Política

Pedro Sánchez proposa els catalans Meritxell Batet i Manuel Cruz per presidir el Congrés i el Senat

El secretari general del PSOE presenta aquests noms després de la decisió del Parlament de Catalunya de vetar Miquel Iceta per al càrrec de senador

Iceta, sobre les designacions: “A vegades d’un mal surt un bé i en aquest cas ha sortit un doble bé”

La fins ara ministra de Política Territorial Meritxell Batet, al Congrés i el també català Manuel Cruz, al Senat. Aquesta serà la proposta que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, portarà aquest divendres a l’executiva federal del PSOE, que es reuneix a les 12.30 hores, després del veto del Parlament de Catalunya a Miquel Iceta.

Posteriorment els socialistes portaran a les sessions constitutives de les dues cambres del pròxim dimarts a les 10 del matí. Amb les seves designacions el PSC guanya protagonisme i influència en aquesta nova legislatura que Pedro Sánchez ha assegurat que ha de ser la de la “concòrdia” i la superació del conflicte a Catalunya dins del marc de la Constitució.

Batet, de 46 anys, va néixer a Barcelona, és llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i també va fer cursos de doctorat. Ha exercit com a professora de Dret Administratiu i Constitucional. Batet ha estat una de les figures claus de la primera etapa de l’executiu de Sánchez, que la va convertir en titular de la cartera de Política Territorial tan bon punt va conformar el govern després de la moció de censura.

En la seva trajectòria política destaca la col·laboració amb Narcís Serra en la primera secretaria del PSC. El 2004 va concórrer a la llista al Congrés de PSC com a independent i, posteriorment, es va afiliar al partit.

Com a càrrec orgànic al PSOE, ocupa la secretaria d’Estudis i Programes de la Comissió Executiva Federal i també forma part de l’executiva del PSC on és secretaria d’impuls federal.

Cruz substitueix Iceta

Nascut a Barcelona el 1951, Manuel Cruz és llicenciat en filosofia per la Universitat de Barcelona on és catedràtic de Filosofia Contemporània.

Entre 1986 i 1993 va dirigir el departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Facultat de Filosofia. Ha impartit docència a diverses universitats europees i americanes i ha estat investigador a l’Institut de Filosofia del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

És col·laborador habitual de mitjans de comunicació com El País, El Confidencial, Catalunya Ràdio i la SER. Cruz, de Federalistes d’Esquerres, va ser el senador més votat el 28 d’abril. En l’anterior legislatura va ser diputat al Congrés.

Per la seva part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat de “tria fantàstica” que Meritxell Batet sigui la presidenta del Congrés i Manuel Cruz, del Senat. “A vegades d’un mal surt un bé i en aquest cas ha sortit un doble bé”, ha dit en declaracions a RAC1 i a Catalunya Ràdio després que ahir el Parlament tombés la seva designació com a senador i els independentistes li barressin el pas a la presidència de la cambra alta.

Iceta ho ha qualificat “d’error com una casa de pagès” però ha afegit que no es pot deixar que “incidents petits o grans” obturin la solució. “Si estava preocupat o trist m’ha durat poquíssim”, ha afegit.

A més, ha insistit que no entra en els seus plans ser ministre tot i els que els dos catalans Meritxell Batet i Josep Borrell no repetiran a l’executiu de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona