Política

Jordi Masquef

Alcaldable de Junts x Figueres

“Volem guanyar i per una majoria àmplia”

“Si has de pactar amb un o dos grups és com posar aigua al vi”

“Dalí no està esgotat. Per què se’l menysprea? A Viena ningú menysprea Mozart”

Té 39 anys. És llicenciat en dret per la Universitat de Girona i màster en assessoria i gestió tributària per Esade. Ha exercit d’advocat, d’assessor fiscal i com a docent també a Esade. És alcalde de Figueres des del 14 de novembre del 2018, quan va substituir Marta Felip, que va marxar al Departament d’Empresa i Coneixement. Era regidor des de l’any 2012.
Es troben amb la necessitat d’elevar l’orgull figuerenc fins al punt de crear un carnet de figuerenc. Amb quina finalitat?
Té doble finalitat. Des del punt de vista de la identitat, volem fer un carnet que et permeti fer tota mena de tràmits amb l’administració pública. Els carnets es porten a la cartera i la cartera es porta a prop del cor. Volem que aquest carnet doni una sèrie d’avantatges, per exemple, a l’hora de disfrutar de descomptes en el teatre, en espectacles, als centres cívics, a les zones verdes i blaves. El tema de l’orgull figuerenc l’hem volgut subratllar perquè a Figueres hi ha una sensació de pessimisme que s’ha apoderat de la ciutat, a vegades de manera justa, però d’altres no. A vegades es critica de manera gratuïta. És cert que no estem en el millor dels nostres moments, però si volem sortir d’aquesta situació ho haurem de fer nosaltres.
Del seu programa destaca aquesta voluntat de planificar.
Hi ha problemes a curt termini: la seguretat, la mobilitat, la neteja, la promoció econòmica. Òbviament, però, també cal pensar en el futur. Per una cosa o per una altra, determinats temes no s’acaben de resoldre mai. Per exemple, el POUM, les infraestructures ferroviàries o el castell de Sant Ferran. O d’altres com la plaça de toros i el Casino Menestral. Sempre estem encallats en el mateix. Per tant, necessitem resoldre els problemes quotidians però també hem d’afrontar els problemes a llarg termini. S’ha de generar un relat de ciutat que il·lusioni la gent, a deu o quinze anys vista...
I que necessita consens, entenc…
Sí. És a dir, consensuat, sí, però amb els límits marcats. No vull que se’m faci combregar amb rodes de molí. S’especula sobre els pactes. Mira, hi ha amb qui és segur que no pactarem. Ciutadans ens diu que som uns colpistes i que no volen saber res de nosaltres. Jo no me n’amago pas: no pactaré amb la CUP. Ja sé que si el tema de país, independència i tot això... Em sap greu: jo soc honest i sé que no puc pactar amb ells perquè tenim un model de ciutat diferent.
Donen molta importància a la planificació, prou per dedicar-hi una regidoria.
Els problemes del dia a dia a vegades et superen. En aquest mandat n’hem vist de tots els colors. L’altre dia els deia a gent de l’oposició actual per què no ens feien fora si eren setze. Ho podien fer. No es van entendre. Eren uns oportunistes. A alguns se’ls va donar l’oportunitat d’entrar al govern i van declinar-ho. Molts esperaven des d’un punt de vista resultadista que vingués el 2019. Esperaven que nosaltres estiguéssim rostits. Cal fer valdre ara el bloqueig que hem patit aquests quatre anys. Els que seguiu la política sabeu que si no hem tingut contracte de neteja abans és perquè n’hi ha que no els hi ha donat la gana, perquè després de trencar un pacte van canviar d’opinió. Tothom vol comprar sòl d’aparcament, però cal recordar qui es va oposar a comprar el solar de la carretera de Llançà. La gent ha de recordar que hem governat amb cinc regidors i que els setze restants tenien majoria i l’únic que feien era bloquejar. La regidoria Figueres Any 2030 ha de servir per teixir la ciutat que volem per a la Figueres del futur i, a més, estudiar els mals endèmics.
Surten a guanyar també, vostès?
Sortim a guanyar com suposo que tothom. N’hi ha molts que es veuen alcalde. Aquí no compta participar, aquí se surt a guanyar. Vols guanyar per poder implementar les mesures que tens previstes perquè creus que són la solució. Guanyar i fer-ho per una majoria àmplia. Perquè si has de pactar amb un o dos grups és com posar aigua al vi.
Les eleccions generals han marcat tendències. Com llegeixen els resultats des de Junts x Figueres?
Les eleccions municipals no tenen res a veure amb les eleccions generals. En les locals la gent es fixa molt en la persona. Qui encapçali aquest Ajuntament ha de ser una persona que hi posi passió, que tingui vocació de servei i, a més, cal que estigui preparada. Hi ha alguns candidats que porten massa anys dedicant-se a la cosa pública i que ja han cremat una etapa vital.
Figueres té un 47,8% de ciutadans en risc de pobresa i exclusió social, un 15% d’atur i un 17% d’abandonament escolar. Com ho faran per revertir la situació?
El model de convivència passa sobretot per un reforç en matèria de seguretat. Però, més enllà de l’aposta per l’actitud coercitiva, hi ha una recepta clara: s’ha d’apostar clarament per l’educació i per la generació d’activitat com a eina fonamental per al progrés social i econòmic. Quan parlo de progrés econòmic és perquè qui es troba en situació de vulnerabilitat ha de poder prosperar i, per fer-ho, ha de trobar una feina digna. Per què fluixeja el comerç? El fet que la societat figuerenca estigui així ha fet que es desplomés el consum intern i ara ens hem de fiar del consum extern. Per exemple, hi ha qui retreu els diners que es destinen a l’Acústica. Analitzant-ho bé, però, es veu que l’Acústica té un impacte en el retorn a la ciutat. Per tant hem de fer de Figueres una ciutat que aposti pels festivals, que aposti per una bona programació cultural i de festivals, etcètera. Per què? Doncs perquè ens cal atreure el consum extern, que és l’únic que està pal·liant la falta de consum intern. I mentrestant s’ha d’anar recuperant el consum intern. Podem potenciar el comerç de barri tant com vulguem, però si no hi ha client que consumeixi no hi ha negoci.
Consum exterior: Dalí, turisme cultural i què més?
Dalí no està esgotat. Per què se’l menysprea? A Viena ningú menysprea Mozart. Dalí ens porta un milió de visitants i sembla que ho menyspreem. La casa natal és perquè la gent transiti. Jo també veig que no pot ser un monocultiu, però no menyspreem el que tenim. També menyspreem les franquícies. Tothom es posava les mans al cap quan va venir Zara i ara resen perquè no marxi perquè ens porta molts francesos. Som referents en gastronomia, en enologia. Volem més sòl industrial perquè augmenti la capacitat seductora de Figueres per a les inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia