Política

El Suprem vol enllestir el judici a principis de juny

Dimecres es reprèn la vista amb les pericials

Els dies 27, 28 i 29 es veuran els vídeos de l’1-O sense intervencions

El judici contra els dotze independentistes catalans arriba a la recta final, després que el 12 de febrer passat es realitzés la primera sessió a la sala de plens del Tribunal Suprem, a Madrid. Ni les campanyes electorals ni els cinc presos escollits ara diputats al Congrés i al Senat han fet trontollar el pla dels set magistrats de la sala d’acabar la vista com més aviat millor, i ara la data que es planteja és a mitjan juny. El president de la sala, el magistrat Manuel Marchena (amb l’arrogància desbocada amb testimonis de les defenses i enaltit per la premsa madrilenya), ha espremut el cronograma i les seves intervencions per no eternitzar les declaracions dels prop de 500 testimonis (240 policies) que han desfilat pel judici.

Així, dimecres es reprèn el judici amb les pericials. Abans, però, hauran de declarar els últims testimonis, una desena, que estaven programats per avui dilluns, però el tribunal va suspendre la sessió en acceptar que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull recullin les acreditacions per al ple de demà. Això sí, custodiats per la Guàrdia Civil.

Pel que fa a les pericials, dimecres és previst que, a petició de la fiscalia, intervinguin tres funcionaris del Ministeri d’Hisenda per demostrar, o no, que el govern català va destinar uns 2,1 milions d’euros a organitzar el referèndum d’autodeterminació. Un dels greus problemes de les acusacions per demostrar la suposada malversació de fons és que el jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, no va acceptar la seva petició de fer la pericial econòmica en tenir presa per tancar la causa. L’advocada de l’Estat ha demanat que declari la subdirectora general d’estudis de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat, Mercedes Vega, perquè detalli un informe aportat al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, el que realment ha investigat tot l’1-O. També hi ha pericials sobre el valor dels locals i d’altres demanades per les defenses.

La setmana següent, entre els dies 27 i 29 de maig, hi haurà la prova documental, amb la projecció de vídeos de l’1-O, i el jutge Marchena ja ha avisat els advocats que no podran intervenir-hi. Finalment, la voluntat de la sala és que les tres acusacions tinguin un dia per presentar els seus informes de conclusions, i les defenses es reparteixin tres dies. Només restarà el torn de l’última paraula dels acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció sanitària

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona