Política

ERC i PSOE desvinculen l’episodi sobre Iceta de les seves converses sobre la Mesa o la investidura

El govern espanyol i els republicans coincideixen a apuntar que la desavinença ha esdevingut un ‘win-win’ en les seves respectives campanyes

Els dos partits mantenen contactes per abordar diferents qüestions de l’inici de legislatura

ERC i PSOE deslliguen les desavinences pel vet a la designació de Miquel Iceta com a senador de les converses per a la conformació de la Mesa del Congrés o de la investidura de Pedro Sánchez.

Fonts de l’entorn del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i també d’ERC han coincidit a apuntar aquest dijous que l’episodi beneficia a uns i altres en les seves respectives campanyes. Un win-win, han afirmat els dos actors, en què el PSOE aconsegueix desvincular-se dels independentistes a la recta de la campanya electoral i desactiva, d’aquesta manera, l’argumentari de la dreta i els republicans mantenen la fermesa amb l’executiu espanyol en la pugna amb JxCAT.

La decisió d’ERC de vetar la designació de Miquel Iceta ha provocat dures crítiques per part del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest mateix dijous a un míting a Gran Canaria ha assegurat que les forces independentistes han votat en contra de la designació de Miquel Iceta com a senador perquè pretenen “viure del conflicte” en comptes d’apostar, com segons ell fa el PSOE, per la “convivència, la fraternitat i la concòrdia”.

Amb tot, l’entorn del president espanyol dona per superat el conflicte i el desvinculen de l’escenari que cal obrir ara amb les converses sobre la Mesa del Congrés –que es votarà el pròxim dimarts durant la sessió constitutiva de la cambra baixa– o la investidura de Pedro Sánchez.

Malgrat que els socialistes han dissenyat una Mesa sense independentistes (amb tres representants del PSOE, dos de Podem, dos del PP i dos de Cs), a la pràctica es dona per fet que necessitaran els seus vots per al ball de votacions que ha d’ajudar a configurar un òrgan de govern de la cambra amb majoria progressista.

Aquest divendres el secretari general del PSOE reuneix la seva executiva i segons fonts del partit es designarà ja els nous presidents del Congrés i del Senat, així com els noms dels representants socialistes restants a les respectives meses. També s’elegirà els portaveus dels socialistes espanyols a les dues cambres. En aquests moments, segons fonts del PSOE, la configuració de la Mesa “s’està negociant” amb altres forces.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha aprofitat la recollida de les seves credencials per apuntar que els republicans volen enfocar les converses “partit a partit” i amb “mà estesa” per al diàleg.

Segons Rufián, l’episodi d’Iceta no invalida les negociacions en altres camps i, de fet, fonts d’ERC apunten que s’estan produint contactes a diferents nivells per abordar diverses qüestions en aquest inici de la legislatura, com el del propi Rufián amb la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra.

També fonts de l’entorn del president espanyol, Pedro Sánchez, han apuntat aquest dijous que la situació generada amb la no designació d’Iceta no contamina altres espais de negociació. Aquestes veus ho presenten com un escenari que els permet al PSOE marcar perfil propi de cara a l’oposició de la dreta i també de portes endins respecte als seus propis barons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia