa: "El fracàs d'avui l'ha de fer reflexionant, senyor Iceta, sobre l'acord amb els partits separatistes. Ens abstendrem perquè és l'únic posició lògica davant la política catalana"
  • 09:59 Carrizosa: "No podem votar un sí simbòlic perquè ho vam saber per la premsa i perquè va ser desginat a dit pel senyor Pedro Sánchez"
  • 09:59 Carrizosa: "Senyor Iceta, no podem votar ni tan sols un 'sí' perquè depenen dels seus socis que els han deixat tirats. Vostès ja van triar els seus socis"
  • 09:58 Torn de Ciutadans. Parla Carlos Carrizosa: "El separatisme, el grau de normalitat s'aludeix dia a dia. Com ahir que el president va estar declarant davant el TSJC per vulnerar les normes que regeixen els processos electorals"
  • 09:57 Miquel Iceta demana la paraula per "al·lusions" . Torrent li diu que és "normal" que s'al·ludeixi a Iceta si se l'ha de votar com a senador.
  • 09:56 Batet: "Va ser incapaç de girar-se i mirar la cara dels familiars dels polítics presos en aquest Parlament"
  • 09:55 "La cortesia parlamentària és que en el Parlament de Catalunya hi pugui haver 135 diputats i diputats exercint els seus drets"
  • 09:54 Batet: "Mai han tingut voluntat de diàleg. Quan era el diàleg quan s'ha vulnerat drets de forma flagrant? Estem cansats de la farsa retòrica del diàleg "
  • 09:54 Batet: "No hi ha voluntat de diàleg de debó. Perquè on era el diàleg quan es van vulnerar drets de diputats i diputades? El dia 1 d'Octubre amb els ciutadans... "
  • 09:53 Batet: "No pertoca al Parlament decidir qui és el president del Senat"
  • 09:52 Torn d'Albert Batet, de JxCat. "Ningú posa en dubte que el PSC té dret a designar un senador i a substituir un senador. Però ningú posa en dubte que li toca al Parlament de Catalunya votar un senador o no"
  • 09:51 Sabrià: "De lliçons de cortesia, de dignitat i de parlamentarisme, a nosaltres, cap"
  • 09:50 Sabrià: "Conseqüències? No ens amenaci senyor Iceta. Quantes amenaces més rebrem per no fer-lo president del Senat. Tenim els nostres companys a la presó"
  • 09:49 Sabrià: "En tots aquests mesos de foscor i de vergonya hem après moltes coses. No funcionarà amb xantatges, ni venint a Barcelona canviant el nom de l'aeroport. No acceptem xantatges paternalistes"
  • 09:49 Sabrià: "No renunciarem a parlar amb tothom. El diàleg per bandera"
  • 09:48 Sabrià: "Van voler imposar la designació del senador a cop de titulars". "Som en una situació excepcional. El no d'ERC cau pel seu propi pes. No ens parlin de cortesia. On és cortesia amb els companys que estan a la presó. Eren companys seus d'escó. On és la cortesia amb la família dels presos i exiliats?"
  • 09:46 Torn de Sergi Sabrià, d'ERC: "ERC avui diu que no. Han tornat sotmetre les institucions catalanes, una altra vegada. Que se sotmetès a un repartiment de cadires del PSOE. El nostre no d'avui ha estat inevitable"
  • 09:45 Granados: "El seu comodí és una falta de respecte a la ciutadania de Catalunya. A l'octubre de 2017 Miquel Iceta va fer tot el possible per evitar la situació d'avui". "És hora de ser valents. Catalunya no s'ho mereix"
  • 09:44 Granados: "Vetar Miquel Iceta és anar en contra del diàleg". "Què guanya Catalunya impedint que Miquel Iceta sigui designat senador, president del Senat?". "Senyors i senyores d'ERC i JxCat és moment de demostrar valentia"
  • 09:42 "Ho estan tornant a fer, estan vulnerant els drets. És un dret. Un cop més la majoria volen trepitjar les minories. El bloqueig per part dels grups independentistes estan vulnerant drets fonamentals. Van en contra dels votants que van votar socialistes i contra el meu grup parlamentari"
  • 09:42 Granados: "Votar contra Iceta és votar en contra de la pluralitat de Catalunya". "Mai en aquest Parlament s'havia vetat la proposta d'un partit a senador"
  • 09:41 Torn del PSC, Eva Granados: "Avui amb aquesta votació decidim entre obrir portes o tancar-les. Entre apostar per les solucions o continuar amb el bloqueig". "I vostès ho tornen a fer, tornen a vulnerar drets"
  • 09:39 A Albiach la sorprèn que ERC i PSC estiguin "enfangats" en la designació d'un senador autonòmic. "Està molt bé que el president del Senat sigui una persona de Catalunya, però si les seves paraules no ajuden, ens és igual que el president del Senat sigui de Catalunya o no"
  • 09:38 Albiach acusa Iceta de fer "declaracions incendiàries sobre el 155"
  • 09:37 Albiach: "Estan atiant més gasolina al foc i a més no ha mostrat cap humanitat cap als presos i preses polítiques. Per això no entenc la situació que s'està vivint aquí. Certament hi ha una situació d'excepcionalitat, però fa un any estàvem sotmeses a l'aplicació del 155. Demanem que abandonin la gesticulació. "
  • 09:35 En nom del grup En Comú Podem, Jessica Albiach. "El que fins ara era un simple tràmit, ara ens trobem que alguns grups estan utilitzant una estratègia de bloqueig per la situació que s'està vivint a Catalunya"
  • 09:34 Vidal Aragonès es dirigeix a ERC i JxCat. "No entendríem que avui es fes una votació i en unes setmanes es canviés el sentit de la votació. No ho entendríem. El nostre vot és també per al futur". Acaba la seva intervenció
  • 09:33 "Mantindrem l'element de coherència del programa de la CUP de no enviar cap representant català a Madrid. Recordem que si el PSOE vol tornar a aplicar el 155. Vostè, senyor Iceta, representa el que continuarà sent el règim del 78. No comptarà amb els nostres vots"
  • 09:32 Torn de Vidal Aragonès, de la CUP. "S'ha de votar si aquest Parlament se sotmet a allò que decideix la direcció del PSOE"
  • 09:31 Alejandro Fernández critica el PSC per haver "trencat la unitat del constitucionalisme per a res"
  • 09:28 Comença el debat. Comença el subgrup del PP, Alejandro Fernández.
  • 09:28 Comença el ple del Parlament que ha de votar la designació de Miquel Iceta com a senador. La votació, després de la intervenció dels grups, serà secreta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona