Política

El Suprem no impedirà que els presos polítics electes acudeixin abans del 21-M a lliurar les credencials

L’alt tribunal preveu donar resposta avui o demà a les defenses, però tot apunta a què els processats podran fer els tràmits exigits per esdevenir diputats i senadors abans de la constitució de les cambres

La Sala ja els va autoritzar exercir els seus drets polítics dimarts que ve i no posarà traves a una qüestió “operativa”

El Tribunal Suprem (TS) espanyol no posarà cap impediment als cinc presos polítics independentistes electes perquè puguin sortir de presó demà divendres o dilluns vinent per lliurar les seves credencials abans a la constitució de les Corts, sempre que les cambres ho considerin oportú.

Fonts jurídiques han informat a Efe que la intenció de l’alt tribunal, el mateix que jutja l’1-O, és donar resposta entre avui i demà a l’ última petició de les defenses d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, així com de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, electes el 28 d’abril.

I tot apunta que podran dirigir-se al Congrés i el Senat abans dels plens de dimarts que ve i d’aquesta manera poder complir amb els tràmits exigits pel reglament de les cambres.

Les fonts recorden que la Sala ja es va pronunciar des d’un punt de vista jurídic i els va permetre exercir els seus drets polítics dimarts que ve 21 de maig, de manera que no posaran inconvenients a una qüestió “operativa” i “adjunta”.

Les cambres han de primer establir si és necessària la seva presència i en cas afirmatiu assenyalar com i quan fer-ho.

En el cas de Romeva, el Senat sí que exigeix la seva presència física per realitzar aquests tràmits. En canvi, els altres quatre electes al Congrés poden delegar aquestes gestions, si bé el Suprem podria estendre l’autorització a tots cinc, si cal.

Una altra cosa serà la logística per acudir a les cambres i el temps que hi siguin, atès que són tràmits que exigeixen poc temps –no més de mitja hora–, de manera que fins i tot poden realitzar-se el mateix dilluns, malgrat que aquest dia està fixada l’última sessió de testificals del judici.

Aquest matí han arribat a la taula del tribunal dos escrits de les defenses dels cinc acusats en què sol·liciten un altre permís extraordinari perquè acudeixin a les corts (en el cas de Romeva al Senat) a realitzar els tràmits oportuns abans del ple de constitució d’aquestes.

Mentre que l’escrit de Jordi Pina, advocat dels electes de JxCat, s’ha cenyit a l’esmentada petició, Van den Eynde ha sol·licitat també que els seus defensats, Junqueras i Romeva, puguin quedar-se una vegada finalitzat el ple per donar rodes de premsa o reunir-se amb altres parlamentaris, un assumpte que no contempla el tribunal.

També ha insistit en la necessitat que la Sala sol·liciti un suplicatori a les corts per continuar amb el judici, una cosa que ja els va denegar el tribunal dimarts passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona