Política

Una associació de jutges critica que el Suprem obligui els testimonis a parlar en castellà

Àgora Judicial considera que la sala que jutja l’1-O està fent una interpretació molt restrictiva de les normes processals

L’entitat defensa el dret de les persones a pronunciar-se en la seva pròpia llengua i

L’associació de jutges Àgora Judicial critica que el Tribunal Suprem obligui els testimonis que compareixen al judici de l’1-O a declarar en castellà.

L’entitat defensa en un comunicat el dret de les persones catalanoparlants a utilitzar la seva llengua pròpia i alerta que la Sala Penal del Suprem està fent un “interpretació restrictiva” de la legislació processal que pot suposar “un terrible precedent” per als ciutadans de territoris amb llengües cooficials.

Àgora Judicial recorda que la llei reconeix a qualsevol persona que intervingui en un procediment judicial a Catalunya el dret a utilitzar la llei oficial que triï en les seves manifestacions orals i escrites.

En aquest sentit, considera que aquest principi s’ha d’estendre al procés contra els líders independentistes al Suprem, ja que tot i tenir lloc a Madrid, és un judici oral que se celebra “en primera instància i davant un òrgan judicial amb competència a tot l’Estat”. “D’una altra manera no es permet una declaració fàcil, autèntica i espontània en la llengua pròpia del ciutadà, al qual per molt que la Constitució Espanyola obligui a conèixer el castellà, no s’expressarà en la mateixa facilitat, ja que estarà obligat a realitzar mentalment la traducció”.

A parer de l’associació, la posició del tribunal suposa un greuge respecte de les persones que han pogut declarar en castellà com a llengua pròpia. De fet, apunta que els testimonis catalanoparlants queden “en una situació pitjor a la d’un testimoni estranger”.

L’entitat recorda que el mateix Suprem ha avalat en altres ocasions una “interpretació extensiva i flexible favorable a l’expressió en la llengua pròpia”. “No té cap justificació la rigidesa processal, ni la comminació forçosa al canvi de llengua, ja que estableix un lamentable precedent i provoca un desgast de la imatge de l’objectivitat i imparcialitat de la justícia, necessària perquè les persones confiïn en l’actuació de l’alt tribunal”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona